fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

kenΣτη Βυζαντινή και Ιστορική πόλη της Καστοριάς, το στολίδι της Ελληνικής μας Μακεδονίας, την γενέτειρά του,  μετέβη  το διήμερο 10 & 11 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου,  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ,

Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας,  ώστε να συμμετάσχει στους εορτασμούς προς τιμήν του αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού, Πολιούχου και Ελευθερωτού της πόλεως, επί τη επετείω 107 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό (1912 - 2019).

            Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών συνοδευόταν στους εορτασμούς  από τον μελλοντικό Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη  και έγινε δεκτός, τόσο αυτός όσο και η συνοδεία του με πολλή πατρική αγάπη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ έκδηλα ήταν και τα συναισθήματα ενθουσιασμού και χαράς, των Αρχόντων και του πιστού λαού της Καστοριάς, οι οποίοι έσπευσαν να τον καλωσορίσουν και να του ευχηθούν επευφημώντας το ΑΞΙΟΣ επί τη εκλογή του στον Ιστορικό Θρόνο της Φθιώτιδος.

            Το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο  Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου Μηνά,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, συγχοροσταούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και του κυριάρχου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

            Το μικρό Παρεκκλήσιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο από νωρίς. Η Ακολουθία του Εσπερινού, πέραν της Λιτής, περιείχε και την ευλόγηση του Κολλύβου προς τιμήν του Αγίου.

            Τους Αρχιερείς προσεφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τους άρχοντες του τόπου και τον λαό του Θεού, που παρευρέθησαν στον Ιερό αυτό τόπο. Τέλος, ευχαριστίες απέστειλε στους δύο Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πειραϊκή Εκκλησία, οι οποίοι μετέδιδαν απευθείας την Ακολουθία του Εσπερινού.

            Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, ο οποίος αφού μίλησε για τον Ναό του αγίου Μηνά που ανήκει στην ενορία που υπηρέτησε επί 23 χρόνια, απηύθυνε θεολογικό μα και εύληπτο λόγο επί της φράσεως του Αποστόλου Παύλου: «Αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως». Αναφέρθηκε δε στον Άγιο Μηνά ως έναν τέτοιο καλόν αγωνιστή της πίστεως του Χριστού, στον οποίο οφείλουμε να προσευχόμαστε ώστε να διατηρεί αδούλωτο το φρόνημά μας από τον φοβερό λίβα της απιστίας, της αθεΐας και της αμαρτίας.

            Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε του Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου, τη συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων, πλήθους Κληρικών, των Αρχόντων και του ευλαβεστάτου λαού της Καστοριάς, οι οποίοι και τις δύο ημέρες κατά εκατοντάδες συνέρρευσαν στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο για να αποδώσουν τιμή και σεβασμό στον Προστάτη άγιο τους,  Μηνά τον Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό.

            Και τις δύο ημέρες τις Ιερές Ακολουθίες μετέδωσε απευθείας ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

            Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος ωμίλησε θαυμάσια για τον άγιο Μηνά και για το δικαίωμα της Θρησκευτικής ελευθερίας.

             Εν πρώτοις ευχαρίστησε τον άγιο Μηνά Προστάτη και Ελευθερωτή της πόλεως,  που πρεσβεύει στο Θεό να έχουμε και φέτος την ελευθερία μας, να ζούμε την πίστη μας και να εκφράζουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ακολούθως με λόγια αγάπης και σεβασμού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ για την πρόσκληση, μέσω της οποίας του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στον εορτασμό φέτος, ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            «Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι δεδομένη αλλά θέλει επαγρύπνηση και αγώνα. Οι αξίες, τα δικαιώματα και η ειρηνική συνύπαρξη δεν έρχονται με ιδεολογίες, έρχονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν μπροστά και δίνουν το είναι τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο άγιος Μηνάς, ο οποίος αν και μαρτύρησε στο τέλος του 3ου αιώνα είναι ένας άγιος διαχρονικός, άγιος του μέλλοντος. Έζησε σε μια εποχή που είχαμε εκατομμύρια μαρτύρων. Ενώ δεν έκαναν εγκλήματα, δεν έδειξαν έλλειψη σεβασμού, δεν έκαναν κάτι κακό, θανατώθηκαν για το ήθος της ζωής τους. Οι άγιοι μέσα από το δικό τους αίμα θέλουν να ανατρέψουν το κατεστημένο με σκοπό την αγάπη και την ειρηνική συνύπαρξη του κόσμου όλου.

