Τελευταίες Ειδήσεις

Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας παρουσίασε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το 2016 σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις για το 2016 ανήλθαν σε 225,5 εκατ. ευρώ, έναντι 198,6 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένες κατά 13,5%.
Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 151,1 εκατ. ευρώ έναντι 140,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 7,7%.
Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 31,4 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015.
Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ έναντι 20,1 εκατ. ευρώ το 2015.
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ανήλθε σε 115,7 εκατ. ευρώ, έναντι 99,3 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένη κατά 16,5%. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 1 ανήλθαν σε 73,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,7%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 36,2 εκατ. ευρώ έναντι 30,3 εκατ. ευρώ το 2015, αυξημένα κατά 19,4 %. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 20,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,8%.
Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (τραπεζικός δανεισμός1 μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 554 εκατ. ευρώ έναντι 394 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου του 2016, αντανακλώντας τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου πλέον ανέρχεται σε 738 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στην Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να υπερβεί τα 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ- 30 Μαΐου 2017

Δήλωση Γιώργου Περιστέρη, Προέδρου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΕΙΑΚΗ

Η στρατηγική της εταιρείας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Κι η επανάσταση αυτή προχωρεί. Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων. Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που εξελίσσονται όλο και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο - διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται. Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.
Μάλιστα, με την αναγκαία άρση των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων που μειώνουν τεχνητά το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (ΔΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.), οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα μπορέσουν σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού, κ.α.). Στην άρση των στρεβλώσεων αυτών, που διέπουν την ενεργειακή αγορά παντού, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Το παράδειγμα της επένδυσής μας στη βραχονησίδα του Αη Γιώργη δείχνει το δρόμο.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εμείς είδαμε την ευκαιρία αυτή από πολύ νωρίς, εδώ και κοντά δύο δεκαετίες και σήμερα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση στην σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα.

 

Σχόλια (0)

Βαθμολογήθηκε 0 από 5 αστέρια βασισμένο σε 0 ψήφους
Δεν έχουν δημοσιευτεί σχόλια ακόμη

Αφήστε τα σχόλια σας

Ανάρτηση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.