Τελευταίες Ειδήσεις

Το Star Κεντρικής Ελλάδας, σε συνεργασία με περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα προσφέρει στους τηλεθεατές του μοναδικές Αναστάσιμες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, οι τηλεθεατές του Star Κεντρικής Ελλάδας θα ταξιδέψουν στην Κέρκυρα, τα Ιεροσόλυμα και το Φανάρι για να παρακολουθήσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την αφή του Αγίου Φωτός.

Μεγάλο Σάββατο 9.30 - 11.30 π.μ.
Σε συνεργασία με τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς Start Κέρκυρας και Ionian Channel το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ θα μεταδοθεί από την Κέρκυρα η Λιτανεία του Επιταφίου και του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, η πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των Μπότηδων. Αναλυτικά:
09.30-11.00 Επιτάφιος και Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνος
Η λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδεύεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του. Μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου. Οι φιλαρμονικές παίζουν τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven (από την Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας), το Calde Lacrime του Michelli, (από την Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος) τον Αμλέτο του Faccio (από την Φιλαρμονική εταιρία Κέρκυρας γνωστή και ως παλαια Φιλαρμονική).
11.00 -11.30 Πρώτη Ανάσταση - Έθιμο των μπότηδων
Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την "πρώτη Ανάσταση", από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν "μπότηδες". Τις ρίζες αυτού του εθίμου συναντάμε στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως".
Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήριο.

Μεγάλο Σάββατο 12.00 έως τις 14.00.
Σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό κανάλι 4E το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου θα μεταδοθεί η πρώτη ανάσταση και η αφή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.
Η τέλεσή της αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι.
Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια:
α.Λιτανεία,
β.Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και
γ. Τις προσευχές του Πατριάρχη για τον αγιασμό και λήψη του Αγίου Φωτός.

Μεγάλο Σάββατο 22.30 έως Κυριακή του Πάσχα 02.45.
Σε συνεργασία με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απευθείας το Μεγάλο Σάββατο η Αναστάσιμη Ακολουθία από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.

Οι μεταδόσεις του Μεγάλου Σαββάτου έρχονται να ολοκληρώσουν μία σειρά ζωντανών μεταδόσεων με την Δορυφορική Μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας (φωτο) από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Λαμίας και μαγνητοσκοπημένων αφιερωμάτων σε αγιασμένες μορφές της Εκκλησίας μας που παρουσίασε η Ι.Μ.Φθιώτιδος όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.