            Ο άγιος Μηνάς αν και φάνηκε ηττημένος φαινομενικά,  στην ουσία αυτός είναι ο νικητής της ιστορίας. Νικητής ήταν και το 1912 όταν ελευθέρωσε την πόλη από τον τουρκικό ζυγό. Οι αλλαγές στα κακώς κείμενα της κάθε κοινωνίας δεν γίνονται με το μελάνι, αλλά με θυσίες αίματος σαν αυτό των μαρτύρων μας. Η παράδοση του γένους μας είναι παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης σε όλους τους αιώνες. Ο άγιος Μηνάς είναι ο ηγέτης που μπορεί να εμπνεύσει όλους μας ανεξαιρέτως και να μας ελευθερώσει  απ' όλα αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους και δέσμιους.

             Στο τέλος του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα Ελευθέρια της πόλεως υπογράμμισε με Εθνικό παλμό:

            «Έρχεται ο Άγιος Μηνάς στη ζωή μας για να είναι ο ελευθερωτής μας για να  μπορούμε εμείς να καταθέσουμε ως προσευχή στην Αγία εικόνα του αυτό που μπορούμε να του πούμε και τώρα , να του πούμε Άγιε Μηνά,  όπως μας ελευθέρωσες το 1912 απελευθέρωσέ μας και σήμερα, ελευθέρωσε το σπίτι μας από κάθε στεναχώρια που έχει απελευθέρωσε την οικογένειά μας από κάθε γκρίνια,  ελευθέρωσε τη γειτονιά μας, ελευθέρωσε το χωριό μας, ελευθέρωσε τον κόσμο όλο και  χάρισε μας μία ζωή Ελληνική μία ζωή συνεργασίας, συναντιλήψεως και κατανόησηςγια να μπορέσουμε να ενωθούμε όλοι μαζί,  γιατί μονάχα ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να θυμηθούμε τότε την ημέρα της απελευθερώσεως μας για να αποτίσουμε ευγνωμοσύνη όχι μόνο στους επώνυμους Ήρωες εκείνου του Ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά να θυμηθούμε και να φιλήσουμε το  χέρι στον απλό λαό που ξεχύθηκε στους δρόμους, όταν ελευθερώθηκε η Καστοριά. Να θυμηθούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας,  οι οποίοι δεν είχαν σημαίες Ελληνικές για να βγάλουν στα μπαλκόνια τους και πήραν τα νυφικά φορέματα και τα νυφικά κουστούμια και τα κόψαν και τα έκαναν κορδέλες και φτιάξαν σημαίες για να βροντοφωνάξουν,  ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ήταν και είναι και θα είναι  ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

            Προ της απολύσεως της Λαμπρής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασσμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, τους τοπικούς Άρχοντες και τον ευσεβή λαό και τους ευχαρίστησε για  την τιμητική παρουσία υπογραμμίζοντας:

            «Εκπέμπουμε ευχαριστίες στο Θεό και τον δοξολογούμε, γιατί μας χάρισε έναν ισχυρό προστάτη το Θρόνο της Θείας μεγαλωσύνης Του. Όπως τότε που μας ελευθέρωσε έτσι και σήμερα του ζητάμε να πρεσβεύει για την Καστοριά και να μας σκεπάζει κάτω από τον μανδύα του.  

