fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Όπως στην ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων, έτσι και στην ανακύκλωση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), τα γνωστά “μπάζα”, έχουν γίνει βήματα στη χώρα μας, αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Η συνήθης πρακτική είναι η παράνομη εναπόθεσή τους σε ρέματα και χωράφια καθώς πολλοί, ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και όσοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς εμπλέκονται σε αυτόν τον κύκλο εργασιών, θεωρούν ότι αυτή είναι η πιο εύκολη και φτηνή λύση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το κόστος, περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπάζων, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την ορθή διαχείρισή τους. Παράδειγμα, το ανυπολόγιστο κόστος από φυσικές καταστροφές, όπως έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές, που εντείνονται ή προκαλούνται από μπάζα σε ρέματα και δασικές ή αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ΑΕΚΚ πρέπει να οδηγούνται, με ευθύνη αυτών οι οποίοι τα παράγουν, σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας οι οποίες συνεργάζονται με εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ).

Η παρουσία στην Π.Ε. Ευβοίας

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ξεκίνησε την λειτουργία της στην Π.Ε. Ευβοίας τον Ιούνιο του 2020 και συνεργάζεται με μία Μονάδα Ανακύκλωσης στην περιοχή της Αμαρύνθου. Η έγκριση της ΑΝΑΚΕΜ στην Π.Ε. Ευβοίας, παρ’ όλη την προγενέστερη λειτουργία ΣΣΕΔ στο νομό, θα συμβάλει καθοριστικά στην ορθή και απόλυτα διαφανή εφαρμογή των διαδικασιών ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ που έχει ανάγκη η περιοχή. Επιθυμώντας η ΑΝΑΚΕΜ να συνεισφέρει στα παραπάνω στο μέγιστο βαθμό, πραγματοποίησε μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έκτακτες συναντήσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, με στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθώς και με εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης.

Ισχυρή παρουσία σε όλη τη χώρα

Το δίκτυο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. περιλαμβάνει ήδη ογδόντα (80) μονάδες ανακύκλωσης σε 12 Περιφέρειες και 33 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς), ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο σε γεωγραφική εμβέλεια όσο και σε συνεργαζόμενες μονάδες. Την περίοδο 2013 - 2019 η ΑΝΑΚΕΜ διαχειρίστηκε 2.130.000 τόνους ΑΕΚΚ, με μέση ετήσια αύξηση 80%. Τα απόβλητα ανακυκλώνονται στις μονάδες σε ποσοστό έως και 95% και αξιοποιούνται ξανά σε έργα υποδομής και ως υλικά επίχωσης, κάτι που εντάσσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Η ΑΝΑΚΕΜ συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (ιδιώτες, εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων), με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής, Μεταφοράς και Προσωρινής Αποθήκευσης ΑΕΚΚ, για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης

Σημαντικό πεδίο της δραστηριότητας της ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων. Πρόσφατα ξεκίνησε την καμπάνια «Πού καταλήγουν τα μπάζα; Μπορείς να αλλάξεις την εικόνα!» Συγχρόνως, παρακολουθεί και καταγράφει τα στοιχεία για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ και συντάσσει απολογισμούς προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Επίσης λάβει από τον ΕΟΑΝ την ειδική επάρκεια για αποκατάσταση ανενεργών λατομείων. Τον Φεβρουάριο 2019 η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. τιμήθηκε για τη δράση της με το βραβείο της κατηγορίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης VerdeTec.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η ΑΝΑΚΕΜ

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. παρέχει με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό υπηρεσίες στους παρακάτω τομείς:

  1. Ενημέρωση ιδιωτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ, με ημερίδες, σεμινάρια για μηχανικούς κ.ά
  2. Σύναψη συμβάσεων με τους υπόχρεους διαχειριστές, δηλαδή τους παραγωγούς των ΑΕΚΚ, για την ανακύκλωση των αποβλήτων τους.
  3. Υποστήριξη και εποπτεία των υπόχρεων διαχειριστών για την ορθή διαλογή των αποβλήτων στο σημείο όπου παράγονται (διαλογή στην πηγή), καθώς και για τις δυνατότητες προσωρινής αποθήκευσης, μεταφοράς και επεξεργασίας τους.
  4. Υποστήριξη και εποπτεία των συμβεβλημένων μονάδων επεξεργασίας ως προς τις διαδικασίες ανακύκλωσης που εφαρμόζουν.
  5. Καθορισμό των ποιοτικών παραμέτρων των ανακυκλωμένων προϊόντων με στόχο την βέλτιστη αξιοποίησή τους.
  6. Στήριξη των Δημόσιων Υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των στόχων για την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών και στην διαχείριση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών.
  7. Σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών για τα θέματα εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ.
  8. Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις για την προαγωγή της έρευνας στον τομέα παραγωγής και αξιοποίησης υλικών από ανακυκλωμένα ΑΕΚΚ.
  9. Μελέτη και υλοποίηση έργων αποκατάστασης ανενεργών λατομείων, ως νέος τομέας δραστηριότητας μέσα στο 2019, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις του tvstar.gr

Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας μέσα από το digitalstar.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.