Τελευταίες Ειδήσεις

«Greece is back» («η Ελλάδα επέστρεψε»): αυτό είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις επαφές που έχει στις ΗΠΑ με Αμερικανούς και ομογενείς επιχειρηματίες, καλώντας τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

 

Το αν... όντως επέστρεψε η Ελλάδα, ωστόσο, θα πρέπει να το «επιβεβαιώσει» και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία θα δει ο πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον, σε συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Βαρύνουσας σημασίας, φυσικά, είναι η συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).


Κάλεσμα για επενδύσεις

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέο κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα στην ομογένεια του Σικάγο, μιλώντας στο Chicago Council of Global Affairs.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι επενδύσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί, οι εξαγωγές έχουν επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών, ενώ και ο τουρισμός έχει ενισχυθεί κατά 5.000.000 επισκέπτες. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να αγγίξει τα 35.000.000 μέχρι το 2021.

Επίσης, ανέφερε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,4%, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το 2018, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 7,4%. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι όλα αυτά «δεν συνέβησαν τυχαία».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέθεσε σημεία της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία, κάνουν τη χώρα πιο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, ενώ εκμεταλλεύονται και την εξειδικευμένη ελληνική αγορά εργασίας.

Τόνισε, επίσης, ότι τώρα είναι η ώρα να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της Ελλάδας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ελληνες επιχειρηματίες της ομογένειας να επενδύσουν στην ενέργεια, στις υποδομές, στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στον τουρισμό και να αναλάβουν από κοινού έργα με την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον συμβολισμό της απόφασης οι ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, τον επόμενο Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος. «Θα πρέπει να είναι και θα είναι ορόσημο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα «δύναμη φιλίας».

«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία» τόνισε παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι όλοι όσοι μιλούν για το «ιδιαίτερο μομέντουμ» στις σχέσεις Ελλάδας και Ελληνοαμερικανών, έχουν δίκιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του τέως προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ» προσέθεσε στο σημείο αυτό, για να καταλήξει: «Η Ελλάδα επέστρεψε και μπορεί να ξαναγίνει δυνατή».

Σε εγκάρδιο κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον δήμαρχο του Σικάγο, Rahm Emmanuel, ο οποίος, κατά πληροφορίες, του είπε ότι αποτελεί ένα σημαντικό προοδευτικό ηγέτη. «Είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ιδιότητα του πρωθυπουργού ως πολιτικού μηχανικού με ειδίκευση στη χωροταξία, του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο, καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επίπεδο ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στο μοντέλο ήπιας αναψυχής το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο, αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική που έχει η ελληνική ομογένεια. Ακόμη, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

«Greece is back»

Σε δεξίωση, δε, που παρέθεσε χθες βράδυ το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του στο National Hellenic Museum, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» (Greece is back) και τους κάλεσε να βοηθήσουν: «Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη» σημείωσε και τόνισε ότι «η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας ότι «σήμερα στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβασή της όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα».

Ουσιαστικά, οι συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας στο Σικάγο είχαν επίκεντρο και στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμα και στο χώρο του κινηματογράφου!

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε στα Cinespace Film Studios και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό τους στο Σικάγο, Alex Pissios, ο οποίος τον ξενάγησε σε ορισμένα πλατό μεγάλων παραγωγών.

Με την ευκαιρία αυτή συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να λάβουν χώρα τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, δεδομένου του νέου ευνοϊκού πλαισίου που υπάρχει στον τομέα των παραγωγών στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο twitter σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική».

Σημειωτέον ότι τα κινηματογραφικά στούντιο «Cinespace» αποτελούν από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ μετά από εκείνα που εδρεύουν στο Λος 'Αντζελες, διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους 30 σκηνές, ενώ διαθέτουν και 20 επιπλέον σκηνές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά. Μάλιστα ο πρόεδρος των Στούντιο στο Τορόντο, Στέλιος Μιρκόπουλος (σ.σ. θείος του Alex Pissios) ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το πώς ξεκίνησε η «οικογενειακή επιχείρηση» των Cinespace Studios.

Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε δείπνο με επιχειρηματίες που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε εκεί τις δυνατότητες και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα, αποσπώντας θετικά σχόλια.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια στις επενδύσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 12 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές, τα funds.

 

 

Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία ολοκληρώνουν σήμερα τις επαφές στο Σικάγο και μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον.

Το σημερινό πρόγραμμα με ώρες ΗΠΑ / Ελλάδας:

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου - Σικάγο και Ουάσιγκτον

16:30 / 08:30: Ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs

18:00 / 10:00: Επίσκεψη στο 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman

19:00 / 11:00: Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο, κ. Rahm Emmanuel, και επίσκεψη στον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk.

20:15 / 12:15: Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ.Bruce Rauner

23:40 / 16:40: Άφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον

00:30 / 17:30: Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα. Christine Lagarde

03:00 / 20:00: Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

19:00 / 12:00: Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο και υπογραφή βιβλίου επισκεπτών

19:10 / 12:10 : Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση

20:30 / 13:30 : Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ

22:30 / 15:30 : Συνάντηση με Γερουσιαστές

02:30 / 19:30 : Συνάντηση με επιχειρηματίες

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

16:30 / 09:30 : Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Pence

19:00 / 12:00: Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding

21:30 / 14:30 : Ομιλία στο Brookings Institution

protothema

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.