            Έλεγε ο Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, ο συντάκτης της Ιεράς Ακολουθίας του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού,  ότι ο άγιος αυτός όπως και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας,  ιδιαιτέρως όμως ο άγιος Μηνάς, είναι ζωντανός μέσα στη συνείδηση των ανθρώπων.  Όταν οι άνθρωποι τον ζητούν βρίσκεται πάντοτε κοντά τους και εμείς εδώ στην Καστοριά τον ζητούμε,  τον επικαλούμαστε,  ζητούμε τη Χάρη του και την Ευλογία του. Όπου και αν στρέψει κάνεις το βλέμμα του μέσα σε αυτήν την επαρχία,  τη μαρτυρική Επαρχία,  την Αιματοβαμμένη Επαρχία της Μακεδονίας,  της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας, όπως είπατε και εσείς προηγουμένως άγιε Φθιώτιδος,  όπου και να πάει κανείς σε μικρό ή μεγάλο  χωριό βλέπει την εικόνα του αγίου Μηνά την ασπάζεται με ευλάβεια και επικαλείται τη Χάρη του και την Ευλογία του και ο Θαυματουργός άγιος τον θωπεύει,  τον ευλογεί με το άλογό του και τον προπέμπει στην διακονία του. Έτσι λοιπόν και εμείς ζούμε μέσα σε αυτό το Βυζαντινό Παρεκκλήσιο της επαρχίας μας, την παρουσία του Αγίου,  όπως την έζησαν οι πρόγονοί μας εκείνο το βράδυ,  όπως αυτήν την παρουσία ο ίδιος ο άγιος Μηνάς την σφυρηλάτησε μέσα στους ανθρώπους.

            Ευχαριστίες πολλές σε σας Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα  Φθιώτιδος κ. Συμεών και Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα  Σιατίστης κ. Αθανάσιε, που και χθες και σήμερα το πρωί λαμπρύνατε με την παρουσία σας τις Ιερές ακολουθίες του Προστάτου και Ελευθερωτού αγίου μας.  Είστε τα καυχήματα και οι δύο,  εδώ της Ακριτικής μας Επαρχίας.  Εσείς άγιε  Φθιώτιδος γεννηθήκατε και μεγαλώσατε εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αναπνεύσατε εδώ στον καταγάλανο ουρανό της Πατρίδος μας όλα εκείνα τα ζείδωρα νάματα που  πήρατε από τους ευλαβείς γονείς σας, αυτή την πίστη και αυτή την αγάπη αλλά και τιμή συγχρόνως  προς την Πατρίδα.

            Και  ο άγιος Σιατίστης εδώσε ολόκληρο τον εαυτό του, ολόκληρη την διακονία του εδώ στην Ακριτική Καστοριά,  σε αυτήν την Ενορία.      Ποιος δεν αναπαύτηκε στο γραφείο του και ποιος δεν αναπαύτηκε στο πετραχήλι του  και ως πνευματικός του πατέρας μπορώ να πω,  ότι ο άγιος Σιατίστης  διαθέτει ένα τρύπιο χέρι,  ένα άδειο χέρι και μία τσέπη τρύπια και  με αυτό τον τρόπο πορεύεται όπως και εσείς άγιε Φθιώτιδος και με αυτό τον τρόπο να πορευθείτε και επειδή είμαι μεγαλύτερος από σας, σας λέγω ότι έτσι να πορευθείτε  στην Αρχιερατική σας διακονία, γιατί με αυτό τον τρόπο θα Δοξάζετε τον Θεό.  Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ από καρδιάς».

            Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου της Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίκουρος Καθηγητής-Οικονομολόγος, κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος.

            Στο τέλος, Κλήρος, Άρχοντες  και Λαός μετέβησαν εν πομπή, λιτανεύοντας την Ιερά Εικόνα του αγίου, κατευθυνόμενοι   στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.

            Ακολούθησε δε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της πόλεως προς τιμήν των Ηρώων και των Αγωνιστών της Καστοριάς και της Ελληνικής Μακεδονίας.

*Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολις Καστορίας

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.