STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Tο ασφαλιστικό παραμένει κρίσιμο πρόβλημα για την πορεία της οικονομίας και την εποχή μετά τα μνημόνια και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ήταν το κύριο συμπέρασμα από τις συζητήσεις του 2ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2017 ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα.

Η επίλυσή του απαιτεί γενναίες αποφάσεις από κάθε πολιτικό σύστημα, σκληρές παρεμβάσεις και δέσμευση στην υλοποίηση. Απαιτείται αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, παροχή κινήτρων και θαρραλέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Προϋπόθεση όμως για την αποτελεσματική υλοποίηση είναι η αλλαγή νοοτροπίας ώστε να μη θεωρείται το ασφαλιστικό σύστημα ως αυτόνομο με δικά του προβλήματα και δικές του λύσεις, αλλά ως μέρος μας συνολικής οικονομικής πολιτικής. Η ιδιωτική ασφάλιση προτίθεται να συμβάλει υποστηρικτικά σε ένα σύστημα ασφάλισης αρκεί να πείσει πολιτεία και πολίτες για την αξιοπιστία της και τα οφέλη από μια τέτοιου είδους συνέργεια, Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επενδύσει, εκτός από καθαρά ασφαλιστικές λύσεις, στην ενημέρωση του πολίτη, ιδιαιτέρως των νεότερων γενιών.

Ο Δημήτρης Μαζαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δ.Σ. MetLife Α.Ε.Α.Ζ. και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς στο ασφαλιστικό ζήτημα και ανέφερε συμπληρωματικά τις θέσεις του υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες αν και δείχνουν καταρχάς συναίνεση, αυτή η συναίνεση δεν καταδεικνύεται και στην πράξη. Έκλεισε την παρουσίασή του καλώντας όλους τους εμπλεκομένους σε έναν δημιουργικό διάλογο. Συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο για το ασφαλιστικό επίσης ζήτησε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurolife ERB Ασφαλιστική και Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τοποθετώντας το θέμα στη βάση της κοινωνίας και της κουλτούρας της, η οποία πρέπει να αλλάξει για να μετατραπεί σε βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και να διασφαλιστεί αυτή η βιωσιμότητα χωρίς προβλήματα στο μέλλον. Τόνισε ότι η τεχνολογία άνοιξε τα σύνορα και έδωσε δυνατότητα για διεύρυνση σκέψης και γνώσης και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να εκμεταλλευτεί και η ασφαλιστική αγορά.

 

