fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

elliniki astynomia

Αστυνομικός που υπηρετεί στην Φθιώτιδα συνελήφθη για απάτη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συνελήφθη ένας ακόμη αστυνομικός και 3 πολίτες, ενώ εμπλέκονται 4 ακόμη άτομα.

Η υπόθεση ξετυλίχθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα και άλλες κατηγορίες.

Οι αστυνομικοί είχαν ενημερωθεί για την υπόθεση από τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από καταγγελίες πολιτών αλλά και τράπεζας.

Οι καταγγελίες ανέφεραν πως άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας κλεμμένους κωδικούς έμπαιναν στα συστήματα της τράπεζας και έπαιρναν από τραπεζικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε ψηφιακά ο ένας από τους συλληφθέντες και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2019, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός καρτών, κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές, προπληρωμένες και κάρτες ψηφιακών πορτοφολιών διαφόρων εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ο δρόμος για την εξάρθρωση της σπείρας άνοιξε και εκδόθηκαν Βουλεύματα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την εξέταση των κατασχεθέντων, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διερευνηθούν οι ροές χρηματικών ποσών από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολούθησε πολύμηνη αστυνομική έρευνα και εξακριβώθηκε πλήρως η μεθοδολογία και ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι τομείς δραστηριότητας των μελών αυτής.

Ο άνδρας που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση αγόραζε αρχικά μέσω διαδικτύου, κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και στη συνέχεια μαζί με τους συνεργούς του έκαναν διαδικτυακές συναλλαγές, χρεώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Μεταξύ των άλλων πλήρωναν λογαριασμούς κοινής ωφελείας ή οφειλές προς το δημόσιο είτε δικούς τους είτε άλλων προσώπων παίρνοντας αμοιβή,

εξέδιδαν χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες και τις γέμιζαν με χρήματα μέσω του διαδικτύου

Επίσης δημιουργούσαν και έκαναν αγορές με ψηφιακά πορτοφόλια

και έκαναν διαδικτυακές αγορές διαφόρων προϊόντων, έτοιμου φαγητού και υγρών καυσίμων.

Συνεργάτες τους επίσης αναζητούσαν πολίτες που ήθελαν να
εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο ή εταιρείες κοινής ωφέλειας έναντι χαμηλότερου αντιτίμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία 100 περίπου άτομα φέρονται να εξόφλησαν οφειλές τους στο δημόσιο ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας, καταβάλλοντας στην εγκληματική οργάνωση μέρος μόνο των οφειλών αυτών.

Η σύλληψη των δραστών έγινε στις 16 Ιουλίου σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν φέρονται να απέστειλαν λογαριασμούς, είτε δικούς τους, είτε τρίτων ατόμων, προς εξόφληση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• (13) κινητά τηλέφωνα και (26) κάρτες SIM,

• (4) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop) και σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

• φορητή ηλεκτρονική συσκευή τύπου τάμπλετ,

• έξυπνο ρολόι (smartwatch),

• (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης τύπου USB και (4) σκληροί δίσκοι,

• (5) τραπεζικές κάρτες,

• πλήθος λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφέλειας υπό στοιχεία τρίτων ατόμων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Συνολικά διερευνήθηκαν και εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούν περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μία αφορά περίπτωση εξαπάτησης τραπεζικού ιδρύματος.

Το συνολικό ύψος των επιβεβαιωμένων απατηλών συναλλαγών ξεπερνά τις 380.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 231.650 ευρώ σχετίζονται με πληρωμές λογαριασμών και ποσό 150.000 ευρώ αντιστοιχεί σε οικονομική ζημιά τραπεζικού ιδρύματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ για τους συλληφθέντες αστυνομικούς έχει κινηθεί ήδη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η πειθαρχική διαδικασία.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.