Τελευταίες Ειδήσεις

hairΓια την προστασία και τη φροντίδα των μαλλιών μας διαβάσουμε καθημερινά πολλά. Τι όμως ισχύει και τι όχι;

 

cosmetic sliderΟ ιατρικός όμιλος CDM Medical Group συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις διακρίσεις που επιτυγχάνει στο χώρο της υγείας, αποσπώντας συνολικά 3 silver βραβεία στα Health care Business Awards, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13/09/2017 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace Καβούρι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αναδεικνύοντας έτσι το κύρος και την επιχειρηματική του αριστεία.

eliaTα οφέλη της ελιάς και των παράγωγων προϊόντων της όπως το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστά εδώ και αιώνες, ιδίως για την καρδιαγγειακή υγεία.

egumosunh

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης φαίνεται να παίζουν ρόλο στον πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο in Science Immunology.

«Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική ανοσολογική κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι ο χρόνος που συμβαίνουν οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ακολουθεί ένα ακριβές και προβλέψιμο πρότυπο στην φυσιολογική εγκυμοσύνη», εξηγεί ο Δρ Μπράις Γκοντιλιερ, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας, Περιεγχειρητικής και Αναλγητικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στανφορντ, στην Καλιφόρνια.

Αν οι επιστήμονες μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις ανοσολογικές αλλαγές που προβλέπουν τον πρόωρο τοκετό, ελπίζουν ότι ίσως τελικά να μπορέσουν να αναπτύξουν μια αιματολογική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωσή του.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορούμε στο μέλλον να απαντάμε στο ερώτημα “το ανοσοποιητικό σας ρολόι στην εγκυμοσύνη λειτουργεί αργά ή γρήγορα;”», εξηγεί ο Δρ Γκοντιλιερ.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο ίδιος και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δείγματα αίματος από 18 γυναίκες με τελειόμηνες κυήσεις. Οι γυναίκες είχαν δώσει ένα δείγμα κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου και ένα έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές πήραν δείγματα και από άλλη ομάδα 10 γυναίκες που επίσης είχαν τελειόμηνες κυήσεις, προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται κυτταρομετρία μάζας, οι ερευνητές μέτρησαν ταυτόχρονα έως και 50 ιδιότητες κάθε ανοσοκυττάρου στα δείγματα αίματος. Οι επιστήμονες μετρώντας τους τύπους των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, προσδιόρισαν ποιες οδοί σηματοδότησης ήταν πιο δραστικές σε κάθε κύτταρο και αξιολόγησαν πώς τα κύτταρα αντιδρούσαν όταν εκτίθενται σε συστατικά που μιμούνται μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.

Στην συνέχεια, με προηγμένες στατιστικές μεθόδους ανέδειξαν τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης. (Οι προσαρμογές αυτές εμποδίζουν το σώμα της μητέρας να αποβάλλει το έμβρυο).

«Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μας λέει πως συγκεκριμένα είδης ανοσοκυττάρων εκφράζονται κατά την εγκυμοσύνη», λέει ο ερευνητής.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα φυσικά κύτταρα φονείς και συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια έχουν ενισχυμένη δράση κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης, αναδείχθηκε μια οδός σηματοδότησης μεταξύ των Τ-κυττάρων που αυξάνεται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος.

 

πηγή: in.gr

paxusarkeia

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πώς συμβαίνει αυτό. Τώρα, όμως, αμερικανοί ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία για το πώς τα λιποκύτταρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research, επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Huntsman, στο Σαλτ Λέικ, με επικεφαλής την Δρ Κορνηλια Ουλριχ, συνεργάστηκε με ερευνητές από άλλες χώρες και ανέλυσαν στοιχεία από 20 ήδη υπάρχουσες μελέτες. Αυτές είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία 70 χρόνια και είχαν εστιάσει σε κυτταρικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ λιποκυττάρων και κακοήθων όγκων.

Στο παρελθόν διάφορες μελέτες είχαν αναδείξει διάφορους τρόπους που το λίπος παίζει ρόλο στον καρκίνο. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία αυξάνει την φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της έχει σχετιστεί τόσο με τη συγκεκριμένη νόσο όσο και με άλλες.