Η αναζήτηση των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων στην επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού, σε συνδυασμό με τη σύνδεση των δημόσιων συντάξεων (πρώτος πυλώνας) με τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας και την πλήρη ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων (δεύτερος πυλώνας), καθώς και των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων (τρίτος πυλώνας), αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες συζήτησης για «το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα» στη συζήτηση του πρώτου πάνελ, που συντόνισε ο Στέλιος Παπαπέτρου, Δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής. Σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται ακόμη από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας ύφεσης, οδηγείται ταχύτατα στην δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ανέφερε ότι διέξοδος θα υπάρξει με την προϋπόθεση της αλλαγής νοοτροπίας στη βάση της παραδοχής ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι αυτόνομο ζήτημα αλλά μέρος της συνολικής οικονομίας και ως τέτοιο πρέπει να εντάσσεται στις οικονομικές πολιτικές. Η Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, αναφερόμενη στις δυνατότητες και στα όρια της δημόσιας ασφάλισης τόνισε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της, αλλά πρέπει να πεισθούν γι’ αυτό και τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και να αρχίσει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος και δεν πρέπει να μετράμε το πολιτικό κόστος γιατί αυτό κλείνει στόματα. Ο Νίκος Χαλκιόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη, θεώρησε ως απαραίτητη τη συναίνεση του ελληνικού πολιτικού κόσμου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας για την επίλυση του συνταξιοδοτικού και εφόσον το κράτος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του, ειναι η ιδιωτική πρωτοβουλία αυτή που θα συνδράμει. Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επεσήμανε επίσης την κοινωνική και την πολιτική συναίνεση αλλά και ως απαραίτητη προϋπόθεση την ευαισθησία έναντι ομάδων του πληθυσμού με ελάχιστο ή και μηδενικό εισόδημα και τόνισε ότι χωρίς συναίνεση οποιαδήποτε πρόταση δεν θα βρει την ανταπόκριση της κοινωνίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Chief Health Technical Officer της ΝΝ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους «μύθους», όπως η συνεχής αύξηση των μισθών ή η ασφάλεια των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι κατέρρευσαν εξαιτίας της κρίσης. Στον αντίποδα αυτών των μύθων βρίσκονται όμως οι αποταμιεύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες καθώς δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που οι πολίτες τοποθέτησαν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας ήταν ο κύριος άξονας της συζήτησης του δεύερου πάνελ που συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορικής. Η αδυναμία σύγκλισης απόψεων και συμφερόντων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οφείλεται εν πολλοίς και στην αδυναμία διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών τόνισε ο Παναγιώτης Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generali Hellas A.E και τόνισε την αναγκαιότητα σύμπραξης. «Ακριβό» χωρίς ανάλογη ποιότητα χαρακτήρισε το σύστημα υγείας ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican και επεσήμανε επίσης ότι η δημόσια και η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργούν ανεξάρτητα αντί για συνεργατικά, και αυτό είναι αναγκαιότητα ειδικά σε περιόδους κρίσης. Στη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέρθηκε και η Φιλίππα Μιχάλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, που συμμετείχε στη συζήτηση μέσω skype και τεκμηρίωσε την άποψή της επικαλούμενη στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία τo 35% των πολιτών δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενώ περίπου 7 στους 10 είναι απαισιόδοξοι θεωρώντας ότι αυτή η αίσθηση στο μέλλον θα εξελιχθεί προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστική, αναφέρθηκε στον διαχωρισμό που γίνεται μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης στη βάση του «κοινωνικού προσώπου» της δεύτερης αλλά τονίζοντας και την υποχρέωση λογοδοσίας που έχει η πρώτη. Τόνισε και την ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη παρά στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που μειώνει το κόστος χρήσης πόρων και στην αποφυγή σπατάλης. Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σημείωσε το πρόβλημα το υψηλού μέσου κόστους και κατέθεσε δύο προτάσεις υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα προωθήσει επενδύσεις, με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στρατηγική που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 3,5%-4% μέχρι το 2030. Για το θέμα της συνεννόησης μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μίλησε ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ναι μεν ο ΕΟΠΥΥ είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση, αλλά στη συνέχεια είναι θέμα πολιτικής βούλησης η υιοθέτηση και η υλοποίηση ενός σχεδίου. Προχώρησε με κριτική έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών και τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ως κριτήριο την κερδοφορία όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες αναρωτώμενος μάλιστα τι είναι οι επιπλέον παροχές που δίνει ο ιδιωτικός τομεάς έναντι του ΕΟΠΥΥ. Απάντηση εν πολλοίς έδωσε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, CEO της SARAFIANOS Private Clinic και Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), λέγοντας ότι τα νοσοκομεία σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης των δημόσιων οικονομικών πόρων και της χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Οι μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί κίνδυνοι και ο ρόλος της ασφάλισης ως εργαλείο μείωσης του επενδυτικού κινδύνου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του τρίτου πάνελ που συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορικής. Οι συμμετέχοντες συνέκλιναν στην ανάγκη συνεννόησης των ανθρώπων της αγοράς, στην οποία το 80% αντιπροσωπεύει επενδύσεις από κεφάλαια ξένης ιδιοκτησίας, σημαίνον γεγονός σε μια εποχή που η συζήτηση επικεντρώνεται στην προσέκυση επενδύσεων και στο επενδυτικό ρίσκο.Ο Νότης Βαγιακάκος, Managing Director της HDI Global SE, Hellas, τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα «ασφαλιστικής εκπαίδευσης» στην αγορά η οποία επηρεάζει τη ζήτηση σχετικών υπηρεσιών και κάνει τους πολίτες να βλέπουν την ιδιωτική ασφάλιση ως «αναγκαίο κακό». Για τους κινδύνους, τους οποίους δεν αντιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, μίλησε ο Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) επικαλούμενος ευρήματα ερευνών σύμφωνα με τα οποία οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους, αποτελούν το 97% της αγοράς και εξ αυτών το 68% δεν αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει η επιχείρησή τους. Σύμφωνα με την άποψη του Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και ΔΣ της «ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΚΕ – Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων», το ζητούμενο είναι η αύξηση της ζήτησης, που θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια ένα περιβάλλον στο οποίο θα αναδειχθούν ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο κλάδος αυτοκινήτου βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που ανέδειξε τα κακώς κείμενα, αλλά και τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς και την οποία συντόνισε ο Γιάννης Κανουπάκης, δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής. Για το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων ο Δημήτρης Ζορμπάς, Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική υποστήριξε ότι θα εφαρμοστούν οι έλεγχοι, ο Παναγιώτης Μαρκόπουλος, Διευθυντής Εκδόσεων Κλάδου Αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ, τόνισε ότι ο κλάδος αναδεικνύεται μέσα από τη δημιουργία Μητρώου Ασφαλιστών, καθώς και από την επανεκπαίδευση και την επαναπιστοποίηση, ενώ ο Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και Πρόεδρος της GAMA Hellas, ανέδειξε τον ανθρώπινο παράγοντα στον ρόλο του ασφαλιστικού συμβούλου. Ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτου, που η πώληση είναι άμεση, η συμβολή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι πολύ σημαντική τόνισε ο κύριος Τοζακίδης.

Στο συνέδριο πήραν μέρος ως ομιλητές εκπρόσωποι φορέων, κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κλάδου, ενώ το παρακολούθησαν περισσότερα από 260 άτομα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως χορηγοί οι:
Allianz Ελλάδος, Eurolife ERB Ασφαλιστική, AXA Ελλάδας, Εθνική Ασφαλιστική, Ερωπαϊκή Πίστη, Generali Hellas, HDI Global SE, Hellas, Interamerican, ΝΝ Hellas Ασφάλειες Ζωής, Συνεταιρική Ασφαλιστική, Carglass, CNP Ζωής, ERGO Ασφαλιστική, KPMG, AIG, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων,
ενώ είχε την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

 Δείτε σημαντικές δηλώσεις στην κάμερα του Star Κεντρικής Ελλάδας.

Δείτε την εκπομπή Business Plan με περιεχόμενο το 2ο ασφαλιστικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.