Τελευταίες Ειδήσεις

Υπάρχει άραγε σπίτι χωρίς τηλεόραση; Για να μην το επεκτείνουμε περισσότερο ως ερώτημα, και το θέσουμε στη βάση του εάν υπάρχει δωμάτιο σπιτιού χωρίς τηλεόραση, το διατηρούμε για την ώρα στην πρώτη του διάσταση. Η απάντηση είναι «όχι». Ακόμα και σήμερα, που το διαδίκτυο ανεβαίνει συνεχώς, η τηλεόραση παραμένει κραταιά στο ρόλο της, αποτελώντας τη νούμερο ένα επιλογή του κόσμου για ενημέρωση και διασκέδαση κατ’ οίκον. Εν έτη 2017 όμως, την εποχή όπου η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα τυπικά έχει ολοκληρωθεί, η τηλεόραση για πολλούς δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα.

Όσο βαρύ κι αν ακούγεται αυτό, ισχύει στο ακέραιο, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχουν πρόσβαση ούτε στο νέο σήμα, αλλά και ούτε στα όσα συμβαίνουν κυριολεκτικά μπροστά στην «πόρτα» τους. Τα παράπονα είναι εκατοντάδες και αφορούν, από τη μία, στη μη δυνατότητα παρακολούθησης ακόμα και των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, και από την άλλη, στη μη δυνατότητα παρακολούθησης των περιφερειακών σταθμών, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή σύνδεση περιοχών, είτε διοικητικά, είτε σε επίπεδο συναλλαγών.

Αφορμή της στρεβλής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν είναι τίποτε άλλα παρά ο χάρτης των συχνοτήτων, ή για να το πούμε πιο απλά και κατανοητά, το από πού μπορεί να παίρνει σήμα η κάθε περιοχή βλέποντας τηλεόραση. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μία από τις πλέον κατακρεουργημένες τηλεοπτικές ενότητες, καθώς εντός των δικών της γεωγραφικών ορίων επικρατεί χωρίς υπερβολή το χάος. Μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης, βέβαια, από τη συγκεκριμένη διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά με ίσο μερίδιο ζημιάς, είναι τόσο οι περιφερειακοί σταθμοί, που δεν μπορούν να προωθήσουν το προϊόν τους στο κατ’ ουσίαν δικό τους κοινό, όσοι και οι πολίτες ή οι επαγγελματίες που δεν έχουν πρόσβαση σε πράγματα που συμβαίνουν, αν όχι έξω από την «πόρτα» τους, τουλάχιστον δίπλα σε αυτή.

Τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ολόκληρες διοικητικές ενότητες που δεν έχουν ψηφιακό σήμα των περιφερειακών σταθμών της, όπως ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, ολόκληροι οι δήμοι Δομοκού, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καρύστου, Σκύρου, Κύμης-Αλιβερίου, καθώς και μεγάλες περιοχές πολλών ακόμη δήμων. Στο σύνολό τους αυτές αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού όλης της περιφέρειας, ο οποίος στην ουσία βλέπει «μαύρο», όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στον τόπο που ζει και συναλλάσσεται.

Τηλεοπτικός «Φρανκεστάιν»
Ψάχνοντας κανείς το πώς φτάσαμε έως εδώ, σε τούτη τη «φάλτσα» πραγματικότητα, πέφτει πάνω σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας. Πέφτει πάνω στους «ειδικούς», οι οποίοι μελέτησαν τα δεδομένα με βάση τη θεωρεία, αφήνοντας εντελώς εκτός την πράξη. Για να το περιγράψουμε με πιο σαφή τρόπο, θα πρέπει να εστιάσουμε στο ότι κατά τον καταρτισμό του χάρτη που ισχύει σήμερα, η κατανομή των συχνοτήτων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται αποκλειστικά και μόνο η πιο εύκολη εκπομπή του σήματος. Συνομιλητής μας, ο οποίος έχει γνώσει του θέματος, μας είπε χαρακτηριστικά πως «κοιτούσαν τα βουνά με τις κεραίες και όχι τους ανθρώπους». Τι εννοούσε; Το ότι κατά το σχεδιασμό του χάρτη έθεσαν ως μείζον το πώς θα πάει το σήμα πιο εύκολα σε περισσότερα σημεία της χώρας, δημιουργώντας έτσι μία κατάσταση «Φρανκεστάιν», την οποία η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει την ατυχία να αντιμετωπίζει καθημερινά. Αρκεί να σημειώσουμε προς τούτο πως εντός των γεωγραφικών της ορίων μπορούν και εκπέμπουν το σήμα τους σταθμοί από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την Αττική, με τους δικούς της όμως σταθμούς να μην έχουν πρόσβαση, όπως παρατηρήσαμε και πιο πάνω, στο 40% του πληθυσμού.

