STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

ag rosos18Χιλιάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν στο Προκόπι Ευβοίας για να γιορτάσουν τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, του οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα φυλάσσει με ευλάβεια η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.

Το πρωί της Κυριακής έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ.Χρυσοστόμου και παρουσία των Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος. ag rosos9

Στη συνέχεια έγινε η περιφορά της λάρνακας με τους πιστούς να γεμίζουν τους δρόμους με ροδοπέταλα. Πολλοί ήταν και οι ξένοι που ήρθαν στην Εκκλησία από τις χώρες της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας κ.α.

ag rosos15Το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι των αρχών από το νομό της Εύβοιας.

ag rosos12Η πανήγυρις, μάλιστα, του Μεγάλου Εσπερινού συνέπεσε και με την μεγάλη Εορτή της Πεντηκοστής και παλαιά παράδοσις, από τα χρόνια ακόμη της Μικράς Ασίας θέλει, τουλάχιστον τοπικά, να μην μετατίθεται η πανήγυρις την επομένη ημέρα, αλλά να συνεορτάζεται με την φανέρωση της Εκκλησίας στον κόσμο.

Στο Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ συμμετείχαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου. Προ του «Νυν απολύεις...» ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4Ε, για την αναμετάδοση της Πανηγύρεως του Ιερού Προκυνήματος, όσο και τους δύο Χορούς Ψαλτών, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδοσίου Στεργιοπούλου και κ. Νικολάου Ενωτιάδου, απέδωσαν υπέροχα τους Ύμνους της Εορτής. Παράλληλα, ανακοίνωσε επισήμως την τέλεση, συν Θεώ, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, των Εγκαινίων του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο θα στεγασθεί στον παλαιό Ξενώνα του Ι. Προσκυνήματος, ο οποίος ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων και θα στεγάσει όλα τα κειμήλια, τα οποία εκόμισαν οι εκ Μικράς Ασίας Προκοπιείς μετά την βίαια ανταλλαγή των πληθυσμών στον Τόπο μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε θαυμάσια προς τους πιστούς ο χοροστατήσας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, αναφερθείς καταρχήν στην Εορτή της Πεντηκοστής, τονίζοντας ότι κατ' αυτή φανερώθηκε η Εκκλησία, που είναι «η κοινωνία των Αγίων», οι οποίοι, όπως είπε, γίνονται όργανα του Θεού διά του Αγίου Πνεύματος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον Όσιο Ιωάννη, ως άνθρωπο της Εκκλησίας, άνθρωπο της Οικουμένης ολόκληρης, ο οποίος μας καλεί σε ενότητα με τον Χριστό και μεταξύ μας έχοντας, μεταξύ άλλων, και την αρετή της υπομονής, καθιστάμενος έτσι ο Άγιος της καθημερινότητας.

Και εφέτος, χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και αγάπης, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη. Κατά την διάρκεια της νύκτας θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία, η οποία θα κορυφωθεί με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελειώσει περί τις 4.30 το πρωί της Κυριακής της Πντηκοστής, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Όρθρος το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, μετά το πέρας του οποίου έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η μεγαλειώδης ιερά Λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, ανά τας οδούς του Νέου Προκοπίου.

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.