fbpx

qualitaH QUALITA UNICA είναι το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο που δημιούργησε η ΑΒΕΚ ΒΕΚΡΑΚΟΣ AE, που ως γνωστόν εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Ιταλικούς οίκους café espresso Ηausbrandt, Νadali και Antica Tostatura Triestina.

Η QUALITA UNICA από τη Θεσσαλονίκη της εταιρίας ΑΒΕΚ ΒΕΚΡΑΚΟΣ AE ήρθε για να προσφέρει στο χώρο του καφέ κάτι εξαιρετικό. Προτείνει μία πρωτοπόρα προσέγγιση στον εσπρέσο τον οποίο επεξεργάζεται με αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος ώστε ο καφές να αποδίδει στο μάξιμουμ τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες. Παράλληλα απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες με υψηλά στάνταρς δημιουργεί χαρμάνια προσαρμοσμένα απόλυτα στις ανάγκες τους. Η επίσημη έναρξη της QUALITA UNICA πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο μέγαρο στη Αθήνα με παρουσιάσεις και διαλέξεις για επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και στελέχη του hoteling και της εστίασης.
Σε τεχνικό επίπεδο, βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει την QUALITA UNICA, είναι το μονοποικιλιακό ψήσιμο (single origin): κάθε ποικιλία απομονώνεται στην καλύτερη στιγμή καβουρδίσματος (ιδανική καμπύλη ψησίματος) κι αυτό γιατί η κάθε ποικιλία έχει άλλο μέγεθος σπυριού, άλλη ενεργότητα του νερού, άλλη γεωμετρία, σκληρότητα, κλπ. Όπως λέει ο κ. Αρνάκης, «υπήρξαν φορές που για να βρούμε την ιδανική καμπύλη ψησίματος μιας ποικιλίας καφέ χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε πάνω από 47 διαφορετικά προφίλ (καμπύλες ψησίματος)».

Δεύτερο βασικό στοιχείο είναι το after roasting blending που είναι το δεύτερο στάδιο μετά το μονοποικιλιακό ψήσιμο (single origin). Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη τεχνική που επιτρέπει τη βέλτιστη απόδοση των χαρακτηριστικών κάθε ποικιλίας και αναβαθμίζει θεαματικά την ποιότητα των blends. Με βάση αυτήν την τεχνική, όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο όλων των ποικιλιών, ξεκινάει η δημιουργία των blends (σε αντίθεση με τους εμπορικούς καφέδες, που πρώτα φτιάχνονται τα blends ωμά και μετά αυτά ψήνονται με το ίδιο προφίλ).

Πρόκειται δηλαδή για μια επιστημονική προσέγγιση καβουρδίσματος και blending, ένα scientific roasting, που αριστοποιεί το παραγόμενο προϊόν. Επικεφαλής της διαδικασίας του scientific roasting σε όλα τα στάδια και πρόσωπο - κλειδί, είναι η Εύη Βάρκα, χημικός, quality control, research and development της QUALITA UNICA με 15ετή μεταδιδακτορική εμπειρία στο τμήμα χημικού του ΑΠΘ.

Τρίτο στοιχείο που δείχνει το ενδιαφέρον της QUALITA UNICA για κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του προϊόντος που παράγει, είναι η προσεκτική διαχείρηση των συνθηκών του χώρου επεξεργασίας (απόλυτα σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας,υγρασίας της ατμόσφαιρας του εργοστασίου). Οι λίμνες του Λαγκαδά ως τόπου εγκατάστασης του εργοστασίου είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura και εντός των ορίων της απαγορεύονται δράσεις που μολύνουν το περιβάλλον. Ο στόχος ήταν να μην επηρεάζεται ο καφές από δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες, αφού ως ζωντανός οργανισμός απορροφά σαν σφουγγάρι τις οσμές, γεγονός που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητά του.

Η συνεργασία της QUALITA UNICA και των πελατών, πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας. Ο κάθε επιχειρηματίας που θέλει κάτι διαφορετικό και μοναδικό για την πελατεία του, κλείνει ένα ραντεβού στο χώρο του εργοστασίου (αν έρχεται από κάποια πιο μακρινή πόλη, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη). Ο πελάτης περιγράφει τι θέλει και ποιές είναι οι ανάγκες του (αν έχει espresso bar, cafe-bar restaurant, beach bar) καθώς και το προφίλ των πελατών που έχει. Με βάση αυτό το feeding back, η QUALITA UNICA σχεδιάζει την παρουσίαση των προτάσεων της που περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 4 -5 διαφορετικά blends που είναι και ο μέσος όρος που μπορεί να εκτιμήσει σε μια συνεχόμενη γευσιγνωσία ο μέσος ουρανίσκος (η εταιρία έχει έτοιμα περίπου 10 blend). Ο πελάτης δοκιμάζει και στη συνέχεια αποφασίζει με βάση το γευστικό του κριτήριο ποιο blend επιθυμεί. Φυσικά, μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία να σχεδιάσει και ένα καινούργιο, αποκλειστικά δικό του χαρμάνι, πάντα σε συνάρτηση με τον όγκο της κατανάλωσης.

Μια κούπα του καφέ ειδικά σχεδιασμένη για την QUALITA UNICA δείχνει την φροντίδα για κάθε «λεπτομέρεια» που μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόλαυση του καφέ. Πρόκειται για μια κούπα εντελώς κοίλη στο εσωτερικό της σαν ποτήρι κρασιού, που αναδεικνύει πλήρως την αρωματική ταυτότητα του καφέ. Στο εξωτερικό της κούπας «τυπώνεται» το εμπορικό σήμα του πελάτη και μαζί με την κούπα, εξατομικεύονται και οι σακούλες του καφέ, ενώ παρέχεται και ένα χειροποίητο labeling για να τοποθετηθεί έξω από το μαγαζί.


QUALITA UNICA | Θεσσαλονίκη 2310489327, Αθήνα 2102820220 | Εργoστάσιο: Λαγκαδάς, Θ/νίκη 2394052730 | www.avek.gr

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.