STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

tokio2Από τρία Ιαπωνικά Πανεπιστήμια προσεκλήθη η ομάδα «ΣΚΥΡΟΣ» – Skyros project για να επισκεφτούν το Τόκιο.


Η ομάδα «Σκύρος» αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου οι οποίοι από το 2015 κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο πολυβραβευμένο Λιμάνι της Σκύρου , την Λιναριά.
Το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιότο, το ήμικρατικο Πανεπιστήμιο “Rikkyo” του Τόκιο και το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο «The Sacred Hearts” , είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ζήτησαν την παρουσίαση του προγράμματος «ΣΚΥΡΟΣ» και τη συνεργασία του προγράμματος, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών αλλά και την πρακτική άσκηση Ιαπώνων φοιτητών στη Σκύρο μέσω του προγράμματος «Σκύρος» που υλοποιείται στο Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου .


Στην αποστολή συμμετείχαν, η καθηγήτρια περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος ιδρυτές του Skyros project και επτά προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές-τριες μέλη της ομάδας «Σκύρος» (Δέσποινα Δημητριάδου, Βάσω Μπέλτσιου, Βάσω Πετρενίτη, Χρυσούλα Σάρδη, Πηνελόπη Καπετανάκη, Κορίνα Μπερτόλη & Γεώργιος Χαν.

tokio1
Την Πέμπτη 14/2/19 η ομάδα μετέβη στο Πανεπιστήμιο του ΚΙΟΤΟ όπου έγινε συνάντηση με την επικεφαλής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (πρόγραμμα διεθνών περιβαλλοντικών επιστημών) καθηγήτρια κα Jane Singer και τον κοσμήτορα κο Shinya Funakawa.


Στο πανεπιστήμιο του ΚΥΟΤΟ έγινε παρουσίαση του προγράμματος και της Σκύρου σε ειδικό σεμινάριο που είχε οργανωθεί υπό τον τίτλο «The role of environmental education in strengthening community resilience: CASES FROM GREECE AND JAPAN και στο οποίο παρουσιάστηκε η Σκύρος και 5 εργασίες των μελών του Skyros project.


Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε γεύμα σε παραδοσιακό Ιαπωνικό εστιατόριο.
Την Παρασκευή 15/2/19 η ομάδα επιβιβάστηκε στο διάσημο τραίνο υψηλών ταχυτήτων(300 χλμ/ώρα) Shikansen 700 με προορισμό το Τόκιο.
Το Σάββατο 16/2/19 έγινε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο «The Sacred Hearts» το οποίο ιδρύθηκε το 1800 και ειδικεύεται σε ανθρωπιστικές σπουδές.


Το Πανεπιστήμιο «The Sacred Hearts» είναι βαθιά επηρεασμένο από τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και στην είσοδο του είναι αναρτημένες μεγάλες εικόνες από την αποβίβαση προσφύγων και καταυλισμούς προσφύγων στη Λέσβο!

Στο πανεπιστήμιο του ΤΟΚΥΟ “Sacred Hearts” την αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Εκπαίδευσης καθηγητής Yoshiyuki NAGATA, ο Naoki MIZUSHIMA, πρόεδρος της Ένωσης εκπαίδευσης Τέχνης της Ιαπωνίας και φοιτήτριες. Κατά την υποδοχή ο κος ο Naoki MIZUSHIMA εκτέλεσε μουσικό κομμάτι με παραδοσιακό ιαπωνικό μουσικό όργανο, το οποίο ο ίδιος εμπνεύστηκε από τη παρατήρηση και την επιρροή του από το δένδρο των Εσπερίδων!
Μια μεγάλη τοιχογραφία με το δέντρο των Εσπερίδων με τα χρυσά μήλα κοσμεί την είσοδο του Πανεπιστημίου κατασκευασμένη από υλικά που μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκαν για την σύνθεση του. Το λευκό φόντο της τοιχογραφίας είναι από κομμάτια πεντελικού μαρμάρου που ήρθε από την Ελλάδα, το καφέ των κλαδιών, χώμα από την Ινδία, το πράσινο των φύλλων από την Κίνα, και το χρυσό των μήλων από την Ιαπωνία. Ακολούθησαν εκατέρωθεν ενημερώσεις ανταλλαγή υλικού και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας.

tokio3

Την Κυριακή 17/2/19 η ομάδα μετέβη στο πανεπιστήμιο “Rikkyo” και την ομάδα υποδέχθηκε ο καθηγητής κος Osamu Abe ο οποίος θεωρείται ο γκουρού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Ασία.
Μετά από την παρουσίαση του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ και συζητήσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας , ακολούθησε ξενάγηση στους εντυπωσιακούς χώρους του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν 27.000 φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιαπωνία.

Το σήμα σύμβολο του Πανεπιστημίου «RIKKYO» είναι το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» και είναι σκαλισμένο στα Ελληνικά στην είσοδο του!

tokio4

 

 
 
 
 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.