Τελευταίες Ειδήσεις

 

Σηματοδοτεί άραγε η αποκόλληση του γιγάντιου παγόβουνου μεγέθους ίσου με την Κύπρο από την Ανταρκτική την αρχή του τέλους;

 

Οι ειδικοί λένε είναι ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, που επιταχύνεται όμως δραματικά από την άνοδο της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο.

 

Και το πρόβλημα είναι ότι οι πάγοι δεν λιώνουν μόνον στην Ανταρκτική, αλλά και στον Βόρειο Πόλο. Κι αν λιώσουν όλοι οι πάγοι τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 65 ολόκληρα μέτρα!

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη αν λιώσουν οι πάγοι στους πόλους;

 

Φωτογραφία: JASON/National Geographic Creative TREAT

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και η Γηραιά Ήπειρος θα πάψουν να υφίστανται στη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε.

Σ’ ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο όλες οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο κι από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη θα βρεθούν κάτω από το νερό, όπως και πολλά νησιά και μεγάλο τμήμα της Κύπρου.

 

Όσο για την Ευρώπη; Μεγάλες περιοχές της Ιταλίας -ειδικά γύρω από τη Βενετία- της νότιας και δυτικής Γαλλίας, της Ιβηρικής χερσονήσου, σχεδόν η μισή Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Στοκχόλμη, η βόρεια Γερμανία -από το Αμβούργο μέχρι και περιοχές του Βερολίνου- θα εξαφανιστούν από το χάρτη!

Ειδικοί, πάντως, όπως ο Μότζιμπ Λατίφ του Πανεπιστημίου του Κιέλου, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν μερικές χιλιετίες και να μη ληφθεί κανένα μέτρο για την κλιματική αλλαγή για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ακραίο σενάριο.

 

Υπάρχει χρόνος για να αναστραφεί η κατάσταση;

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ανησυχεί μήπως μας προλάβουν οι εξελίξεις, αφού μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει κατά ενάμιση μέτρο. Τι σημαίνει αυτό; Ακραία καιρικά φαινόμενα με σφοδρές βροχοπτώσεις και θανατηφόρες πλημμύρες, καταστροφικές ξηρασίες, καύσωνες.

 

Ο κίνδυνος να φθάσουμε στο «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ μεγάλος εάν δεν επιτευχθούν οι στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της υδρογείου αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα;

«Δυστυχώς τίποτε! Η Συμφωνία των Παρισίων παραμένει στα χαρτιά και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν. Και μπορεί να μην αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία τριετία οι εκπομπές CO2, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να μειωθούν δραστικά», είπε ο Latif.

Τι πρέπει να γίνει

 

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν μόνιμα μέχρι το 2020, για να μην παραβιαστούν τα κατώτατα όρια θερμοκρασίας, που οδηγούν στην ανεπιθύμητη κλιματική αλλαγή, επεσήμαναν σε πρόσφατη επιστολή τους στο περιοδικό Nature η πρώην επικεφαλής για το κλίμα του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκουέρες και Χανς Γιόαχιμ Σνελνχούμπερ της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

 

«Ο μεγαλύτερος εχθρός του κλίματος είναι η καύση του άνθρακα παγκοσμίως.», τονίζει ο Άντερς Λέβερμαν, καθηγητής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του Πότσνταμ. Και συμπληρώνει: «Αν καούν όλα τα αποθέματα άνθρακα, τότε δεν θα υπάρχουν πλέον πάγοι στη Γη. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα μια παγκόσμια βιομηχανική επανάσταση με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης της ανθρωπότητας με την κλιματική αλλαγή;

Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ακραίες θερμοκρασίες αρκετές περιοχές της Γης δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες, αλλά «οι άνθρωποι θα επιβιώσουν. Θα προσαρμοστούμε, αλλά θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη η κατάσταση», λέει ο Μότζιμπ Λατίφ. Όμως η ερήμωση πολλών περιοχών του πλανήτη μας θα προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα προσφυγιάς με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν νέους τόπους διαμονής.

Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών

 

Βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ και του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού εκτιμούν ότι έχουμε ήδη μπει στην περίοδο της έκτης μαζικής εξαφάνισης των ειδών, τη μεγαλύτερη από την εποχή των δεινοσαύρων, μία βιολογική εξόντωση που δεν αφορά μόνο στα ζώα, αλλά απειλεί και τα «θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού» όπως αναφέρουν σε μελέτη τους.

 

Και αιτία γι’ αυτό είναι ο άνθρωπος. Το πιο γνωστό θηλαστικό που απειλείται από την κλιματική αλλαγή είναι η πολική αρκούδα, αλλά ανάλογους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι πιγκουίνοι και πολλά ακόμη είδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 50% όλων των πληθυσμών των ζώων έχει χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα θηλαστικά έχουν χάσει το 80% της έκτασης στην οποία έβρισκαν τροφή και κυνηγούσαν.

 

Πηγή: Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα εξαφανιστούν αν λιώσουν οι πάγοι  | iefimerida.gr

 

klimaΠαρότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σταθερά, αφήνοντας κάποιο περιθώριο ελπίδας για τις μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις ομάδας ειδικών, η αποφυγή επικίνδυνων επιπέδων της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να είναι εφικτή, αλλά θα απαιτήσει πρωτόγνωρη προσπάθεια και συντονισμό των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των πολιτών και των επιστημόνων για τα επόμενα τρία χρόνια.

w30 153041NEOΟι δύο πρώτες μεγάλης κλίμακας επιστημονικές έρευνες, που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες στην Ευρώπη και στον Καναδά σχετικά με τα νεοκοτινοειδή, επιβεβαίωσαν τις υποψίες: ότι τα εν λόγω ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν σοβαρά τις μέλισσες, τόσο εκείνες των μελισσιών όσο και τις άγριες, μειώνοντας τις δυνατότητες αναπαραγωγής τους και τελικά την πιθανότητα επιβίωσής τους το χειμώνα.

fded parnasou logoΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με τίτλο «Παρνασσός. Από την εποχή των παγετώνων στους Εθνικούς Δρυμούς».

paragogi coffeeΕίναι για πολλούς σχεδόν ταυτόσημος με το πρωινό ξύπνημα. Είναι αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να ξεχωρίζουν και να επιλέγουν είδη, ποιότητες και αρώματα.

balconyΚάθε χρόνο λίγες μέρες πριν φύγουμε για διακοπές αναρωτιόμαστε τι θα απογίνουν τα φυτά μας. Συνήθως επιλέγουμε είτε να δώσουμε το κλειδί μας σε έναν γείτονα που έχουμε εμπιστοσύνη είτε επιλέγουμε τη σίγουρη μέθοδο του αυτόματου ποτίσματος.

thermometroΤα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού (74%) θα είναι εκτεθειμένα σε θανατηφόρα κύματα καύσωνα έως το 2100, αν οι εκπομπές του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνουν με τον σημερινό ρυθμό τους.

Μία από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας είναι τα ΄Αγραφα όρη. Πρόκειται για μία οροσειρά απίστευτης φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται για την τραχύτητά της και τα πολυποίκιλα τοπία.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.