fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

 

Μεγαλύτερες καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής προέβλεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Λένα Παρασκευά απηύθυνε την ερώτηση του Star Κεντρικής Ελλάδας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην καθιερωμένη συνέντευξη που παραχωρείτε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Λ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ (STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ): Καλησπέρα σας από τη Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πρωτοφανείς καταστροφές με δεκάδες νεκρούς που μας έχουν βρει απροετοίμαστους, Μάνδρα, Μάτι, Εύβοια πολύ πρόσφατα.
Στην Εύβοια, το νησί της Στερεάς Ελλάδας, η κατάσταση ένα μήνα μετά τη φονική πλημμύρα της 9ης Αυγούστου, δεν έχει βελτιωθεί, αφού εκατοντάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην έχουν σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, προσωπικά έγγραφα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, η Εύβοια δοκιμάζεται συχνά και πληρώνει με ανθρώπινες ζωές φωτιές και πλημμύρες. Το ένα, μάλιστα, συνδυάζεται με το άλλο και η ολοφάνερη έλλειψη αντιπλημμυρικών, κυρίως, έργων γίνεται ορατή σε κάθε καταστροφή. Στην πρόσφατη πλημμύρα, κατέβηκαν στη θάλασσα οι κορμοί των δέντρων που κάηκαν πέρυσι. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε τους τομείς πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που ενδέχεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον; Έχετε καταλήξει στο τι φταίει και αδυνατούμε να διαχειριστούμε σωστά κρίσεις αυτού του μεγέθους; Θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει η διαχείριση και η επιχειρησιακή δράση των σχετικών φορέων; Είστε ικανοποιημένος από τα έως τώρα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού προειδοποίησης, που στην περίπτωση της Εύβοιας δεν χρησιμοποιήθηκε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για τα ερωτήματά σας. Η Εύβοια είναι μία περιοχή που την ξέρω πολύ καλά και ξέρω καλά και τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία υπέστη τις καταστροφές και την έχω επισκεφτεί πολλές φορές. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η πολιτεία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Υπάρχει ένα πλαίσιο οικονομικής στήριξης το οποίο δρομολογείται. Εάν πρέπει να επιταχυνθεί είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσω, με αφορμή την ερώτησή σας. Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι όλες οι κανονιστικές πράξεις για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν περιουσίες ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Έρχομαι τώρα στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης και υπάρχει και το ζήτημα της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα. Υπάρχουν μία σειρά από περιοχές οι οποίες είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες. Η συγκεκριμένη λεκάνη απορροής είναι μία από αυτές. Και δυστυχώς για λόγους που δεν θα πω τώρα, δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα. Και πολλές φορές έχουμε και αντιδράσεις, για να είμαστε ειλικρινείς, και από τις τοπικές περιοχές, διότι συζητάμε για κατασκευές οι οποίες υπάρχουν εντός ρεμάτων, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν οριοθετηθεί. Δύσκολες περιπτώσεις για να αντιμετωπιστούν με ένα τρόπο που να είναι απολύτως αποτελεσματικός.
Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υποδομών μία πλήρη αποτύπωση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που έχουμε για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα για περιοχές αντίστοιχες με αυτή της Εύβοιας, η οποία επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες. Διότι ξέρουμε, έχουμε περίπου μία εικόνα, το πού μπορεί να συμβούν τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα.
Έρχομαι τώρα στην άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Κοιτάξτε, το 112 λειτουργεί. Δεν λειτουργούσε όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση. Τώρα λειτουργεί. Εάν έπρεπε ή αν δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη πλημμύρα ήτανε μία κρίση της Πολιτικής Προστασίας. Έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Και επελέγησαν άλλοι τρόποι. Έχει χρησιμοποιηθεί, όμως, αλλού με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όχι απλά σε ενημερώσεις που έχουν να κάνουν με την COVID. Όλοι φαντάζομαι ότι έχουμε ακούσει το σχετικό μήνυμα. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Πολύ δύσκολη πυρκαγιά, εντός κατοικημένης περιοχής με πολύ ισχυρούς ανέμους, με φαινόμενα άναρχης δόμησης. Δύσκολη πυρκαγιά. Και όμως εστάλησαν συγκεκριμένα μηνύματα, στοχευμένα μέσω του 112, με συγκεκριμένες υποδείξεις από πού έπρεπε να φύγουν οι άνθρωποι, αφού η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία είχαν κάνει όλη τη σχετική δουλειά.
Άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτού που γίνεται σήμερα και αυτού που συνέβαινε στο παρελθόν.
Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο συνολικά με ευρωπαϊκούς πόρους -το τονίζω- να στηρίξουμε την Πολιτική Προστασία. Ήδη είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακές. Αντίστοιχα Περιφερειακά κέντρα θα δημιουργήσουμε και στις 13 Περιφέρειες, τα ίδια παντού, ώστε να μπορούμε να έχουμε και περιφερειακή έκφραση, οργάνωση στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την απόκτηση καινούργιων μέσων και ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροσκαφών. Για τον απλούστατο λόγο ότι για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, ότι τα πράγματα στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών θα γίνουν μόνο χειρότερα. Δεν θα γίνουν καλύτερα, δυστυχώς, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα. Θα έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα, είτε αυτά είναι φαινόμενα πυρκαγιών είτε είναι φαινόμενα πλημμυρών.
Πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και άλλα ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά, τα οποία μπορεί να μην περνάνε από το μυαλό μας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι για όλα έχουμε σχέδιο. Παραδείγματος χάρη για βιομηχανικά ατυχήματα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μία χώρα που δυστυχώς έχουμε μεγάλο πρόβλημα σεισμών. Άρα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για αυτή την περίπτωση. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ελπίζω να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος χωρίς άλλες πυρκαγιές, πάνω από όλα χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής, με την ελάχιστη δυνατή καταστροφή δασών και προφανώς περιουσιών.
Αλλά σε κάθε περίπτωση έχει γίνει μια πολύ σημαντική πρόοδος στην Πολιτική Προστασία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο 112, το οποίο είναι ένα εργαλείο που αποδεδειγμένα μπορεί να σώζει ζωές.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.