Τελευταίες Ειδήσεις

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου.

» Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την 'καυτή πατάτα' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Μοσκοβισί: Να μην παίζουμε με τη φωτιά

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλεί τις χώρες μέλη της ευρωζώνης να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της μετά την υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων όλων των τελευταίων μέτρων, ορισμένα από τα οποία ήταν, όπως είπε, δύσκολα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των συντάξεων.

«Τώρα εναπόκειται στους εταίρους της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις» υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της.

Μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της, τονίζει ο γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πάνω σε αυτή τη βάση η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόιμπλε δεν την απέκλειε διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Έκτοτε η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα δημιουργηθεί ένα κενό και πολλές αναταράξεις.

Πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζει ο γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι διακυβεύεται η τύχη ενός λαού και μίας χώρας που πλήττεται από ανεργία της τάξεως του 20% και η οποία στην περίπτωση των νέων φτάνει το 50%.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι η φτώχεια διαρκώς αυξάνεται στην Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα έχασε κατά την περίοδο της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καταλήγει ο Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει την εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων που οι Έλληνες έχουν ανάγκη. Στο ζήτημα της Ελλάδας ας μην παίζουμε πια με τη φωτιά, καταλήγει ο Γάλλος επίτροπος.

in.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.