Η παχυσαρκία επηρεάζει, επίσης, τον καρκινικό κυτταρικό μεταβολισμό και υπονομεύει τις φυσικές αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.

Η Δρ Ουλριχ, όμως, σημειώνει ότι η σχέση μεταξύ λίπους και καρκίνου εξαρτάται από κυτταρικά «σταυροδρόμια», δηλαδή αλλαγές στην περίπλοκη χημική σηματοδότηση εντός των κυττάρων. Υποθέτει, λοιπόν, ότι, η εξεύρεση τρόπων διακοπής αυτών των «διασταυρώσεων» μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης του καρκίνου.

Από το σύνολο των μελετών που ανέλυσαν οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε αρκετές εξ αυτών συγκεκριμένα λιποκύτταρα, τα λιπώδη στρωματικά κύτταρα, μπορούσαν να εισβάλλουν στις καρκινικές αλλοιώσεις και να τις βοηθήσουν να εξαπλώσουν την ανάπτυξη των όγκων. Επίσης, τα στοιχεία έδειχναν ότι τα παχύσαρκα άτομα με καρκίνο του προστάτη ή του μαστού είχαν περισσότερα τέτοια κύτταρα, συγκριτικά με τους αδύνατους.

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ορισμένα είδη λιποκυττάρων είναι πιο μεταβολικά δραστήρια, εκκρίνοντας περισσότερες ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη του όγκου.

«Μην ξεχνάμε ότι το λίπος, μπορεί να είναι λευκό, καφέ ή μπεζ», εξηγεί η Δρ Ουλριχ. Αυτές οι διαφορετικές μορφές λίπους συμπεριφέρονται και διαφορετικά, ανάλογα με την ποσότητα και το σημείο του σώματος όπου βρίσκονται. Για παράδειγμα, η ανασκόπηση έδειξε ότι ο λευκός λιπώδης ιστός σχετίζεται με τη φλεγμονή και χειρότερα αποτελέσματα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Το σημείο όπου βρίσκεται το λίπος στο σώμα επηρεάζει επίσης συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Ο λιπώδης ιστός συνήθως είναι παρακείμενος των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού, παρατήρησαν οι ερευνητές, και είναι μέρος του άμεσου περιβάλλοντος των καρκίνων του μαστού.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελλοντικές μελέτες θα βοηθήσουν τους γιατρούς να αποσαφηνίσουν κατά πόσο είναι εφικτό να παρέμβουν σε διαδικασίες που προάγουν την ανάπτυξη των όγκων, επεμβαίνοντας στο γειτονικό λίπος.

«Μόλις έχουμε αρχίσει να ξεδιπλώνουμε τους τρόπους που δημιουργούνται αυτά τα “σταυροδρόμια” και των ουσιών που εμπλέκονται σε αυτά. Όσο καλύτερα κατανοούμε αυτή τη διαδικασία, τόσο καλύτερα μπορούμε να εντοπίσουμε στόχους και στρατηγικές για τη μείωση του βάρους των σχετιζόμενων με την παχυσαρκία καρκίνων», αναφέρει η Δρ Ουλριχ.

 

πηγή: in.grin.gr

upnos

Τα άτομα που «βλέπουν» πολλά όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο πιθανόν να εκδηλώσουν άνοια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Neurology επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η φάση REM του ύπνου σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο της ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Τα δεδομένα από την 12ετή μελέτη δείχνουν ότι για κάθε 1% μείωση στην ποσότητα του χρόνου ύπνου στο στάδιο REM, οι πιθανότητες του ατόμου να εκδηλώσει άνοια αυξάνονται κατά 9%.

Το στάδιο REM του ύπνου είναι όταν το ατόμο «βλέπει» όνειρο και υπάρχει αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, ταχύτερη αναπνοή και καρδιακός παλμός.

Η άνοια έχει ήδη σχετιστεί με διαταραχές του ύπνου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές τί προκαλεί τί.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα πρότυπα ύπνου 321 ατόμων, 60 ετών και άνω. Στη συνέχεια τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 12 χρόνια ώστε να καθοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας.