Οι πρώτες παρεμβάσεις
Το πρόβλημα διαγνώστηκε από την αρχή, φέρνοντας σε θέσεις «μάχης» φορείς και σταθμούς, όμως οι δεσμεύσεις της πολιτείας για άμεσες διορθώσεις παρέμειναν δεσμεύσεις. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω φτάνουμε στο 2011, όταν ο τότε περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς έθεσε με επιστολή του το θέμα στους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών, καθώς και στη Γενικά Γραμματεία Ενημέρωσης. Όπως τους ενημέρωνε ο χάρτης συχνοτήτων που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ, και παρουσιάστηκε το 2008, προέβλεπε 8 κέντρα εκπομπής για την Ανατολική Στερεά, δίνοντας τη δυνατότητα περιορισμένης εμβέλειας στους, τότε υπό αδειοδότηση, τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής, αναφέροντας επίσης και το ποιες μένουν εκτός σήματος. Μάλιστα ο περιφερειάρχης έθετε στο τραπέζι και το ζήτημα της βιωσιμότητας των σταθμών αυτών, αναλύοντας το πώς η εφαρμογή αυτού του χάρτη θα αποτελεί σοβαρό παράγοντα ανάσχεσης.
Σχετικά με το τελευταίο θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η λειτουργεία της περιφερειακής τηλεόρασης, από οικονομικής πλευράς, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα έσοδα των διαφημίσεων, με την κάθε τοπική αγορά να αποτελεί και το μεγαλύτερο «αιμοδότη». Όταν λοιπόν μία επιχείρηση δεν μπορεί να προωθήσει το προϊόν της στο εν δυνάμει κοινό της, τότε πώς μπορεί να ελπίζει και στη βιωσιμότητά της; Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που ετέθη από τότε, όταν οι αιρετές Περιφέρειες έκαναν τα πρώτα τους βήματα, είναι αυτό της πιο άμεσης πλέον διοικητικής σύνδεσης των περιοχών. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, όλοι πλέον έχουν καταλάβει τη σημασία του όρου περιφέρεια, όχι απαραίτητα με την αυτοδιοικητική του έννοια, αλλά και με αυτή της κοινής συνείδησης- σύνδεσης των περιοχών.

Οι πρωτοβουλίες των σταθμών
Με τον καιρό να περνά, αλλά στον ορίζοντα τα «σύννεφα» να παραμένουν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πήραν πιο ενεργό ρόλο στο παιχνίδι, επιχειρώντας να κινητοποιήσουν ως συμμάχους σειρά από φορείς. Καθημερινά άλλωστε γίνονταν, και γίνονται ακόμα και σήμερα είναι αλήθεια, δέκτες παραπόνων, μην μπορώντας όμως να κάνουν κάτι περισσότερο, πέραν των παρεμβάσεων προς κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο φορέα. Το Σεπτέμβριο του 2014, για παράδειγμα, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Δελφών, το «Star Κεντρικής Ελλάδας» έκανε γνωστό το πρόβλημα στον Αθ. Παναγιωτόπουλο. Λίγο πριν, άλλωστε, στις 27 Ιουνίου, είχε «χαθεί» το αναλογικό σήμερα του σταθμού από τη Φωκίδα, μιας και είχε έρθει η «νέα ψηφιακή εποχή» για το νομό, με τη θέαση 16 «παρακαλώ» τηλεοπτικών σταθμών από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο! Οι αναφορές σε εκείνη την επιστολή στη λύση που θα δινόταν με σχετική τροπολογία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, έμειναν αναφορές, καθώς λύση τελικά δεν δόθηκε.

