STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

FotoΜε συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε εκτιμήθηκαν οι κινητοποιήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και ο σχεδιασμός για τη συνέχεια.
Χωρίς όλη αυτή την δραστηριότητα που ανέπτυξε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η υποχώρηση θα ήταν πολύ μεγάλη. Ο στόχος εργοδοσίας και κυβέρνησης να περάσει στη μούγκα έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα.
Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία στο 1βαθμιο σωματείο δείχνει τους σχεδιασμούς του επόμενου χρονικού διαστήματος. Αυτές οι απεργίες προκηρύσσονται ενάντια σε απολύσεις, για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ή ακόμα και για διεκδικήσεις όπως υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επειδή θέλουν να εντείνουν την επίθεση βάζουν εμπόδια για να μην υπάρχουν τέτοιες διεκδικήσεις ενώ παράλληλα εντείνεται η καταστολή σε όποιες αντιδράσεις ξεσπούν κάτω από την πίεση των ασφυκτικών προβλημάτων που βιώνουμε.
Έχουν γίνει βήματα σε ορισμένες περιπτώσεις στη συσπείρωση των εργαζομένων, στη συμμετοχή και τη δράση του ταξικού κινήματος η πείρα των οποίων πρέπει να αξιοποιηθεί. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεπεραστούν αδυναμίες που εντοπίζουμε. Να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις που προβληματίζονται με τη σημερινή κατάσταση.
Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε χωρίς σταματημό. Για το σχεδιασμό της συνέχειας πρέπει να πάρουμε υπόψη τις εξελίξεις που υπάρχουν πρώτα και κύρια μέσα στους εργασιακούς χώρους αλλά και συνολικότερα. Τις εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία και τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται τόσο μέσα στη χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξελίξεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και άλλα ισχυρά συμφέροντα. Είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που εμπλέκουν τη χώρα μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των ντόπιων βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών. Αυτούς τους σχεδιασμούς επιδιώκουν να κρύψουν όσοι στέκονται αποκλειστικά και μόνο στην ονοματολογία διοργανώνοντας μάλιστα συλλαλητήρια που αποπροσανατολίζουν και συγκαλύπτουν αυτές τις αντιθέσεις που είναι η κινητήριος δύναμη αυτών των εξελίξεων.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις βάσεις του θανάτου, ενάντια στον εθνικισμό, το σοβινισμό, το ρατσισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους των άλλων χωρών, αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απομονωθεί η εγκληματική, ναζιστική, φασιστική συμμορία των αφεντικών της Χρυσής Αυγής.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα της δράσης ήταν προκλητική η στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και διευκόλυνε την επίθεση εργοδοσίας. Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρνήθηκα να προκηρύξουν απεργία. Η πλειοψηφία του ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας αρνήθηκε ακόμα και τη συνεδρίαση του ΔΣ. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά όργανα είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από αυτές τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες που είναι σοβαρό εμπόδιο στις διεκδικήσεις μας.

Η Σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο για το επόμενο χρονικό διάστημα.
1. Πρώτα και κύρια αυτή η συζήτηση να γίνει μέσα στα ΔΣ των σωματείων και με τους εργαζόμενους. Να αξιοποιηθούν μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων, περιοδείες κτλ.
2. Προτάσσουμε την πάλη για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ), την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των συμβάσεων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις σε χώρους και κλάδους.
3. Προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς που πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά, για τις 21 του Φλεβάρη.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.