«Τα διαφορετικά στάδια του ύπνου επηρεάζουν διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη μας δείχνει οι μηχανισμοί του σταδίου REM μπορούν να είναι δείκτες πρόγνωσης της άνοιας», εξηγεί ο Δρ Μάθιου Πέις.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος ο Δρ Πέις και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει ότι τα άτομα που διαρκώς κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες κάθε βράδυ έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας σε ορίζοντα δεκαετίας, συγκριτικά με όσους κοιμούνται λιγότερες ώρες.

 

πηγή: in.gr

muloksido

Το μηλόξυδο είναι ένα προϊόν που έχει ευρεία χρήση στην ελληνική κουζίνα, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωση του. Θα το βρείτε σε ένα φαρμακείο online σε προνομιακή τιμή.

Το μηλόξυδο βοηθάει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ «καίει το περιττό λίπος και μειώνει την κατακράτηση υγρών με σταθερό και φυσικό τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και άλλα πιάτα ή να καταναλωθεί σκέτο. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία, ειδικά από όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν με γεύση παρόμοια με αυτή του κλασσικού ξυδιού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο πριν τον ύπνο, έφεραν ευνοϊκές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το επόμενο κιόλας πρωινό. Σε έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, η χορήγηση του αύξησε τα ποσοστά της HDL («καλής») χοληστερόλης και μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Το ξύδι μηλίτη μπορεί να μειώσει σημαντικά το σωματικό βάρος, το κοιλιακό λίπος και την περιφέρεια της μέσης, όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μικρές δόσεις. Αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα και στο ήπαρ. Το οξικό οξύ συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αντί για το άσπρο ξύδι. Ταιριάζει στις σαλάτες, ειδικά με λαχανικά εποχής. Βέβαια, οι σύγχρονοι σεφ το χρησιμοποιούν και σε πολλές συνταγές, τόσο παραδοσιακές όσο και νεότερες.

 

 

πηγή: athensmagazine.gr

mastos1

Η πυκνότητα των μαστών παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της γυναίκας...
Το γυναικείο στήθος δεν αποτελείται μόνο από λιπώδη ιστό. Υπάρχει επίσης σε αυτό μη λιπώδης ιστός, ο οποίος περιλαμβάνει τους μαστικούς αδένες, τους γαλακτοφόρους αγωγούς, καθώς και υποστηρικτικούς και ινώδεις ιστούς.

Όταν οι μαστοί είναι «πυκνοί», αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν λιγότερο λιπώδη και περισσότερο μη λιπώδη ιστό. Μια γυναίκα δεν μπορεί να καταλάβει αν έχει πυκνούς μαστούς από την όψη τους ή με την ψηλάφηση, αλλά αυτό διαπιστώνεται μόνο με τη μαστογραφία. Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν πυκνούς μαστούς.

Γιατί όμως έχει σημασία αν οι μαστοί είναι πυκνοί;

1. Είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός του καρκίνου: Σε μια μαστογραφία ο λιπώδης ιστός έχει πιο σκούρο χρώμα, ενώ ο πυκνός ιστός αποτυπώνεται με λευκό χρώμα. Λευκό χρώμα έχουν επίσης οι όγκοι του μαστού, επομένως είναι πιο δύσκολο να διακριθούν από τον υγιή ιστό αν υπάρχει αρκετός μη λιπώδης ιστός.

2. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου: Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο εκτιμώμενο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως σαφές το γιατί. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να συστήσει σε μια γυναίκα με πυκνούς μαστούς πιο συχνές μαστογραφίες ή επιπρόσθετες εξετάσεις πέραν της μαστογραφίας (π.χ. υπέρηχο ή μαγνητική).

Κάθε γυναίκα πρέπει λοιπόν να συζητά με τον γιατρό της θέματα όπως η πυκνότητα των μαστών αλλά και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ώστε να γνωρίζει εάν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, πρέπει να συμβουλεύεται άμεσα τον γιατρό της εάν εντοπίσει κάποια μεταβολή στην όψη ή την υφή του μαστού.

 

 

πηγή: athensmagazine.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.