Τα «αγκάθια»
Επί της τροπολογίας αυτής θα πρέπει να πούμε πως η τότε κυβέρνηση είχε εκφράσει τη βούληση, μέσω αυτής, να επιτρέψει σε σταθμούς που «έχαναν» περιοχές όπου εξέπεμπαν το σήμα τους να το επαναφέρουν, παραχωρώντας τους σημεία εκπομπής. Αυτό βέβαια στην πράξη, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει θεωρητικά μία λύση, δύσκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα, καθώς θα οδηγούσε στην είσοδο πολλών τηλεοπτικών σταθμών σε μία περιοχή, από εντελώς διαφορετικές και ασύνδετες μεταξύ τους ενότητες. Σε μία τέτοια κατάσταση, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η είσοδος ενός ισχυρού περιφερειακού σταθμού, σε μία «ξένη» για την ώρα σε εκείνον έκταση, θα μπορούσε να εκληφθεί από τους ανταγωνιστές του ως κίνηση διεκδίκησης της «πίτας», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η πρόταση
Οι σταθμοί της Κεντρικής Ελλάδος, παίρνοντας θέση στη δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τον «Κανονισμό Λειτουργίας Σταθμών Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής, κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 85 του Ν.4313/2014», εξέθεσαν τις θέσεις τους τονίζοντας πως είναι ανάγκη να υπάρξει η σχετική νομοθετική πρόβλεψη, δεδομένου ότι τα ζητήματα τα οποία προέκυψαν, διαπιστωμένα πλέον, μετά τη μετάπτωση του ψηφιακού σήματος ήταν αρκετά και σημαντικά. Εάν προχωρούσε η ρύθμιση, όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, θα υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης όλων των περιοχών που αναφέραμε πιο πριν, ενώ θα υπήρχε και αποκατάσταση της λειτουργικότητας ενός συστήματος που όλοι έβλεπαν πλέον πως είναι στρεβλό. Μάλιστα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι τρεις σταθμοί της περιφέρειας, αναφορικά και με το ότι θα υπήρχε εκπομπή σήματος από μία διοικητική περιφέρεια σε άλλη, έπαιρναν θέση βλέποντας θετικά το ενδεχόμενο ενιαιοποιήσεως όμορων περιφερειών κατά το πρότυπο Πελοποννήσου και Μακεδονίας- Θράκης.

Η ΠΕΔ γνωρίζει
Στις Φεβρουαρίου του 2016 το «Star Κεντρικής Ελλάδας» επανέρχεται, αυτή τη φορά προς την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, εκθέτοντας πλέον και σε αυτή το πρόβλημα. Όπως σημείωνε με την επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού Γιώργος Σιμόπουλος, στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις, οι οποίες οφείλονται στον χάρτη συχνοτήτων στον οποίο βασίστηκε η ψηφιακή μετάβαση. «Δυστυχώς, οι προσπάθειες που κάναμε ως τηλεοπτικοί σταθμοί για την κάλυψη των περιοχών αυτών δεν είχε αποτέλεσμα, παρά μόνο μικρές βελτιώσεις. Παράλληλα δεν έχουμε πλέον καμία αρμοδιότητα σε θέματα εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων εκπομπής. Όλα αυτά ανήκουν στον ψηφιακό πάροχο DIGEA και στην εποπτεία της ΕΕΤΤ», ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, στέλνοντας προς το κεντρικό όργανο των δήμων στην περιφέρεια τον οδηγό εγκατάστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης, όπως έχει αποφασισθεί από τα αρμόδια όργανα.

Η οριστική λύση
Και κάπως έτσι ο χρόνος περνούσε, χωρίς όμως και πάλι λύση να δίνεται. Η νομοτεχνική οδός που θα μπορούσε μερικώς να λύσει το θέμα δεν ήρθε ποτέ, στρέφοντας πλέον τα φώτα για την έξοδο από το τούνελ προς άλλη κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση όμως, που θα περιλαμβάνει οριστική λύση, και συνάμα δίκαιη προς όλους και χωρίς αμφισβήτηση. Το «Star Κεντρικής Ελλάδας», για την περίπτωση αυτή, σε παρέμβασή του σημειώνει μεταξύ άλλων, με τον τίτλο «Πως διορθώνεται οριστικά, δίκαια αμετάκλητα το πρόβλημα»:
«Η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, η οποία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της ψηφιακής μετάβασης, μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα:
1. Οι ενημερωτικοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη εμβέλεια και τηλεοπτικό κοινό στο οποίο να απευθύνονται, το οποίο μπορεί να καθοριστεί από τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Περιφέρεια ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
2. Η αναγκαιότητα προσαρμογής του ψηφιακού δικτύου στα όρια της εμβέλειας, βάσει της αδειοδότησης περιεχομένου, των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών».

