fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

agia sofia 2019Την έκπληξή τους και την βαθεία τους θλίψη για τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν οι έλληνες πολίτες σε γκάλοπ που έγινε για το θέμα στην πόλη της Χαλκίδας.

Θεωρούν πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και γι’ αυτό ζητούν δυναμικότερες αντιδράσεις από την πλευρά της παγκόσμιας κοινότητας.
Εν τω μεταξύ για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Χαλκιδέων και εξέδωσε ψήφισμα κατά της απόφασης Ερντογάν.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων:

Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, κατόπιν πρότασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, κατά την οποία εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα, με το οποίο ο Δήμος καταδικάζει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος και ζητά την αντίδραση όλης της Διεθνούς Κοινότητας.
“Δεκέμβριος 1997. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε ομιλία του στη Σύρτη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που θεωρήθηκε ότι υποδαύλιζε το μίσος, απαγγέλλει το ποίημα εθνικιστή Τούρκου ποιητή:
"Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας/ οι θόλοι είναι τα κράνη μας/ οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας/οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας". Καταδικάζεται από τα Τουρκικά Δικαστήρια σε 10 μήνες φυλάκιση.
Ιούλιος 2020. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας, κατόπιν της απόφασης του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδίδει διάταγμα για τη δεύτερη ιστορικά μετατροπή του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.
Το απόλυτο αριστούργημα της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, το μνημείο της Χριστιανικής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό για να μην υπάρξει άλλο όμοιό του, που έζησε μέσα στο διάβα 1500 χρόνων όλες τις δόξες και όλες τις δοκιμασίες της Πόλης, που άντεξε αλώσεις, σεισμούς, ανακατασκευές, απογυμνώσεις, αποκαθηλώσεις, πυρκαγιές, λεηλασίες, γίνεται το όχημα που θα μεταφέρει τον Ερντογάν στις Προεδρικές Εκλογές της Τουρκίας του 2023. Τότε που το νεότερο τουρκικό κράτος θα κλείνει τα 100 χρόνια ίδρυσής του, για να μείνει στην ιστορία της χώρας του ως ο νέος Κεμάλ.
Τούτη την ύψιστη ιστορική στιγμή, μία ανάσα πριν τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οφείλουμε να μη δειλιάσουμε και να μην ορρωδήσουμε μπροστά στις μεθοδεύσεις του Τούρκου Προέδρου για φυσικό, ψυχικό, συναισθηματικό εξοβελισμό μας από την ιστορία μας, από τη μνήμη μας, από την πίστη μας.
Το "Θαύμα του Βυζαντίου", η Αγιά Σοφιά, απειλήθηκε από εχθρούς εξωτερικούς κι εσωτερικούς, όμως στάθηκε αγέρωχη, με τον πλούτο και το μεγαλείο της να θαμπώνουν τους πολυπληθείς προσκυνητές και επισκέπτες της, που νιώθουν ότι στο κατώφλι της ανοίγουν οι πύλες ενός άλλου κόσμου.
Όμοια αγέρωχοι στεκόμαστε κι εμείς σήμερα απέναντι στις προκλήσεις και τις επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να οικειωθεί το σύμβολο της Αγιά Σοφιάς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων καταδικάζει την απαράδεκτη ηθικά, πολιτικά και ιστορικά, άκρως προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου και μέσω του παρόντος ψηφίσματος ζητά την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας και όλων των Διεθνών Οργανισμών και την εναντίωσή τους στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλοιώσει τον εμβληματικό ρόλο της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας.
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων.”

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.