Τελευταίες Ειδήσεις

Την πέμπτη κατά σειρά Εκπαιδευτική Εκδρομή 4 ημερών διοργάνωσε το 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας για τους μαθητές των Πολιτιστικών Προγραμμάτων όλων των Τάξεων.

Από αυτούς 44 μαθητές έλαβαν μέρος στην εκδρομή η οποία διεξήχθη από 30 Μαρτίου 2017 έως και 02 Απριλίου 2017, με ευρύτερο χώρο επίσκεψης την Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα, με Συνοδούς Καθηγητές τον Διευθυντή Καπεντζώνη Ανδρέα, τον Υποδιευθυντή Αγγελίδη Νικόλαο, Πάζιο Γεώργιο, Παπαδιόχου Σοφία και Κωνσταντινίδου Ζωή.
Αρχικός τόπος προορισμού για επίσκεψη η Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές μετά την άφιξη τους εκεί επισκέφτηκαν άμεσα τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου ο οποίος παραμένει ως έχει μετά την αναστήλωση του από την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που έκαψε τα 2/3 της πόλης και παραδόθηκε στους πιστούς ξανά στις 26-10-1949. Μεταξύ αυτών ξεναγήθηκαν στην κρύπτη του ναού και στην έκθεση των αρχαιοτήτων που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή βρέθηκαν στις ανασκαφικές έρευνες. Αμέσως μετά και σε κοντινή απόσταση επισκέφθηκαν την Θριαμβευτική Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή και ως Καμάρα κτίσμα της εποχής της ‘’Ρωμαϊκής Τετραρχίας’’ και την Ροτόντα που είναι κτίσμα το οποίο προοριζόταν για μαυσωλείο του Γαλέριου. Λόγω της μη χρήσης του αργότερα μετατράπηκε σε Χριστιανικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Λευκό Πύργο στο εσωτερικό του οποίου λειτουργεί έκθεση για την ιστορία της πόλης, καθώς και εκθέσεις με αρχαιολογικά ευρήματα. Στον τελευταίο όροφο αυτού ( εξώστη ) οι συνοδοί καθηγητές έκανα τοπογραφική ανάλυση της πόλης αφού υπήρχε φανταστική πανοραμική θέα. Διάλειμμα στην ξενάγηση έγινε με το γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, σε ένα νεοκλασικό κτίριο ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Πύργο, με το χώρο του φαγητού στον εξώστη της ΛΑΦ, με απέραντη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και τον Λευκό Πύργο, με αρκετή φροντίδα για τους μαθητές, σε ένα γεύμα με μουσική συνοδεία από πιανίστα. Μετά το πέρας του φαγητού, ο ένας εκ των δυο Σημαιοφόρων επέδωσε αναμνηστικό δώρο στον Διευθυντή της Λέσχης σε ανάμνηση της συνεργασίας από όπου και η σχετική φώτο. Στη συνέχεια αναχώρησαν για την Ξάνθη όπου και είχε προγραμματισθεί διήμερη διανυκτέρευση σε κεντρικό Ξενοδοχείο της πόλεως.
Την 2η ημέρα (Παρασκευή 31/3/2017) αναχώρησαν για Αλεξανδρούπολη, όπου άμεσα επισκέφτηκαν το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στο οποίο ξεναγήθηκαν με έναν πρωτότυπο τρόπο βιωματικής δράσης από τους υπευθύνους του Μουσείου. Μετά περπάτησαν στην παραλιακή ζώνη της πόλης και είδαν από κοντά τον Φάρο στο λιμάνι, σημείο αναφοράς για την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Αμέσως μετά αναχώρησαν για το Βόρειο τμήμα του Έβρου, φτάνοντας στο μεθοριακό Σουφλί, κέντρο πάλε ποτέ, παραγωγής – εμπορίου και διάθεσης φυσικού μεταξιού για όλη την Ευρώπη. Επισκέφθηκαν και τα δυο Μουσεία Μετάξης που υπάρχουν, το καθένα με το δικό του πρωτότυπο τρόπο να ενημερώνει αναλυτικά για την όλη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την όλη διαδικασία. Στη συνέχεια για φαγητό παρέμειναν σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης. Μετά το φαγητό γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή οι Συνοδοί, μετακινήθηκαν κάποια χιλιόμετρα πιο βόρεια σε ένα σημείο όπου ο δρόμος είναι σε μεγαλύτερο ύψος από την πλευρά του ποταμού και ο ποταμός Έβρος, πλησιάζει σε λιγότερο από 100μ τον δρόμο και την σιδηροδρομική γραμμή, για να ‘’αισθανθούν’’ από κοντά την εξ΄ ανατολών συνύπαρξη. Οι μαθητές αφού έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες, μαζί και με τους Συνοριακούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που περιπολούν όλο το 24ωρο στην περιοχή εκεί, επέστρεψαν αργά το απόγευμα στην Ξάνθη για βραδινό φαγητό και ξεκούραση.
Η 3η ημέρα ξεκίνησε νωρίς με περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης και στην συνέχεια στο Λαογραφικό Μουσείο αυτής, συνολικής διάρκειας τριών ωρών, με ξεναγό ο οποίος και ξεδίπλωσε όλη την ιστορία της πόλης και τις ιδιαιτερότητες της στους μαθητές. Εντύπωση βέβαια τους έκανε όπως ήταν αναμενόμενο το έντονο Μουσουλμανικό στοιχείο τόσο με το χαρακτηριστικό ντύσιμο αυτών όσο και με το γεγονός ότι είδαν χωριά που κατοικούσαν μόνο Μουσουλμάνοι, να υπάρχουν μόνο Μιναρέδες και όχι Χριστιανικές Εκκλησίες. Το έζησαν δε χαρακτηριστικά, όταν κατά την ξενάγηση στην παλιά πόλη, άκουσαν τον Ιμάμη να καλεί τους Μουσουλμάνους για προσευχή από το Τζαμί. Λίγο πριν το μεσημέρι και αφού πήραν αρκετά αναμνηστικά από την Ξάνθη, αναχώρησαν για Καβάλα. Μόλις έφθασαν αμέσως επισκέφθηκαν το Μουσείο Καπνού και Καπνεργατών, στο οποίο ενημερώθηκαν αναλυτικά, όχι μόνο για ότι αφορά την καλλιέργεια των καπνών – συγκομιδή – επεξεργασία – πώληση αυτών, αλλά και για τους αγώνες των καπνεργατών για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μετά την ξενάγηση και την επίδοση αναμνηστικών, κατέλυσαν σε παραλιακό Ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση. Αργά το απόγευμα περιηγήθηκαν στην πόλη και το βράδυ είχαν δείπνο σε επιλεγμένη ταβέρνα στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης, το οποίο ήταν μια τεράστια – παλιά καπναποθήκη επιμελώς ανακαινισμένη, ασύγκριτης ομορφιάς, με σύγχρονα καταστήματα.