Ή τώρα ή ποτέ
Έχοντας φτάσει πλέον στον Ιούνιου του 2017, το θέμα δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως είναι θαμμένο, αλλά αυτό μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να προκαλέσει. Τα πολλά ανάλογα κακά παραδείγματα, όμοια με αυτό της Στερεάς Ελλάδας, ή της Φωκίδας, έχουν γίνει γνωστά στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έχουν και πάλι στα χέρια τους και το μαχαίρι, αλλά και το πεπόνι. Σήμερα είμαστε εν αναμονή του νέου χάρτη συχνοτήτων, ο οποίος θα προκύψει από τη δουλειά δύο επιτροπών που έχουν οριστεί από τον κ. Παππά, και που ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, όμως, τώρα που το θέμα είναι «ζεστό» και εν εξελίξει, είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ να γίνουν ακόμα πιο πιεστικές παρεμβάσεις από φορείς της περιοχής, προκειμένου να μη χαθεί και η τελευταία ευκαιρία, μεταστροφής της κατάστασης. Γιατί αν οι επιτροπές αντιληφθούν και δουν το θέμα στην πραγματική του διάσταση, τότε με το νέο χάρτη θα έχουμε λύση άπαξ δια παντός, αν όμως αφήσουν και πάλι κενά, τότε αυτά θα μας συνοδεύουν για πολλά ακόμα χρόνια, και με δυσάρεστα αποτελέσματα για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Κ. Μπακογιάννης: «Θέλουμε ενημερωμένους πολίτες. Οφείλουμε να δώσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε αυτή τη μάχη»
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σχολιάζοντας αρχικά το τι ισχύει σήμερα, στάθηκε στο ότι με την ψηφιακή μετάβαση, συρρικνώθηκε η εμβέλεια των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της περιοχής, αφήνοντας εκτός ενημέρωσης τους πολίτες 12 εκ των 25 δήμων της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του νομού της Φωκίδας, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην υπόλοιπη χώρα, μετά τη μετάβαση, τα τοπικά και περιφερειακά κανάλια αύξησαν την εμβέλειά τους, σε σχέση με την αναλογική τηλεόραση. «Είναι εντελώς παράλογο να μην ταυτίζεται η εμβέλεια ενός περιφερειακού σταθμού με τα διοικητικά όρια μιας περιφέρειας. Ούτε οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση- μάλιστα στη Στερεά Ελλάδα μιλάμε για μείωση του πληθυσμού της που έχει τη δυνατότητα ενημέρωσης κατά 42,5 %- αλλά ούτε και οι σταθμοί μπορούν να επιβιώσουν, αφού είναι αναγκασμένοι να διακόπτουν τη λειτουργία των υποκαταστημάτων τους και να απευθύνονται σε περιορισμένη αγορά όσον αφορά τις διαφημίσεις τους», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας παράλληλα πως «εδώ απαιτείται μία δίκαιη διαμόρφωση του νέου χάρτη που θα καθορίζει τα κέντρα εκπομπής, αλλά και την εξασφάλιση της δίκαιης διαδικασίας αδειοδότησης».
Κατά τον περιφερειάρχη τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ επιτελούν ένα σπουδαίο λειτούργημα, εξασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της ενημέρωσης όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο τους. «Και εμείς έχουμε ανάγκη από ενημερωμένους πολίτες. Έχουμε ανάγκη οι άνθρωποί μας να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο χωριό τους, στο δήμο τους, στην Περιφέρειά τους. Γιατί μόνο τότε έχουμε ενεργές κοινωνίες που μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να λύσουν προβλήματα, να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, να κάνουν τη διαφορά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ρόλο της περιφέρειας στο θέμα υποστηρίζει πως την έχει απασχολήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπενθυμίζοντας πως πριν σχεδόν ένα χρόνο απέστειλε επιστολή στους τότε υπουργούς Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζη και Επικρατείας, κ. Παππά, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε την αδικία, ζητώντας να ληφθούν υπόψη τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας κατά τον καθορισμό του πλαισίου λειτουργίας των σταθμών και τη διαμόρφωση του νέου χάρτη. «Οι πολίτες μας δικαιούνται έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα τοπικά ζητήματα. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να δώσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και αυτή τη μάχη», σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης καταλήγοντας.

