fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

Στα πλαίσια της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Βουλευτής, τόνισε την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε αγροτικά συνεργατικά σχήματα, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς.


Με αφετηρία την προσωπική του εμπειρία από το πόστο του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την πολύπλευρη προσπάθειά του να ενισχύσει την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων, πρότεινε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για τα τιμολόγια που εκδίδουν οι συνεταιριζόμενοι αγρότες προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.


Ο κ. Χειμάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, όταν βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.


Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις φοροελαφρύνσεις που εισάγονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες με το νέο νομοσχέδιο, καθώς και στα κομβικά διορθωτικά μέτρα όσον αφορά τον κλάδο της οικοδομής.
Ενδεικτική της ομιλίας του, είναι η δήλωση του κ. Χειμάρα στην οποία αναφέρει:


«Αποτελεί μονόδρομο η συνένωση δυνάμεων, η συμμετοχή των Αγροτών μας σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς.
Είμαι σίγουρος πως θα σταθούμε δίπλα και θα στηρίξουμε ουσιαστικά το νέο αναπτυσσόμενο μοντέλο συνεταιριστικής οικονομίας.
Είμαι σίγουρος πως ο μόχθος των αγροτών μας θα ανταμειφθεί και σύντομα θα απολαμβάνουν οι ίδιοι την υπεραξία των κόπων τους»

  

