fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

soublaki

Αναστάτωση έχει προκαλέσει, τις τελευταίες ημέρες, η φημολογούμενη αύξηση στην τιμή του… εθνικού φαγητού, που δεν είναι άλλο από το σουβλάκι ή πίτα γύρος.

Ένας ιός στην Κίνα, είναι η αίτια της αύξησης στο χοιρινό κρέας στην Ελλάδα, όχι όμως στο μέγεθος που φημολογούνταν.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση του, δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης, καθησυχάζοντας παράλληλα πως οι σχετικές αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά του χοιρινού είναι πολύ μικρότερες από τις φημολογούμενες.

Για πολύ μικρές ανατιμήσεις, της τάξης των 10 με 20 λεπτά του ευρώ στο δημοφιλέστερο φαγητό της Ελλάδας κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου εστιατόρων, καφετεριών & συναφών επαγγελμάτων Δ. Λαμιέων, Κώστας Καραγεώργος.

Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος πως σε καμία περίπτωση η τιμή της πίτας γύρου δεν θα φτάσει τα τρία ευρώ, όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ προτείνει ψυχραιμία στους πελάτες αλλά και στους καταστηματάρχες.

Ακόμη και μια μικρή αύξηση προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες, οι όποιοι όπως δηλώνουν δεν μπορούν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους «εύκολο» φαγητό.

Θολή παραμένει η εικόνα για πού κατασταλάξει η τιμή, θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να δούμε πως θα αντιδράσει η συγκεκριμένη αγορά.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ):

Η αλήθεια για την αύξηση της τιμής του εισαγόμενου χοιρινού κρέατος

Αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση στην τιμή του εισαγόμενου κρέατος βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται άνοδος στην διεθνή τιμή του χοιρινού κρέατος, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και την Ρωσία και της απαγόρευσης εισαγωγών στην Ευρώπη από τρίτες χώρες. Αναμφίβολα το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ένα κόστος το οποίο είναι ήδη δυσβάστακτο εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του υψηλού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους αλλά και άλλων λειτουργικών έξοδων όπως για την ενέργεια, τα δημοτικά τέλη, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και άλλα.

Είναι γνωστό ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποχρεώνει έναν ολόκληρο κλάδο να προχωρήσει σε μαζικές ανατιμήσεις των προϊόντων που διαθέτει στους καταναλωτές.

Η εστίαση είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος. Μάλιστα στο παρελθόν πολλοί επαγγελματίες της εστίασης απορρόφησαν μεγάλα κόστη με μοναδικό γνώμονα την ανταγωνιστικότητά τους. Ο κάθε επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να προσδιορίζει το περιθώριο κέρδους με το οποίο επιθυμεί να λειτουργεί η επιχείρησή του.

Οι δηλώσεις ανεύθυνων κύκλων, καθοδηγούμενων ή μη, κάνουν μόνο ζημιά στην Εθνική οικονομία και στον Κλάδο γενικότερα. Η αύξηση της τιμής του εισαγόμενου χοιρινού δεν θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για μαζικές ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα εστίασης.

Η ΠΟΕΣΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει με υπευθυνότητα τους επαγγελματίες της εστίασης και τους καταναλωτές.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.