Αθ. Παναγιωτόπουλος: «Ο πληθυσμός μας αποκόπτεται από την πραγματικότητα της Περιφέρειας που ανήκει»
Μιλώντας για το θέμα στην «Εν Δελφοίς» ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι από την αρχή της παρούσας θητείας, ο δήμος, με πολλές ενέργειες (υπομνήματα, συναντήσεις κ.λπ.) επισήμανε το σημαντικό πρόβλημα της μη συμπερίληψης των νοτίων περιοχών του δήμου (Άμφισσα, Ιτέα, Δελφοί, Γαλαξίδι, Δεσφίνα) στα ψηφιακά «πακέτα» που παρέχουν σήμα από τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης της Στερεάς Ελλάδας. Μιλώντας για την κατάσταση του σήμερα, δηλαδή το ότι βλέπει ο περισσότερος πληθυσμός του δήμου κανάλια της Πελοποννήσου, σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο αποκόπτεται από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Περιφέρειας που ανήκει. «Το ζήτημα αυτό, που πρωτίστως αποτελεί και ζήτημα δημοκρατίας, πρέπει άμεσα να επιλυθεί, με πολύ απλές ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Γ. Καπεντζώνης: «Επιβάλλεται να αλλάξει ο χάρτης»
Ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης ερωτηθείς για το θέμα μάς δήλωσε με τον πλέον κάθετο και κατηγορηματικό τρόπο πως η θέση του δήμου του ήταν και είναι ξεκάθαρη. «Ο χάρτης πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας την κατάσταση που ισχύει σήμερα με τη διαπίστωση πως «δεν είναι δυνατόν εν έτη 2017 να υπάρχει έλλειμα στην ενημέρωση των πολιτών». Μιλώντας για ενημέρωση ο Γ. Καπεντζώνης εστίασε τόσο στα του δήμου του, που δεν έχει ένα μέσο ενημέρωσης να «ακουμπήσει», όσο και στα του νομού Φωκίδας γενικότερα, που στερείται της δυνατότητας να έχει είτε τοπική είτε περιφερειακή φωνή. «Έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε προς πάσα κατεύθυνση ως δήμος, αλλά και ως ΠΕΔ», σημείωσε ο δήμαρχος Δωρίδος, κάνοντας λόγο για επιβεβλημένη ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης. Για τη διάθεσή του άλλωστε να παρέμβει όπου είναι δυνατόν, ο Γ. Καπεντζώνης υπενθύμισε πως πρόσφατα μπήκε με πρωτοβουλία του ως θέμα η δυνατότητα των δήμων, όπου είναι εφικτό, να εκταμιεύουν χρήματα για την συντήρηση των υποδομών του σήματος, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο το πολύ μεγάλο εμπόδιο του επιτρόπου, που υπακούγοντας πιστά τον Καλλικράτη, τέτοιου είδους έξοδα δεν τα εγκρίνει.