Η ομιλία του Θέμη Χειμάρα για το φορολογικό νομοσχέδιο

Η συμφωνία αλήθειας που έκανε η Νέα Δημοκρατία με τους πολίτες στις εκλογές του Ιουλίου, παίρνει σάρκα και οστά σε κάθε νομοθέτημα που φέρνουμε σε αυτή εδώ την αίθουσα.
Η φορολογική επιδρομή, που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα έτη, μείωσε ασφυκτικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών και έφερε σε κατάσταση απελπισίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ήταν μια άνευ προηγουμένου λιτότητα χωρίς καμία απολύτως στόχευση. Ένα κυνήγι υπερπλεονασμάτων, χωρίς κανείς να γνωρίζει το λόγο αλλά και τους σκοπούς πίσω από αυτό.
Ο φορολογικός Αρμαγεδδώνας που προφήτευε ο κ. Τσίπρας σε συνεντεύξεις του, για τα μέτρα που ΘΑ έφερνε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο Αρμαγεδδώνας που η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, με «τα έργα και τις ημέρες της», εξοντώνοντας τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη.
Με το σημερινό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση εκπληρώνει έμπρακτα την εντολή που έλαβε από τον Ελληνικό Λαό, να αναστηλώσει την οικονομία της χώρας, αλλά και να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος. Έχοντας εξασφαλίσει τον υψηλότερο δείκτη οικονομικού κλίματος από το 2008, έχοντας επί της ουσίας ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας μας στις διεθνείς αγορές, ανακτούμε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προχωράμε σε απαραίτητες ρυθμίσεις φορολογικών ζητημάτων. Ρυθμίσεις οι οποίες, απαντούν στη μείωση των βαρών που έχουν επωμιστεί τα νοικοκυριά, την ενίσχυση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και επαγγελματιών.
Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα ακόμα φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά για άσκηση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Αλλάζουμε την λογική που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αφήνουμε πίσω το χθες και αλλάζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.Το κράτος, δεν στέκεται απέναντι από τον φορολογούμενο,
Δεν κυνηγάει τον μικρό επαγγελματία, δεν στοχοποιεί και κυρίως δεν δαιμονοποιεί το επιχειρηματικό κέρδος.
Αντιθέτως, δίνει κίνητρα στον επιχειρηματία να επενδύσει, στον Ελεύθερο επαγγελματία να εργαστεί περισσότερο, στον μισθωτό να αναπνεύσει και στον συνταξιούχο να μπορεί να χαμογελάσει ξανά.
Δίνει κίνητρα στον Αγρότη, να παράξει, να συνεταιριστεί, να διεκδικήσει μέρος από την υπεραξία του προϊόντος που παράγει, να απολαύσει ο ίδιος και όχι οι μεσάζοντες, τους καρπούς του κόπου του.
Βλέπετε, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο πλάνο που το υλοποιεί σταδιακά, με βήματα σταθερά και μελετημένα. Από το νόμο για το επιτελικό κράτος μέχρι τον αναπτυξιακό νόμο και το σημερινό φορολογικό νομοσχέδιο, συμπληρώνουμε ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ, για μια Ελλάδα με γερά θεμέλια στην οικονομία και αναπτυξιακή προοπτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το δημοσιονομικό κενό που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατορθώσαμε να το μετατρέψουμε σε δημοσιονομικό χώρο, επιτρέποντας ουσιαστικά τη μείωση των φόρων.
Μέσα από τις προτεινόμενες διατάξεις, την επόμενη χρονιά 8,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, καθώς καθιερώνεται εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
Σε απλά ελληνικά, οι συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσουν 177 ευρώ μικρότερη φορολογία, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες της ίδιας κλίμακας, θα πληρώσουν 1.300 ευρώ λιγότερο.
Η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος και 4 του χρόνου, αποτελεί πραγματικό κίνητρο για αυτούς που επέλεξαν άλλες, γειτονικές κυρίως χώρες, ως φορολογική έδρα. Αποτελεί έναν πρώτο κόμβο, ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο θα πρέπει να επιλέξουν οι επιχειρηματίες, μένοντας μακριά από τις λογικές της φοροαποφυγής.
Αποτελεί όμως και επιβράβευση της συνέπειας, αναγνώριση των κόπων και του αγώνα επιβίωσης, που δίνουμε όλοι εμείς, οι μικροί επιχειρηματίες, τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραμείναμε στη χώρα και επιμείναμε να στηρίζουμε την οικονομία, κολυμπώντας καθημερινά τα τελευταία χρόνια, απέναντι στο ρεύμα.
Θέλω να περάσω όμως σε μια άλλη πολύ σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου, που αφορά στον οικοδομικό κλάδο. Έναν κλάδο που χτυπήθηκε βάναυσα από την κρίση, που οδήγησε στην ανεργία συμπολίτες μας, που επηρέασε την οικονομία κάθε χωριού και πόλης σε ολόκληρη τη χώρα.
Αλήθεια, τι κάνατε για να ενισχύσετε τον κλάδο της οικοδομής κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια? Τι μέτρα λάβατε? Κανένα.
Γνωρίζεται πόσα επαγγέλματα συνδέονται με την οικοδομή?
Πόσες οικογένειες ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους από τον κλάδο?
Γνωρίζεται πόσοι έκλεισαν τα βιβλία τους, είναι καταχρεωμένοι και μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν?
Εμείς γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και γι’ αυτό λαμβάνουμε άμεσα μέτρα. Μέτρα που θα αλλάξουν άμεσα την εικόνα.
Αναφέρομαι, στην αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές, στην έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, αλλά και την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Απλές και πρακτικές κινήσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της μεγάλης και της μικρής εικόνας.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Υπουργέ,
Κλείνοντας την ομιλία μου, θέλω να σας μεταφέρω μια χρήσιμη εμπειρία, την οποία απέκτησα τα τελευταία 5 χρόνια, υπηρετώντας από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου και του Αντιπεριφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας, την προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των προϊόντων του αγροτικού κλάδου, την προσπάθεια εμπνευσμένων Αγροτών μας να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές και να απολαύσουν οι ίδιοι την υπεραξία του κόπου τους.
Πίσω στο 2015 λοιπόν, ως νέα περιφερειακή αρχή τότε, αντιληφθήκαμε γρήγορα πως για να αξιοποιήσουμε πραγματικά και ουσιαστικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, έπρεπε να είμαστε πρακτικοί και στοχοπροσηλωμένοι.
Αρχίσαμε με 40, παραγωγούς και συνεταιρισμούς, το 2015 να συμμετέχουμε σε 4 εκθέσεις της Ελλάδας και 1 του εξωτερικού. Τα επόμενα έτη δουλέψαμε σκληρά, πλάτη με πλάτη με τους παραγωγούς μας, ανοίξαμε δρόμους. Οι 40 παραγωγοί ξεπέρασαν, το 2019 ξεπέρασαν του 800 και οι 5 εκθέσεις ξεπέρασαν τις 25. Τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας, ταξιδεύουν στα ράφια της Βορείου Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Γιατί όμως σας τα λέω όλα αυτά?
Γιατί, δυστυχώς, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας είναι οι μικρές ποσότητες. Ο μικρός κλήρος και οι μικρές παραγωγές, δεν επιτρέπουν την κάλυψη της ζήτησης.
Αποτελεί μονόδρομο η συνένωση δυνάμεων, η συμμετοχή των Αγροτών μας σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών και Συνεταιρισμούς.
Αποτελεί πραγματικό κίνητρο η φορολόγηση των σχημάτων αυτών με μειωμένο συντελεστή 10%.
Είναι όμως το πρώτο βήμα και δυστυχώς δεν αρκεί.
Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη η φορολογική αντιμετώπιση των Αγροτών μας.
Αν θέλουμε να παραμείνουν στις καλλιέργειες οι Αγρότες μας, αν θέλουμε να τους δώσουμε πραγματικά κίνητρα για να συνενωθούν και να κατακτήσουν τις αγορές, θα πρέπει να φορολογούνται ως φυσικά πρόσωπα με συντελεστή 10%, οι ίδιοι οι συνεταιριζόμενοι Αγρότες. Να φορολογούνται με συντελεστή 10% επί των τιμολογίων που θα εκδίδουν οι ίδιοι προς τους συνεταιρισμούς.
Είμαι σίγουρος πως όταν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το πράξει.
Είμαι σίγουρος πως θα σταθούμε δίπλα και θα στηρίξουμε ουσιαστικά το νέο αναπτυσσόμενο μοντέλο συνεταιριστικής οικονομίας.
Είμαι σίγουρος πως οι εμπνευσμένοι αγρότες μας θα έχουν την απαραίτητη βοήθεια.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.