Τελευταίες Ειδήσεις

 

Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η Στερεά Ελλάδα στο Επίκεντρο. Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, Θεμιστοκλή Χειμάρα.

Panel: «Επιχειρηματικότητα – Χρηματοδοτικά Μέσα – Ανάπτυξη της Υπαίθρου».

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου
Συμπατριώτη μας, Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου
Αναπληρωτή Υπουργέ Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτση
Αναπληρωτή Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιρώνη,
Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η παρουσία σας σήμερα στην Λαμία, την έδρα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Κύριε Περιφερειάρχη, κκ Βουλευτές, κύριες και κύριοι Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί & Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Στερεάς.
Κυρίες κ Κύριοι,
Επιχειρηματικότητα – Χρηματοδοτικά Μέσα – Ανάπτυξη της Υπαίθρου.
Αυτά είναι τα θέματα που θα προσεγγίσουμε και θα αναλύσουμε σήμερα. Θέματα κρίσιμα και καθοριστικά για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιφέρειας μας. Θέματα για τα οποία εργαστήκαμε από τη πρώτη ημέρα της θητείας μας ως περιφερειακή αρχή και συμπεριλάβαμε στο αναπτυξιακό όραμα μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».
Οδικός χάρτης ο οποίος επιτρέψτε μου, υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένος στα Ε.Π. της ΠΣτΕ.
Για να περάσουμε λοιπόν, από τη θεωρία στη πράξη, αφού αναφερθώ συνοπτικά στις πολιτικές της περιφέρειας, θα τοποθετηθούν οι κκ Υπουργοί και στη συνέχεια θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών τον οποίο σας παρακαλώ εκ των προτέρων να τηρήσουμε.

Κυρίες και κύριοι,
Επειδή τα πολλά και όμορφα λόγια, δημιουργούν εντυπώσεις και τα έχουμε χορτάσει όλοι σε αυτή τη χώρα, θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός και περιεκτικός.
Εμείς στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πιστεύουμε πως η ανάπτυξη του τόπου μας, η επανεκκίνηση της οικονομίας Περιφέρειας, πρέπει να εστιάσει σε 2 στρατηγικές κατευθύνσεις:
1. Στον αναπροσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα προς την εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία.
2. Στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιφέρειας για επιχειρηματικότητα & επενδύσεις και στην ενεργή προσέλκυσή τους (στον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τον Πολιτισμό κλπ)
Προκειμένου να υλοποιηθεί η στρατηγική μας και το αναπτυξιακό μας μοντέλο, εργαστήκαμε από την αρχή στη προετοιμασία των «διαδρομών» χρηματοδότησης.

Γνωρίζετε όλοι ότι η ΠΣτΕ έχει το μικρότερο ΕΠ 2014-2020, λόγω του στόχου 2 και της στρεβλής στατιστικής προσέγγισης που φέρει την Στερεά Ελλάδα μεταξύ των "πλούσιων" περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης, εξαιτίας της λειτουργίας βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στα Οινόφυτα και του εισοδήματος που παράγεται εκεί.
Αξίζει να αναφέρω πως για πρώτη φορά, προετοιμάσαμε και καταθέσαμε συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη, μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία τεκμηριώνει την αδικία που υφίσταται η Περιφέρειά μας στις χρηματοδοτήσεις της από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο Περιφερειάρχης μας, Κώστας Μπακογιάννης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει την αδικία αυτή.
Γνωρίζετε πως κατά τη συνάντηση του για το θέμα αυτό, με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu, η ίδια χαρακτήρισε ως "Ασυνήθιστο" το καθεστώς χρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρίτση για την σημαντική συνδρομή του στις προσπάθειές μας.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ο Περιφερειάρχης μας, οι Δήμαρχοι και όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας, διεκδικούμε την έγκριση ενός ρεαλιστικού Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία!!!

Εμείς από την πλευρά μας, δεδομένων των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, υιοθετούμε εναλλακτικές που επικεντρώνουν στη μόχλευση των ευρωπαϊκών πόρων με ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και νέες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.
1. Κλασικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το έργο κατασκευής των Δικτύων Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το οποίο δεσμεύουμε το 12% του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος (22 εκ € περίπου), και παράλληλα αξιοποιούμε το Πλάνο Juncker για την λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η ΔΕΔΑ θα εισφέρει την ίδια συμμετοχή που απαιτείται.
Το κρίσιμο αυτό έργο, αλλάζει το ενεργειακό προφίλ της Περιφέρειάς μας και τις επόμενες ημέρες θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ενδεικτικά παραδείγματα μόχλευσης πόρων που εφαρμόζουμε, για τα οποία ευχαριστώ την ΕΤΕπ και το υπουργείο για την γόνιμη συνεργασία, αποτελούν:
2. Η Παράκαμψη Χαλκίδας με ΠΥ 160 εκ€.
3. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην περιοχή του Ασωπού Ποταμού, παρέμβαση με ΠΥ 205 εκ € (με 100 εκ € ιδιωτικά κεφάλαια).
4. Τα έργα Οδικής Ασφάλειας (με 50 εκ€ ιδιωτικούς πόρους) και εδώ να ευχαριστήσω τον υπουργό μας κ. Χαρίτση για τη βοήθεια.