Ν. Δρόλαπας: «Γιατί όχι σταθμός και στη Φωκίδα»
Για τη σημασία της ύπαρξης περιφερειακής- τοπικής τηλεόρασης στη Φωκίδα μας μίλησε και ο Νικόλαο Δρόλαπας, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Άμφισσας «Τα Σάλωνα». Κατά τον κ. Δρόλαπα το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς με τη σημερινή κατάσταση δεν υφίσταται φωνή της Φωκίδας στην τηλεόραση, κάτι που αποτελεί μεγάλο μείον και για τον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας στην περιοχή, αλλά και για την προβολή των επιχειρήσεων εντός και εκτός των συνόρων του νομού. Μάλιστα ο πρόεδρος των Επαγγελματιών πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και σημειώνει πως όταν θα έρθει η ώρα του νέου διαγωνισμού, τότε θα ήταν ευχής έργον ένας επιχειρηματίας, ή μία ομάδα επιχειρηματιών, από τη Φωκίδα να δώσει το παρών διεκδικώντας μία τηλεοπτική άδεια. «Μιλάμε όμως για μία κίνηση που θα έχει ως στόχο τη διαφάνεια, την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία», σημείωσε ο κ. Δρόλαπας, κάνοντας λόγο για φωνή των συμφερόντων της Φωκίδας που θα παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, και όχι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Σκέψη βέβαια αρκετά προχωρημένη, για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, αλλά καθόλου άτοπη, μιας και αυτό το έλλειμα για το νομό έχει επισημανθεί από το σύνολο της κοινωνίας, φορέων και πολιτών, εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος βέβαια, δεν στέκεται σε αυτό, καθώς αναγνωρίζει το μέγεθος των απαιτήσεων ενός τέτοιου εγχειρήματος. Προχωρώντας λοιπόν πιο κάτω σημειώνει πως θα πρέπει οπωσδήποτε ο νέος χάρτης να έχει διορθώσει τα σημερινά προβλήματα δημιουργώντας στην ουσία σταθμούς που θα έχουν γεωγραφική συνοχή και συνέχεια με βάση τις περιοχές που θα επιτρέπεται η εκπομπή του σήματός τους.

Γ. Σιμόπουλος: «Τώρα είναι η ώρα... είτε για την οριστική λύση, είτε για το οριστικό τηλεοπτικό σκοτάδι»
Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Star Κεντρικής Ελλάδας», ο Γιώργος Σιμόπουλος. Έχοντας ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση, καταρχάς, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της να ανοίξει το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της Φωκίδας, και όχι μόνο, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που είναι καθοριστική, είτε για την οριστική λύση ενός προβλήματος είτε για το οριστικό τηλεοπτικό σκοτάδι. «Δυστυχώς οι πολύπλευροι αγώνες μιας δεκαετίας για το αυτονόητο δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα και η Φωκίδα θεωρείται μέρος της Πελοποννήσου και όχι κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως το «Star Κεντρικής Ελλάδας» καλύπτει ενημερωτικά την Φωκίδα, θεωρώντας την αναπόσπαστο μέρος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Δεν σταμάτησε ούτε όταν η ψηφιακή μετάβαση εξαφάνισε την εικόνα του Star και εμφάνισε τα Πελοποννησιακά κανάλια στους δέκτες των κατοίκων της», λέει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στη στάση του σταθμού, που ακόμα και σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες, δίνει το παρών στη Φωκίδα, χωρίς αυτό να μπορούν όμως να το δουν οι κάτοικοί της.
«Η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας για τον Χάρτη συχνοτήτων από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία διόρθωσης των αδικιών και αποκατάστασης της λογικής», παρατηρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του σταθμού, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμά του για τη σημασία της περιόδου που διανύουμε: «Τώρα είναι η Ώρα, της τελικής συλλογικής διεκδίκησης για την Φωκίδα ώστε να έχει την δική της τηλεόραση, ως μέσο άμεσης ενημέρωσης για όσα αφορούν τον τόπο, αλλά και μέσο ζωντανής καθημερινής επικοινωνίας με την υπόλοιπη περιφέρεια. Καλούμε όλους όσους θέλουν να κρατήσουμε την Φωκίδα στην οικογένεια της περιφέρειας Στερεάς να συστρατευθούν στον αγώνα, με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία της εφημερίδας «Εν Δελφοίς», η οποία αποδεικνύει ότι αφουγκράζεται τον τόπο και αποτελεί παράδειγμα περιφερειακής συνείδησης».

Βαγγέλης Καρανικόλας

*το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς» την Παρασκευή 16 Ιουνίου

Σχόλια (0)

Βαθμολογήθηκε 0 από 5 αστέρια βασισμένο σε 0 ψήφους
Δεν έχουν δημοσιευτεί σχόλια ακόμη

Αφήστε τα σχόλια σας

Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.