fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

kanar 1 48919374003 oΜε ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε την  Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί την εορτή της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ιωήλ στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

    Εορτή, κατά την οποία άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλπωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος δέχθηκε την αγάπη των αδελφών του Επισκόπων που βρέθηκαν στην αρχοντική και δροσερή Έδεσσα για να του ευχηθούν και των Κληρικών και του ευλαβούς Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως που συμμετείχε της Ακολουθίας του Εσπερινού για να προσευχηθεί για τον ταπεινό και πράο Επίσκοπο του.

    Του πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου (Πατριάρχειο Ιεροσολύμων), Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του εορτάζοντος Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, τους οποίους πλαισίωσαν πλήθος Ιερέων από την τοπική Μητρόπολη καθώς και άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

    Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος μίλησε για το μήνυμα που στέλνει ο Προφήτης Ιωήλ στον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής και κρούει τον κώδων της σωτηρίας, αναφέροντας ότι τιμώντας την ιερά του μνήμη μαθητεύουμε κοντά στον ένδοξο Προφήτη που μας καλεί να επιστρέψουμε στο Θεό και να ανοίξουμε τις καρδιές μας για τον Ιησού Χριστό.

    Ευχήθηκε εκ μέρους όλων των Αρχιερέων στον σεπτό Ποιμενάρχη της Έδεσσας, τον ευρύνοα, ταπεινό και εμβριθή θεολόγο κ. Ιωήλ, έτη πολλά και ευλογημένα, προκειμένου να συνεχίσει το σπουδαίο και πολυδιάστατο έργο του στην ιστορική Μητρόπολη της Μακεδονίας.

     Παρόντες, μεταξύ των άλλων, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Το πρωί του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου ε.έ., ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητος και ιεροπρέπειας εις τον παλαιοχριστιανικό, Βασιλικού ρυθμού Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης (5ος αι. μ.Χ.), η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου συνιερουργούντος Αυτῷ της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

     Τους δύο Προκαθημένους πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Δράμας κ. Παύλος και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ως μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς επίσης οι Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Συπροσευχόμενοι παρέστησαν ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμος, και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Φιλλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο σεπτός μας Ποιμενάρχης, ο Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης, ενώ τα Αναλόγια του πάνσεπτου Ιερού Ναού λάμπρυναν Βυζαντινοί Χοροί αποτελούμενοι από τους Πρωτοψάλτες και τους Λαμπαδάριους της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, υπό την άριστη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννη Λιάκου, καθώς επίσης και η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, η οποία ερμήνευσε, στο προαύλιο του Ναού – μετά την Θ. Λειτουργία – προς τιμήν του «Πράσινου Πατριάρχου» το τραγούδι των Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσου «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης».

    Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Γ. Καραόγλου, ενώ παρέστησαν επίσης ο κ. Μαργαρίτης Σχοινιάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ο Περιφεριάρχης Μακεδονίας Θράκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος με επικεφαλή τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρο Γιάγκου, Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και πλήθη πιστών, οι οποίοι με προσοχή, ευλάβεια και κατάνυξη παρηκολούθησαν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

    Προ της Απολύσεως ο Σεπτός της Αγιοτόκου πόλεως των Θεσσαλονικέων Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος προσεφώνησε με λόγους ευλάβειας και τιμής την Α.Θ.Παναγιότητα και την Α.Θ. Μακαριότητα, ευχαριστώντας τους για την παρουσία και την υψηλή τους συμμετοχή, στις διοργανούμενες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην πόλη της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης.

    Στην ομιλία του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορική σημασία του παλαιοχριστιανικού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο οποίος κάτω από την σκέπη της Παναγίας Ρευματουκρατούσης, κατά το παρελθόν φιλοξένησε κατά το έτος 1914 και 1924 πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, ενώ παράλληλα εξέφρασε και λόγους ανησυχίας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που πλήττει της Ελλάδα.

     Αναφερόμενος εν συνεχεία στην Αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι το αίτημα ήταν δίκαιο και ιστορικό, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου για την αναγνώριση και την αναγραφή του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Να σημειωθεί ότι χθες Παρασκευή ο σεπτός μας Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, παραβρέθηκε και στα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Άγιο Λουκά τον ιατρό υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ της Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.