fbpx

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον κορονοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε με μάσκα, τόνισε πως "η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κατάσταση των 100 ετών. Σήμερα κατ' εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών. Προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο", ενώ αναφέρθηκε στα 121 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας.

"Χρειάζεται τήρηση των μέτρων" επανέλαβε ο καθηγητής παραθέτοντας τους λόγους που σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο: "Αυτές είναι η αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση των περιορισμών και η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθηκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας".
"Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα", συμπλήρωσε αναφέροντας: "Μοναδικό θετικό στοιχείο ο μικρός αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ".

Σημείωσε πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι τονίζοντας πως υπήρξε ξεκάθαρη αύξηση σε νεότερες ηλικίες τους τελευταίους 2 μήνες. Επεσήμανε ότι σημαντικό μέρος κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

"Σύμφωνα με την επιδημική καμπύλημ εισαγόμενα κρούσματα είναι μόνο το 10%". Συνέχισε τονίζοντας πως η επιδημια διατηρείται και κατά μέσο όρο ένα κρούσμα φέρνει και άλλο ένα.

"Ο κίνδυνος υπαρχει και η ανησυχία εντείνεται πρέπει να ρίξουμε το R0", είπε.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους".

"Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο".

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια".

Στη συνέχεια τόνισε: "Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις μελέτες. Οι νέοι μπορούν να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το φάσμα του ιού".

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε με την ευχή "τις τελευταιες εβδομάδες να μη λυγίσουμε".

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε ο καθηγητής, ανέφερε: "Στην ισπανική γρίπη στην αρχή προσβάλλονταν μεγαλύτερες ηλικίες, στο 2ο κύμα είχαν αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε νέους ανθρώπους".

"Οι ευπαθείς ομάδες είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν τους λέμε να κλειστούν στο σπίτι, αλλά πρέπει να προστατεύονται. Να μειώσουν τις επαφές τους στις απολύτως απαραίτητες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας", είπε.

"Οι υπολογισμοί μας γίνονται με βάση προηγούμενα δεδομένα, κοιτάμε πάντα αναδρομικά τα νούμερα για να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα κρούουμε το κόκκινο καμπανάκι".

"Η χρήση μάσκας δεν είναι το μόνο μέτρο. Η διατήρηση απόστασης είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη χρήση της μάσκας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο θα παραμείνει κάποιος σε κλειστό χώρο", διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: "Το μήνυμα άλλαξε. Έχει γίνει: Φοράω τη μάσκα και προστατεύω τον άλλο από εμένα και εμένα από τον άλλο".

 

Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις του tvstar.gr

Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας μέσα από το digitalstar.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.