fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα έχουν σμίξει από το πρωί της Παρασκευής στο Καρπενήσι στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού», διαμηνύουν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος, στο διήμερο που κορυφώνεται σήμερα Σάββατο με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο.

«Το Καρπενήσι λεύτερο και ο λαός γιορτάζει...»

Με αυτόν τον τίτλο ξεδιπλώθηκε ένα τρίπτυχο αφιέρωμα το βράδυ της Παρασκευής στις εκδηλώσεις του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που σκόρπισε συγκίνηση και περηφάνια για την ιστορία του τιμημένου ΚΚΕ.

Ανάμεσά στους, μαζί μας, ορθόστητοι, με ολοφώτεινα πρόσωπα και ζεστά χαμόγελα πέντε μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην κατάληψη του Καρπενησίου! Κι η ΚΝΕ δεν μπορούσε παρά να τους καλέσει και να τους τιμήσει.

«Τιμάμε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση. Τιμάμε όλους αυτούς που η δράση τους, η προσφορά τους στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας, μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να παλέψουμε σήμερα. Ο αγώνας τους αποτελεί απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι αμετάβλητο, ότι μπορούμε να πετύχουμε τριγμούς στο σημερινό σύστημα, ότι μπορούμε να παρασύρουμε πολλούς στον αγώνα μαζί μας. Οι σύντροφοι αυτοί είναι η ζωντανή απόδειξη ότι πιστοί στα ιδανικά μας, στον στόχο μας για κατάργηση της εκμετάλλευσης και οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από αυτά που ο καθένας θεωρεί εφικτά». Με αυτά τα λόγια η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, προσφώνησε τους πέντε μαχητές που τιμήθηκαν και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στο πλήθος των συμμετεχόντων που παρακολουθούσαν με δάκρυα στα μάτια την εκδήλωση.

Ασταμάτητο το χειροκρότημα και βροχή τα συνθήματα, φωναγμένα με δυνατές καθαρές φωνές στο άκουσμα του κάθε ονόματος μαχητή και μαχήτριας: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Καραγιάννης Ηλίας, από την Ανάβρα (Γούρα) Αλμυρού. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας. Το τμήμα αυτό κατέλαβε τον λόφο του Αγ. Δημητρίου, κομβικό σημείο για την κατάληψη του Καρπενησίου.

Μανιτάρα Κατίνα, από την Περίστα Ναυπακτίας. Επίσης ανθυπολοχαγός. Πολιτικός Επίτροπος του ΔΣΕ, ήταν στο τμήμα της Σχολής Αξιωματικών.

Μαλκογιώργος Βαγγέλης από τη Φθιώτιδα. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Εκ μέρους του, το αναμνηστικό της ΚΝΕ παρέλαβε ο Θανάσης Παφίλης, που είπε γι' αυτόν ότι ένα θέμα υγείας δεν τον άφησε να είναι σήμερα κοντά μας, είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες που έδωσαν αυτές τις ηρωικές μάχες και είχε καταταχθεί εθελοντικά στον ΔΣΕ στα 16 του χρόνια.

Πρίμπας Ηλίας, από τη Λάσπη Ευρυτανίας. Ήταν στην Ι Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον καπετάν Γιώτη - Χαρίλαο Φλωράκη.

Τσιαγκούδη Βασιλική, από τη Λάσπη Ευρυτανίας. Ανθυπολοχαγός της Σχολής Αξιωματικών. Ήταν μαχήτρια στην ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον θρυλικό Διαμαντή.


«Είστε η χαρά, η ζωή και η ελπίδα του μέλλοντος»

Εκ μέρους της Κατίνας Μανιτάρα διαβάστηκε το εξής μήνυμα:

«"Δεν είναι τούτο πάλεμα σε μαρμαρένια αλώνια, εκεί να στέκει ο Διγενής κι μπρος να στέκει ο χάρος.

Εδώ σηκώνετ’ όλ’ η γη, με τους αποθαμένους και με τον ίδιο θάνατο πατάει τον θάνατό της.

Και απάνω απάνω στα βουνά, κι απάνω στις κορφές τους, φωτάει με μιας ανάσταση, ξεσπάει αχός μεγάλος.

Η Ελλάδα σέρνει τον χορό, ψηλά, με τους αντάρτες - χιλιάδες δίπλες ο χορός, χιλιάδες τα τραπέζια - κ ειν’ οι νεκροί στα ξάγναντα πρωτοπανηγυριώτες" (Άγγελος Σικελιανός)

Δόξα, τιμή και μνήμη των συμμαχητών και συμμαχητριών, των αθάνατων, ηρωικών νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν και μέτρησαν με το μπόι τους τη γη.

