fbpx
MENU
MENU
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STARSPORTS.GR
Πού οφείλεται το νέο «άλμα»

Κορωνοϊός: Δραματικά αργή η πορεία εκτόνωσης του β' κύματος

Το εύθραυστο επιδημιολογικό κλίμα, για το οποίο μιλούν τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδικοί επιβεβαιώθηκε την Τρίτη μέσα από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και του άλματος που παρατηρήθηκε στον αριθμό νέων κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, αριθμός που συνιστά νέα αύξηση σε σχέση με τα δεδομένα της Κυριακής.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Τα 4.919 (4,6%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 596, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, μέχρι το βράδυ ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τους 615.

Τέλος, καταγράφηκαν ακόμα 111 θάνατοι με τη χώρα μας να φτάνει στους 2.517 θανάτους συνολικά.

Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφηκαν εν μέσω μιας (ακόμη) κρίσιμης εβδομάδας αναφορικά με την τύχη του lockdown και της άρσης των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Πού οφείλεται η νέα αύξηση στα κρούσματα

Η επιδημιολογική εικόνα αποτυπώνει την ίδια δραματικά αργή πορεία προς τη σταθεροποίηση (των κρουσμάτων), που διανύει η χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω του lockdown.

Το γεγονός της βραδύτερης ανακοπής του ιού, σε σχέση με τον ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες είχε άλλωστε επισημάνει προ ημερών και η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το δεύτερο κύμα κράτησε πολύ περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε, άργησε να ανταποκριθεί το lockdown. Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα τα μέτρα να μην τηρήθηκαν στον βαθμό που θα θέλαμε», είχε σημειώσει τότε η καθηγήτρια.

Ωστόσο το χθεσινό άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων πρέπει να «διαβαστεί» υπό ένα ακόμη πρίσμα:

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έγιναν 7.203 μοριακά και 4.169 rapid test για τον κορωνοϊό, από τα οποία προέκυψαν 1.044 θετικά δείγματα.

Αυτό σημαίνει ότι το 9,18% των τεστ που διενεργήθηκαν βγήκαν θετικά.

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έγιναν 21.032 μοριακά και 9.891 rapid test και προέκυψαν 2.199 θετικά δείγματα. Αυτό σημαίνει ότι το 7,11% των τεστ ήταν θετικά.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να διαβάζεται και να εκτιμάται σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ που γίνονται, έτσι ώστε να προκύπτει σαφής εικόνα για το ποσοστό θετικότητας και τη διασπορά του ιού.

Παρότι λοιπόν υπήρχε μεγάλη διαφορά από τη Δευτέρα στην Τρίτη, βλέπουμε μια σταθερότητα στα ποσοστά, που κυμαίνεται από 7 έως 9%.

«Εμπόλεμη» κατάσταση στα νοσοκομεία

Τα παραπάνω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο -και πάλι- τριψήφιος αριθμός (111) των συμπολιτών μας που έφυγαν μέσα σε ένα 24ωρο από επιπλοκές της νόσου.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 2.131 ασθενείς, μειωμένοι μόλις κατά 56 από εκείνους της προπερασμένης Τρίτης.

Οι απλές κλίνες των νοσοκομείων της «κόκκινης» βόρειας Ελλάδας που διατίθενται για τους ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων, και αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι καταγράφουν μια ελαφρά μείωση. Χθες νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 621 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και πριν από επτά ημέρες οι νοσηλευόμενοι ήταν 685.

Στις Μονάδες του λεκανοπεδίου την Τρίτη 24 Νοεμβρίου βρίσκονταν 172 ασθενείς και χθες 167, ενώ μείωση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους, από 166 είναι 162.

Πλέον, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 2.566, με τους 1.554 εξ αυτών να προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί ήταν 626, και οι 1.839 κατέληξαν μέσα στον Νοέμβριο (ποσοστό άνω του 70%), που αναδεικνύεται στον φονικότερο μέχρι τώρα μήνα της επιδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις του tvstar.gr

Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας μέσα από το digitalstar.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

LATEST

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΟ WEB TV

Slider
Slider

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Slider
Slider
Slider

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Slider