fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Το στερνό «αντίο» στον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, είπαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι φίλοι του στην πολιτική κηδεία που έγινε στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Στην τελετή που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Αμπατιέλο.

Η Μητρόπολη γέμισε με κόσμο από την Καρδίτσα, που άφησε στη μέση τη «μάχη» που δίνει τρεις μέρες με τη λάσπη, αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας. Η πλατεία του χωριού ήταν περιστοιχισμένη με τρακτέρ.

Με αυτόν τον τρόπο τίμησαν με την παρουσία τους την αταλάντευτη, αστείρευτη δράση του συντρόφου Βαγγέλη Μπούτα. Του ανθρώπου που ήξερε να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, του αγωνιστή που ήξερε να ξεσηκώνει τις ψυχές των ξωμάχων, που έμαθε να δίνει τα πάντα για τους αγρότες και τον λαό, χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα για τον εαυτό του.

Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πολλών ταξικών συνδικάτων, όπως και εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης, ανάμεσα τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

Καθώς το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στην κορυφή, στελέχη του Κόμματος, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εναλλάσσονταν στην τιμητική φρουρά.

Τα «αγροτικά» τραγούδια και το μοιρολόι του κλαρίνου μεγάλωσαν τη συγκίνηση, γέμισαν με δάκρυα τα μάτια. Νωρίτερα, πλήθος κόσμου πέρασε από το σπίτι του Βαγγέλη Μπούτα για το ύστατο «χαίρε», για να δώσει παρηγοριά στην αγαπημένη του οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του, τους άλλους συγγενείς και να αφήσει ένα λουλούδι. Μετά την τελετή στην πλατεία του χωριού, η πομπή κατευθύνθηκε προς το νεκροταφείο. 

Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εκφώνησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ακολούθησαν στο βήμα ο Παναγιωτης Κοδέλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, ο Αποστόλης Πίτσαβος, παλιός σύντροφος του από την οργάνωση της Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Γιάνης Τσιούτρας εκ μέρους της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η Ηρώ Μπούτα από την οικογένεια, ενώ η Μαρίνα Φυτσιλή, από το ΤΣ Καρδιτσας της ΚΝΕ απήγγειλε ποίημα.

Ο σ. Βαγγέλης γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1954, εδώ, στην Κοινότητα Μητρόπολης. Είναι το πρώτο από τα δυο παιδιά της φτωχής αγροτικής οικογένειας του Θωμά και της Σταυρούλας. Αμέσως μετά την απόλυσή του από το Στρατό το 1977 οργανώθηκε ταυτόχρονα στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ.

Την οργάνωσή του αυτή στο Κόμμα και τη Νεολαία του τη θεωρούσε πάντα ως μια συνειδητή επιλογή, απόφαση ζωής, όπως λέει και στο βιογραφικό του, στην οποία συνέβαλε και η οικογενειακή καταγωγή του. Ο πατέρας του ήταν οργανωμένος στην ΕΔΑ και η μητέρα του συμμετείχε στο Αντάρτικο μαζί με τα 4 αδέλφια της, από τα οποία το ένα σκοτώθηκε το 1948.

Δραστηριοποιήθηκε στο χωριό του ως πρόεδρος του τοπικού Μορφωτικού Συλλόγου και στον Αγροτικό Σύλλογο ως μέλος της διοίκησης. Με κομματική χρέωση τη δουλειά στους αγρότες, σύντομα ανέλαβε τη θέση του γραμματέα στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας.

Από τότε αναδείχθηκε μπροστάρης σε όλους τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Σε όλη τη διαδρομή του στάθηκε ασυμβίβαστος, αταλάντευτος. Με συνέπεια και σταθερότητα απέκρουσε κάθε πρόκληση και επίθεση, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.

Είχε εκλεγεί: 

-Δυο φορές ως πρόεδρος της Κοινότητας Μητρόπολης, το 1986 και το 1990.

- Τρεις φορές ως νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας το 1998, το 2002 και το 2006.

- Δυο φορές ως περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας το 2010 και το 2014.

- Δυο φορές ως βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ το 1996 και το 2012.

https://www.902.gr/

 

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.