STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

DSC 5748Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, παραμονής του Αγίου Γεωργίου, πλήθος πιστών είχε ξεκινήσει την ανάβαση για το Μοναστήρι του Πολιούχου της Σκύρου. 

Το ραντεβού ντόπιων και επισκεπτών κάθε τέτοια ημέρα είναι γύρω στις 5.00 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο για να συνοδεύσουν την εικόνα κατά την περιφορά της στη χώρα. Στις 5.30 το απόγευμα οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και έτσι ξεκίνησε η πομπή συνοδεία του αγήματος της 135 Σμηναρχίας Μάχης, του Πολεμικού Ναυτικού, του Υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Μαυραγάνη, του δημάρχου, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, του διοικητή της 135 Σμηναρχίας, Αντώνη Βασιλείου, των μικρών παιδιών του νησιού που γεμάτα από χαρά συνόδευαν την εικόνα του Αγ.Γεωργίου, κρατώντας στα χέρια τους διάφορες άλλες εικόνες και του κόσμου που ακολουθούσε.DSC 5701

DSC 5706DSC 5742

Διανύοντας μία μεγάλη απόσταση με τα πόδια η πομπή έφτασε στο Μετόχι. Εκεί, έγινε μία σύντομη θεία λειτουργία και συνέχισαν τη διαδρομή τους μέσα στη χώρα. Μετά από δύο ώρες επέστρεψαν στο Μοναστήρι, στην είσοδο του οποίου τους περίμενε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, Σεραφείμ.DSC 5722

DSC 5739DSC 5744

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Ο Μητροπολίτης αφού προσκύνησε την Ιερά Εικόνα, ευλόγησε τον οίνο και αμέσως άρχισαν τα κεράσματα προς τον κόσμο. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο ξεκινά μία ημέρα πριν από την παραμονή. Ο Σκυριανοί πηγαίνουν στο Μοναστήρι κρασί, καθένας από το είδος που έχει. Αυτό συγκεντρώνεται και ανακατεύεται και σε συνδυασμό με την ευλογία και τη χάρη του Αγίου Γεωργίου αποκτά υπέροχο άρωμα και γεύση. Μοιράζεται στον κόσμο σε πλαστικά ποτηράκια και σε ειδικά μπουκαλάκια με ετικέτα από την Μονή του Αγίου Γεωργίου.

DSC 5759

DSC 5761
Παράλληλα με το κρασί ξεκινά η διανομή του φαγητού, το οποίο μαγειρεύουν από το πρωί άντρες του νησιού. Έχουν συγκεντρώσει κατσικίσιο κρέας και μανέστρα από προσφορές των ντόπιων και ξεκινούν τη διαδικασία του μαγειρέματος σε καζάνια.

DSC 5749

Περίπου, υπολογίζουν 800 με 1000 μερίδες, τις οποίες σερβίρουν σε κεσεδάκια. Αξιοσημείωτο ήταν ότι παρά τον κόσμο και τις πολλές διακονίες που υπήρχαν, κανείς δεν έχασε τη χαρά και το ζήλο να προσφέρει και να εξυπηρετήσει όποιον χρειαζόταν κάτι.

DSC 5697


ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ Γ.ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟ
Σε ιδιαίτερο χώρο ο Μητροπολίτης, κος Σεραφείμ, συνέφαγε με τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Μαυραγάνη, τον δήμαρχο, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, τον διοικητή της 135 Σμηναρχίας, Αντώνη Βασιλείου, τους ιερείς και τον Ηγούμενο της Μονής.

DSC 5757

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Μπαλταδώρο και την μοιραία εκείνη ημέρα. Επισημάνθηκε η ασυνήθιστη πυκνή νέφωση που επικρατούσε, και μάλιστα σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ώστε από το Μοναστήρι να μην είναι ορατά τα σπίτια που βρίσκονται απέναντι του. Ανέφεραν στον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους καλεσμένους ότι μία ημέρα πριν από το περιστατικό, ο Γιώργος είχε επισκεφθεί την Ιερά Μονή για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και τον Επιτάφιο του Κυρίου….
Η κουβέντα του Μητροπολίτη με τους προσκεκλημένους κράτησε περίπου 40 λεπτά. Στο τέλος αποφασίσανε το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της γιορτής, αμέσως μετά τη θεία δοξολογία να επισκεφθούν το αεροδρόμιο για να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη του και να ρίξουν στεφάνι στη θάλασσα.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.