Και βέβαια είμαστε ανοιχτοί να συμμετέχουμε ενεργητικά σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει το υπουργείο κ Υπουργέ.
Στην Στερεά Ελλάδα άλλωστε, προσπαθούμε με λίγα να κάνουμε πολλά.

Σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τα στοιχεία, τα οποία λένε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για το 72% του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 80% (για την ακρίβεια 78,93%) του συνολικού ΠΕΠ (περίπου 150 από τα συνολικά 190 εκ€), θα έχουμε εντάξεις σε ποσοστό 64% και συμβάσεις σε ποσοστό 55%. Οι πληρωμές θα ξεπεράσουν το 22% του προγράμματος.
Πέραν του ΠΕΠ, εμείς με συγκεκριμένο σχέδιο συμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έχουμε υποβάλει πάνω από 25 προτάσεις ένταξης έργων σε συνεργασία με πάνω από 90 φορείς χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουμε ήδη στην υλοποίηση τριών σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5,9εκατ., που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν, όμως, η μόχλευση είναι ένα κομμάτι, υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για εμάς στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Και αυτό είναι να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες.
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είμαστε αντιμέτωποι με τέρατα.
Με το τέρας της υπέρμετρης φορολογίας, με το τέρας που ονομάζεται ασφαλιστικό, με το τέρας της νομοθεσίας.
Το προ-επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι απαράδεκτο, όταν την ίδια στιγμή οι γείτονές μας παρέχουν κίνητρα, φορολογικά και αναπτυξιακά, στην προσέλκυση επενδύσεων.
Μια περιφέρεια μόνη της δεν μπορεί!
Πρακτικά, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση: πρώτα από όλα πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο της τον εαυτό. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σήμερα έχουμε επενδύσει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έχουμε ηλεκτρονική υπογραφή σε όλες μας τις υπηρεσίες, έχουμε ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, έχουμε διαφάνεια. Αν μπείτε στο site μας θα δείτε όλο μας τον προϋπολογισμό online.
Εμείς δίνουμε τη μάχη μας, ακόμα κι αν μερικές φορές κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα!
Με αυτή τη λογική, λοιπόν, ιδρύσαμε τα Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειάς μας. Ένα κέντρο στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, δηλαδή στην έδρα κάθε Νομού.
Τα κέντρα αυτά έχουν δύο στόχους:
Ο πρώτος στόχος είναι να διευκολύνουν τον επιχειρηματία, τον υφιστάμενο επιχειρηματία, τον εγκατεστημένο επιχειρηματία που προσπαθεί να ζήσει μέσα στην Περιφέρεια κι έρχεται αντιμέτωπος συνεχώς με το κεντρικό κράτος.
Ο δεύτερος στόχος είναι να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως και εδώ πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το πρώτο παραδοτέο αυτών των κέντρων είναι ο χάρτης επενδυτικών ευκαιριών, τον οποίο θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αλλά από μόνο του δεν αρκεί.
Αν για παράδειγμα πεις «έχω στη Φθιώτιδα τα ιαματικά, έλα να επενδύσεις» από μόνο του, δεν έχει νόημα. Χρειάζεται κάτι άλλο. Χρειάζεται να δείξεις έμπρακτα τη βούλησή σου. Κι εδώ, ευτυχώς, το ΕΣΠΑ μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους για την επιχειρηματικότητα.
Κλασικό παράδειγμα, το οποίο επεξηγεί απόλυτα αυτό που λέω αποτελεί η επένδυση Atalanti Hills. Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως η υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Η επένδυση θα υλοποιηθεί στην περιοχή Έξαρχος του δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας.
Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό, πως επενδύουμε στην ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού, του Θερμαλισμού και ευρύτερα του τουρισμού Υγείας, καθώς θεωρούμε πως αποτελεί τον «Γίγαντα εν υπνώσει» της Περιφέρειας αλλά και της χώρας γενικότερα. Στη περιφέρειά μας βρίσκονται 156 Ιαματικές Πηγές που συγκροτούν το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης στη χώρα.
Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται:
Η Στερεά Ελλάδα με επίκεντρο τη Φθιώτιδα και την Εύβοια, μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών και υποδομών.
Κύριοι Υπουργοί, ζητάμε τη στήριξή σας στο αίτημά μας: να επισπευστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των υποδομών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!!!

