Τελευταίες Ειδήσεις

Με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Καναδά η Eldorado Gold ενημερώνει ότι δεν θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών της στις Σκουριές.

Όπως προκύπτει, η εταιρία θα περιμένει το αποτέλεσμα της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι τρίμηνης διάρκειας, ενώ η εταιρία έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες για την Ολυμπιάδα, όπως ζητούσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Eldorado Gold είχε θέσει τελεσίγραφο για την παροχή της άδειας που εκκρεμεί, αλλιώς θα «έκλεινε» τις Σκουριές.

«Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», αναφέρει η εταιρεία ενώ, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς σημείωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΥΠΕΝ. Πέραν αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μία σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Σαν αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, έχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης».

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Μεταλλωρύχοι από την Κασσάνδρα πραγματοποιούν σήμερα και αύριο απεργία, ενώ περίπου 1.000 από αυτούς βρίσκονται στην Αθήνα πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το κείμενο της προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στη διαιτησία για την υπόθεση των Σκουριών ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον 18σέλιδο κείμενο, όπου στις σελίδες 14 και 15 αναφέρονται τα αιτήματα της πλευράς του Δημοσίου.

in.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.