Την τελευταία ημέρα αναχώρησαν αναχώρησαν νωρίς με προορισμό ξανά τα Σύνορα, αλλά αυτή την φορά τα Βόρεια στην περιοχή του Προμαχώνα,για  να επισκεφθούν τον ιστορικό χώρο του Οχυρού Ρούπελ. Μετά από μια δίωρη διαδρομή στην ύπαιθρο της Μακεδονίας έφτασαν στο Οχυρό. Εκεί η ξενάγηση ξεκίνησε με μια ιστορική και τοπογραφική ενημέρωση στο χώρο του παρατηρητηρίου από ειδικούς. Αφού προορισμό ξανά τα Σύνορα, αλλά αυτή την φορά τα Βόρεια στην περιοχή του Προμαχώνα, γιααπαντήθηκαν απορίες μετέβησαν στο Μνημείο των Πεσόντων του Ρούπελ κατά την Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941. Επόμενο σταθμός οι υπόγειοι αμυντικοί χώροι του Στρατιωτικού Συγκροτήματος. Οι στενοί χώροι, τα περίεργα αμυντικά έργα η έξυπνη κατασκευή και η ιστορία των γενναίων υπερασπιστών εντυπωσίασαν όπως ήταν αναμενόμενο τους μαθητές. Συνεχίζοντας επισκέφθηκαν τα εξωτερικά διασωζόμενα και μη οχυρωματικά έργα, βγάζοντας αρκετές φωτογραφίες. Πριν αποχωρήσουν σε μια κίνηση σεβασμού και εκτίμησης απέδωσαν αναμνηστικό του σχολείου στον Αρχιφύλακα του Οχυρού μπροστά στο πολυβολείο που σκόρπισε το θάνατο στους εισβολείς και τις δάφνες τιμής στους υπερασπιστές του, 76 χρόνια πριν σαν και σήμερα. Λίγο πριν το μεσημέρι μετά το Ρούπελ μετέβησαν για φαγητό στον Οικοπεριηγητή στην Λίμνη Κερκίνη στον υδροβιότοπο και πριν το γεύμα τους έγινε ενημέρωση – προβολή μιας ώρας για την Λίμνη και τον υδροβιότοπο την ζωή εκεί και τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών για την διάσωση του περιβάλλοντος. Ενθουσιασμένοι από το γεύμα με κρέατα από Βουβάλια που ζουν στην λίμνη αναχώρησαν για Χαλκίδα με ενδιάμεσες στάσεις. Επέστρεψαν δε στη Χαλκίδα ευχαριστημένοι με αρκετές εικόνες και παραστάσεις από την 4ημερη εκδρομή τους.

Οι συνοδοί καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Διευθυντή της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση της αποστολής, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό που έκανε την ξενάγηση στο Οχυρό Ρούπελ, αλλά και όσους ασχολήθηκαν με την ξενάγηση των μαθητών στα Μουσεία που επισκέφθηκαν.

Σχόλια (0)

Βαθμολογήθηκε 0 από 5 αστέρια βασισμένο σε 0 ψήφους
Δεν έχουν δημοσιευτεί σχόλια ακόμη

Αφήστε τα σχόλια σας

Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.