 Έρχομαι στο ζήτημα της ανάπτυξης της υπαίθρου
Η ΠΣΤΕ αποτελεί μια αμιγώς αγροτική περιφέρεια, με υψηλή συμμετοχή στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα της Χώρας. Απασχολούνται συνολικά 115.000 άνθρωποι που αποτελούν το 18,5% του εργατικού μας δυναμικού.
Θεωρούμε θετικό βήμα από την πλευρά του Υπουργείου, ιδίως μετά και την προβληματική υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, την εκχώρηση της διαχείρισης τμήματος του Προγράμματος στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Εμείς ως περιφέρεια είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
Στο επίπεδο των έργων, τα οποία προγραμματίσαμε με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών μας, έχουμε ήδη αποστείλει τις σχετικές λίστες στο Υπουργείο σας.
Ενδεικτικά θα αναφέρω:
1. Το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ, προϋπολογισμού 35εκ€ (το οποίο μετά την επικαιροποίηση των Περιβαλλοντικών όρων που υλοποιήσαμε είναι απολύτως ώριμο)
2. Την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, προϋπολογισμού 5εκ €
3. Το έργο ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ Τ.Κ. ΤΣΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ, προϋπολογισμού 16εκ €
4. Τα παράλληλα έργα Αναδασμών και τα αρδευτικά στη Φθιώτιδα
5. Το έργο Βελτίωσης και εκσυγχρονισμού Αρδευτικών Έργων Κωπαιδικού Πεδίου, για το οποίο έχει κατατεθεί το Master Plan, προϋπολογισμού 50εκ €
6. Την Κατασκευή Φράγματος Ψαχνών, προϋπολογισμού 30εκ €
7. Τον Εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων περιοχής κάμπου Ωρεών -Ιστιαίας, προϋπολογισμού 6εκ €
8. Συμπληρωματικά έργα αρδευτικού Ελαιώνα Άμφισσας Ν.Φωκίδας, προϋπολογισμού 15εκ €
9. Συμπληρωματικά έργα αρδευτικού Μόρνου Ν.Φωκίδας, προϋπολογισμού 9εκ €
10. Το ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ – ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, προϋπολογισμού 4,5 €

Κύριοι υπουργοί, η ομάδα της Στερεάς Ελλάδας είναι εδώ και είναι έτοιμη να σας παρουσιάσει αναλυτικά τις πολιτικές μας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Κελαιδίτης, οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Βοιωτίας κ Παπαθωμά και ΠΕ Φωκίδας κ. Κατσαγούνος, θα τοποθετηθούν στη συνέχεια.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή αναφορά σε κάποια σοβαρά ζητήματα τα οποία οφείλουμε να θέσουμε:
• Διαπιστώνουμε καθυστερήσεις στην έκδοση προσκλήσεων του ΠΑΑ καθώς επίσης και του LEADER.
• Στην Κτηνοτροφία, γνωρίζεται το μεγάλο ζήτημα των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις των σταβλικων εγκαταστάσεων.
• Το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, δημιουργεί προβλήματα στα βοσκοτόπια και στις καλλιεργήσιμες γαίες.
• Το μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις Άδειες Χρήσης νερού, ταλαιπωρεί αφάνταστα τους αγρότες μας.
Κυρίες και κύριοι,
Από μια “Έξυπνη περιφέρεια” δεν λείπουν οι συμπράξεις και η δημιουργία νέων συνεργατικών σχηματισμών. Τα clusters που λένε και στο χωριό του Περιφερειάρχη μας.
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς Ελλάδας είναι πλέον γεγονός.
Με άλλα λόγια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα «πολιορκητικό κριό» για την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα.
Στη Στερεά Ελλάδα πιστεύουμε, πως η στρατηγική εξωστρέφειας αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της ορθολογικής ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και για τη στήριξη των παραγωγών μας.
Στόχος μας είναι η οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων και η προώθησή τους σε αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.
Φέτος, για πρώτη φορά, προχωρήσαμε στην κατάρτιση Ετήσιου Πλάνου συμμετοχής σε επιχειρηματικές εκθέσεις, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρήσεων και των παραγωγών μας και την καλύτερη προετοιμασία της παρουσίας μας.
Είναι θετικό το γεγονός πως τα προϊόντα που ταξιδεύουν μαζί μας στις εκθέσεις, βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια της Ελλάδας και της Ευρώπης!

Και μιας και αναφέρθηκα σε επιχειρηματικές εκθέσεις, κ Υπουργέ, κ. Παπαδημητρίου, τι θα κάνετε με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας?
Η πρώτη επιστολή που στείλαμε στον προκάτοχό σας, τον κ. Σταθάκη ήταν πριν ένα χρόνο (στις 15/7/2016). Η δεύτερη ήταν σε εσάς στις 15/2/2017.
Ερωτώ και σας παρακαλώ να έχουμε την απάντησή σας: Τι θα κάνετε επιτέλους με την ΠΕΛ? Θα την διοικείτε εσείς από την Πλατεία Συντάγματος ή θα την Διοικούν οι φορείς της Περιφέρειάς μας από την Πλατεία Ελευθερίας?
Ποιος θα έχει το μεγαλύτερο δημιουργικό άγχος για την επιτυχία του θεσμού?
Εσείς ή εγώ που εκλέγομαι στην Φθιώτιδα και θα απολογηθώ στους συμπολίτες μου?
Κυρίες και κύριοι,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Είμαι σίγουρος ότι στην επίσκεψη σας αυτή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε και να ακούσετε με προσοχή τους ανθρώπους μας, αυτούς που παλεύουν και καινοτομούν, και αντιπροσωπεύουν την εικόνα μιας Περιφέρειας που «επιχειρεί».
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνέδριου και καλώ τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο βήμα, για να ανοίξει τις εργασίες της σημερινής συνεδρίας.

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.