Πρόσφεραν το πολυτιμότερο αγαθό της ίδιας τους της ζωής για να ζήσουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, χωρίς πολέμους και φτώχεια. Σε έναν κόσμο ανεξάρτητο και ελεύθερο, σε μια δίκαιη, ανθρώπινη κοινωνία, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, είστε η χαρά, η ζωή και η ελπίδα του μέλλοντος, τα φλογερά νιάτα. Η ζωή σάς χρωστάει πάρα πολλά! Όμως συνειδητά και προμελετημένα, για τα δικά τους συμφέροντα, οι άνθρωποι σας τα αφαιρούν. Ο ποιητής λέει: "Κρατάς τον κόσμο στα δυο σου χέρια".

Ε, εσείς κρατάτε τον κόσμο στα δυο σας χέρια και όλοι μαζί είστε οι κυρίαρχοι της Γης.

Σας εύχομαι από καρδιάς να είστε όλοι σας γεροί και να ψάχνετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας. Ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω η καινούργια γενιά, ζήτω οι καινούργιοι κομμουνιστές μας».

 

Στο Καρπενήσι βρίσκεται από την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στην κατασκήνωση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Από το πρωί η μία μετά την άλλη έφταναν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Άλλες διανύοντας πολλά χιλιόμετρα, άλλες από πιο κοντινές περιοχές, περνώντας όλοι όμως το τελευταίο υπέροχο κομμάτι της διαδρομής, στις πλαγιές στο Βελούχι, κατέφθαναν στο όμορφο Καρπενήσι και κατευθύνονταν στο ιστορικό από τα χρόνια της Επανάστασης του '21 ακόμα Κεφαλόβρυσο.

Στο πάρκο του Κεφαλόβρυσου, περνώντας μπροστά από το μνημείο που λέει στους επισκέπτες ότι «Εδώ έπεσε ο Μάρκος Μπότσαρης πολεμώντας τους Τούρκους», νέοι και νέες περνούσαν με τις σκηνές και κατευθύνονταν με τις Οργανώσεις τους στις γωνιές του όμορφου πάρκου. Κάτω από πυκνά πλατάνια και καρυδιές, ανάμεσα σε φροντισμένες λιμνούλες και δίπλα στα τρεχούμενα νερά του Καρπενησιώτη, η κατασκήνωση του φετινού διημέρου ήταν υποδειγματική και κέρδιζε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, αποζημιώνοντας τους συμμετέχοντες για την ταλαιπωρία του ταξιδιού με τη δροσιά και την ομορφιά του πάρκου.

Παράλληλα, το διήμερο εξελισσόταν και σε μια συνάντηση γενεών, αφού σιγά σιγά γέμιζε με φωνούλες και ενθουσιασμό και η παιδική κατασκήνωση που γίνεται στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Αντάμωναν όμως και σύντροφοι μεγαλύτερων ηλικιών που, με έδρα είτε το Καρπενήσι, είτε το Κεφαλόβρυσο είτε τα γύρω πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας, έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις και τις πολλές παράλληλες δραστηριότητες του Διημέρου. Που όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες κινούνταν γύρω από το θέμα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας.

Περπατώντας στα ίδια μονοπάτια που βρέθηκαν πριν δεκάδες χρόνια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, μια πολυπληθής ομάδα κατασκηνωτών και επισκεπτών του Διημέρου έκανε το απόγευμα της Παρασκευής πεζοπορία, περνώντας από θέσεις-κλειδιά τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και τα χρόνια της εποποιίας του ΔΣΕ, φτάνοντας σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη και τα γύρω χωριά. Κουβέντιασαν για τις θέσεις του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή, μια περιοχή με ελεύθερα χωριά αφού, ακόμα και την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί μόνο το Καρπενήσι ήλεγχαν και τα γύρω χωριά παρέμεναν ελεύθερα.

Άλλοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν την ίδια ώρα μαζικά τις συζητήσεις στο χώρο της κατασκήνωσης. Για τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μία συζήτηση που παρακολούθησαν και συμμετείχαν πολλοί φοιτητές Τμημάτων Ιστορικών και Κοινωνικών Σπουδών, κάνοντας ερωτήσεις σχετικές με τα όσα διδάσκονται στις σχολές τους για την Επανάσταση.

Ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949): Εφόδιο στις καθημερινές μάχες των νέων κομμουνιστών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!» με ομιλητές τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Άρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.

Την ίδια ώρα, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε ένα πρωτότυπο ομαδικό παιχνίδι γρίφων, το οποίο έφερε τους μαθητές που συμμετείχαν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και της εποποιίας του ΔΣΕ.

Στο χώρο της κατασκήνωσης απήθυνε ο Θάνο Μπίμπας, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρέτισε και ο Fernando Castro Garcia εκπρόσωπος των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή η βράβευση μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ ενώ ακολούθησε η προβολή βίντεο για τη Μάχη του Καρπενησίου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το αφιέρωμα στα τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Η βραδιά κλείνει με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.