fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

yiothesia anadoxiΑντιμέτωποι με την άγνοια, γιατί κανείς δεν τους ενημερώνει, και την αγωνία για το αν τελικά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να υιοθετήσουν ένα παιδάκι βρίσκεται η ομάδα υποψηφίων θετών γονέων και αναδόχων, «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΘΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ» με έδρα το Νομό Ευβοίας.

Όπως ενημερώνουν με ανοιχτή επιστολή τους, παρά την ψήφιση του νέου νόμου το 2018 μέσω του οποίου θα απλουστεύονταν οι διαδικασίες, εν τούτοις προκύπτουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα , τα οποία και πάλι επιμηκύνουν κατά πολύ την ολοκλήρωση μιας υιοθεσίας. Κυρίως το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο νέος νόμος προϋποθέτει το να παρακολουθήσουνε ένα τριαντάωρο σεμινάριο που θα τους καθοδηγήσει στο γονεϊκό ρόλο προκειμένου να μπούνε στο εθνικό μητρώο υποψηφίων γονέων και να ξεκινήσει το ταίριασμα οικογενειών και παιδιών.

Εδώ και δύο χρόνια όμως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τα ερωτήματά τους είναι πολλά, όπως για το πώς θα υλοποιηθούν αυτά τα σεμινάρια; Από ποιόν φορέα θα υλοποιηθούν; Με τι προδιαγραφές; Από ποιούς επαγγελματίες ή εθελοντές; Ποιός θα τα χρηματοδοτήσει;

Επίσης, πότε θα είναι σε θέση η ηλεκτρονική πλατφόρμα υιοθεσιών να κάνει το ταίριασμα ανάμεσα στις περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών; Ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντήσεις, που χρειάζονται τροπολογίες και εγκύκλιοι για να διευκρινιστούν και χρόνος για να μπουν οι δεκάδες υπογραφές, χρόνος όμως που στερεί τα παιδιά από τις μελλοντικές τους οικογένειες και τα αφήνει στο χώρο των ιδρυμάτων με πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους εξέλιξη.

