fbpx
MENU
MENU
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STARSPORTS.GR
δεύτερο 6μηνο του 2019 καθώς και ολόκληρο το 2020 στη Φθιώτιδα,

Σαρακιώτης: 1,5 χρόνο χωρίς ΤΕΒΑ η Φθιώτιδα. Ακούει κανείς;

Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν διανομές τροφίμων και λοιπών βασικών υλικών αγαθών κατά το δεύτερο 6μηνο του 2019 καθώς και ολόκληρο το 2020 στη Φθιώτιδα, ρωτά ανάμεσα σε άλλα τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που υπέβαλλε για το θέμα, την οποία και προσυπογράφει η πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Θεανώ Φωτίου.

Στο κείμενο της ερώτησης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην καρδιά της πανδημικής κρίσης, θα περίμενε κανείς από την Πολιτεία να ενισχύει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με τις διανομές να πολλαπλασιάζονται αντί να σταματούν. Σε κανέναν Δήμο της Π.Ε. Φθιώτιδας δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου διανομές του ως άνω προγράμματος κατά το δεύτερο μισό του έτους 2019 καθώς και ολόκληρο το 2020». Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης, δεν είναι δυνατόν εν μέσω μίας πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, αλλά και εν όψει των εορταστικών ημερών να μην υλοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Συνδεθείτε στην κοινότητα ενημέρωσης του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο Viber

Για τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια του παραπάνω κυρίαρχου ερωτήματος, ο κ. Σαρακιώτης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν προκειμένου να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και χιλιάδες δικαιούχοι της Π.Ε. Φθιώτιδας να απολαμβάνουν το ίδιο δικαίωμα με τους αντίστοιχους των Π.Ε. στις οποίες εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, καθώς και να εξετάσουν την προοπτική αξιοποίησης των δυνατοτήτων που από τον περασμένο Απρίλιο, επιτρέπει η Ε.Ε. και να προβούν στη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για τρόφιμα, προς τους δικαιούχους του προγράμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ.

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Προβλήματα στην εξέλιξη της εφαρμογής του Προγράμματος Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Π.Ε. Φθιώτιδας»

Η χώρα διέρχεται με μία πρωτοφανή περίοδο στην οποία εγείρονται πολυάριθμες προκλήσεις. Μία εξ αυτών είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία ιδίως των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ήδη, από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναπτύχθηκε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων στήριξης του κοινωνικού ιστού, μέσα από πλαίσιο κοινωνικών πολιτικών με έμφαση στην άμβλυνση της φτώχειας και της πρόσβασης στα στοιχειώδη αγαθά. Μία εξ αυτών των δράσεων ήταν το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο υλοποιείται σε όλη τη χώρα και υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων – βασικών υλικών αγαθών, ενώ συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Το εν λόγω Πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω κοινωνικών συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται λαμβανομένων υπ’ όψιν των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ στη βάση της υπ’ αριθ. πρωτ. Δ23/οικ.17108/875/2017-ΦΕΚ 1474/Β/28-4-2017 Υπουργικής Αποφάσεως οι δικαιούχοι του Κ.Ε.Α. εντάσσονται αυτοδικαίως στις παροχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD). Στις κοινωνικές συμπράξεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φωκίδας, επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ενώ για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, είναι ο Δήμος Λαμιέων.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην καρδιά της πανδημικής κρίσης, θα περίμενε κανείς από την Πολιτεία να ενισχύει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με τις διανομές να πολλαπλασιάζονται αντί να σταματούν. Σε κανέναν Δήμο της Π.Ε. Φθιώτιδας δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου διανομές του ως άνω προγράμματος κατά το δεύτερο μισό του έτους 2019 καθώς και ολόκληρο το 2020. Σημειωτέον ότι, εκ μέρους της Ε.Ε., από τον Απρίλιο του 2020, δόθηκε η δυνατότητα να αντικατασταθεί το σύστημα προμήθειας και διανομής του ΤΕΒΑ με προπληρωμένη κάρτα μόνο για τρόφιμα, όπως είχε πραγματοποιηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015.

Επειδή, εν μέσω μίας πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης και εν όψει των εορταστικών ημερών, αντί στην Π.Ε. Φθιώτιδας να υλοποιούνται αλλά και να ενισχύονται με κάθε πρόσφορο τρόπο δράσεις αλληλεγγύης, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, εντούτοις αυτές παραμένουν αδρανείς.

Επειδή, στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διανομή προς τους δικαιούχους με αποτέλεσμα χιλιάδες ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος, να στερούνται των τροφίμων και των βασικών υλικών αγαθών που διαμοιράζονται στο πλαίσιο της υλοποίησης του.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν διανομές τροφίμων και λοιπών βασικών υλικών αγαθών κατά το δεύτερο 6μηνο του 2019 καθώς και ολόκληρο το έτος 2020 στην Π.Ε. Φθιώτιδας;
  2. Με ποιον τρόπο προτίθενται να παρέμβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί προκειμένου να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και χιλιάδες δικαιούχοι της Π.Ε. Φθιώτιδας να απολαμβάνουν το ίδιο δικαίωμα με τους αντίστοιχους των Π.Ε. στις οποίες εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος;
  3. Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν την προοπτική αξιοποίησης των δυνατοτήτων που επιτρέπει η Ε.Ε. και να προβούν στη χορήγηση προπληρωμένης κάρτας για τρόφιμα, προς τους δικαιούχους του προγράμματος;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Σαρακιώτης Ιωάννης

Φωτίου Θεανώ

Ακολουθήστε το tvstar.gr στο Google

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις του tvstar.gr

Δείτε το ζωντανό πρόγραμμα του STAR Κεντρικής Ελλάδας μέσα από το digitalstar.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

LATEST

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΟ WEB TV

Slider
Slider
Slider

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Slider
Slider
Slider

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Slider