Τέλος, οι ίδιοι διερωτώνται και επισημαίνουν ότι οι αρμόδιοι τους λένε να κάνουνε υπομονή, όπως και κάνουν γιατί είναι ενήλικες και μπορούν. Σε αυτά τα παιδιά όμως, ποιος μπορεί να πει να κάνουν υπομονή; Ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες της ιδρυματοποίησης στην ψυχική και πνευματική υγεία τους;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ:
Με αυτή την ανοιχτή επιστολή μας, εμείς, η ομάδα υποψηφίων θετών γονέων και αναδόχων, «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΘΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ» με έδρα μας το Νομό Ευβοίας, οι οποίοι έχουμε ολοκληρώσει ή σύντομα ολοκληρώνεται για εμάς η κοινωνική έρευνα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να σας κάνουμε κοινωνούς της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουμε, η οποία ενώ θα έπρεπε να είναι για μας μια ευχάριστη διαδικασία, που θα φέρει στις οικογένειές μας, ένα ή περισσότερα νέα μέλη, μας προβληματίζει ισχυρά και μας οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς βλέπουμε ότι η πρόθεσή μας να τοποθετηθούν άμεσα τα διαθέσιμα προς υιοθεσία και αναδοχή παιδιά στις οικογένειές μας, συγκρούεται με την γραφειοκρατική διαδικασία και σημειώνονται, τώρα το 2020, απαράδεκτες καθυστερήσεις και χρονοτριβή.
‘Όταν το 2018 ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί υιοθεσιών θεωρήσαμε το γεγονός αυτό χαρμόσυνο. Ήταν απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του παλαιού συστήματος υιοθεσιών και αναδοχών με τις τεράστιες αναμονές που οδηγούσε τα παιδιά να περνούν μεγάλο μέρος της παιδικής τους ηλικίας, και κυρίως τα θεμελιώδη χρόνια της ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης, στα ιδρύματα. Η υπόσχεση όμως, ότι σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κοινωνικής έρευνας και της εκπαίδευσης και ότι θα επισπευδόταν το ταίριασμα παιδιών και υποψηφίων γονέων ακόμη, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, προσκρούει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ελλείψεων που διαπιστώνονται στην πορεία και προσπαθούν να καλυφθούν από τροπολογίες.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει την αίτησή μας το 2018. Αναμείναμε στωικά σχεδόν ή περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να μπορεί κάποιος να μας δώσει χρονικά πλαίσια ή ουσιαστική καθοδήγηση και να καθησυχάσει την αγωνία μας, αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν γνώριζαν, πώς θα υλοποιούνταν οι νέες εγκύκλιοι. Φτάσαμε, έναν χρόνο σχεδόν μετά τις αρχικές μας αιτήσεις, να ανατεθεί η περίπτωσή μας σε κοινωνικούς λειτουργούς που, προς τιμήν τους, ολοκλήρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα την εργασία τους κατανοώντας την αδημονία μας, το άγχος μας να περάσουμε τη στενωπό της γραφειοκρατικής διαδικασίας και του ελέγχου αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη των παιδιών να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε ένα οικογενειακό προστατευτικό περιβάλλον.
Και τώρα, ενώ έχουμε πιστοποιηθεί ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις για να πάρουμε ένα παιδί στο σπίτι μας και να το μεγαλώσουμε, πάλι η προσδοκία μας δεν ικανοποιείται γιατί προσκρούει στο φράγμα της εκπαίδευσης. Καθώς ο νέος νόμος προϋποθέτει το να παρακολουθήσουμε ένα τριαντάωρο σεμινάριο που θα μας καθοδηγήσει στο γονεϊκό μας ρόλο προκειμένου να μπούμε επιτέλους στο εθνικό μητρώο υποψηφίων γονέων και να ξεκινήσει το ταίριασμα οικογενειών και παιδιών, εμείς, δύο χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε ακόμη την άγνοια και το άγχος. Πώς θα υλοποιηθούν αυτά τα σεμινάρια; Από ποιόν φορέα θα υλοποιηθούν; Με τι προδιαγραφές; Από ποιούς επαγγελματίες ή εθελοντές; Ποιός θα τα χρηματοδοτήσει; Επίσης , πότε θα είναι σε θέση η ηλεκτρονική πλατφόρμα υιοθεσιών να κάνει το ταίριασμα ανάμεσα στις περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών; Ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντήσεις, που χρειάζονται τροπολογίες και εγκύκλιοι για να διευκρινιστούν και χρόνος για να μπουν οι δεκάδες υπογραφές, χρόνος όμως που στερεί τα παιδιά από τις μελλοντικές τους οικογένειες και τα αφήνει στο χώρο των ιδρυμάτων με πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους εξέλιξη.
Μας λέτε να κάνουμε υπομονή. Εμείς κάνουμε. Θα κάνουμε, είμαστε ενήλικες. Σε αυτά τα παιδιά όμως, μπορείτε να πείτε να κάνουν υπομονή; Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για τις συνέπειες της ιδρυματοποίησης στην ψυχική και πνευματική υγεία τους;
Σας καλούμε λοιπόν να συστρατευτείτε μαζί μας. Να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας. Να κοινοποιήσετε το αίτημά μας όπου σας δίνεται η δυνατότητα.
Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να υπογραφούν άμεσα οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την υλοποίηση του νόμου. Αλλιώς να μας δοθούν διέξοδοι, να μπορούμε να διοργανώσουμε άμεσα μόνοι μας τα σεμινάρια αυτά σε ιδιωτικό επίπεδο, και να ελεγχόμαστε από τους κοινωνικούς μας λειτουργούς. Επίσης ζητάμε η πλατφόρμα υιοθεσιών να εκσυγχρονιστεί άμεσα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει παράλληλα το ταίριασμα παιδιών και οικογενειών μέχρι να υλοποιηθεί η εκπαίδευση. Να μη χάνουμε άλλο χρόνο. Να μην αφήνονται ούτε οι υποψήφιοι γονείς-ανάδοχοι, ούτε τα παιδιά στην αναμονή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μιλάμε για παιδιά, για ανθρώπους, για αυριανούς πολίτες της κοινωνίας μας που θέλουμε να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι.
Θεωρούμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ότι με τις δυνάμεις σας θα σας έχουμε συμπαραστάτες στον προβληματισμό και την αγωνία μας, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα που μας απασχολεί.
Με εκτίμηση,
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΘΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ (ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.