fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις

oikonomouΟ βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε σήμερα την πρώτη του κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας του ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας που έχει έδρα στη Λαμία.

Όταν ο κ. Οικονόμου επισκέφτηκε τα γραφεία του ΕΦΚΑ Αγροτών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνάντησε μια απαράδεκτη -για σύγχρονη δημόσια υπηρεσία - κατάσταση με μόλις 4 υπάλληλους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων των ασφαλισμένων που καταφθάνουν από κάθε γωνιά και των 5 νομών της Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ο κ. Οικονόμου φέρνει στη Βουλή αυτή την τραγική κατάστασή και ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου να ζητήσει να επιμεριστούν τα αντικείμενα στους κατά τόπους νομούς έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις από τα αντίστοιχα τμήματα που έχουν περισσότερο δυναμικό για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των αιτήσεων και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;

Είναι στο σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του Υπουργείου και αν ναι σε τι χρόνο και με ποιόν τρόπο, η άμεση ενίσχυση με προσωπικό του Περιφερειακού Τμήματος ΕΦΚΑ Αγροτών Στ Ελλάδος για να διεκπεραιώνονται στο λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα οι υποθέσεις τόσο των Συντάξεων, όσο και της Ασφάλισης;

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τα προβλήματα του ΕΦΚΑ Αγροτών με έδρα τη Λαμία

Το Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδος έχει την ευθύνη εξυπηρέτησης για τους ασφαλισμένους των 5 νομών της περιφέρειας μας (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Ευρυτανία, Φωκίδα).

Το αντικείμενο της ευθύνης και η υποχρέωση εξυπηρέτησης των πολιτών της περιφέρειας μας από το συγκεκριμένο τμήμα αφορά: Συντάξεις Γήρατος, Διαδοχική Σύνταξη, Σύνταξη με 40 έτη, Συμμετοχές σε άλλα ταμεία, Συντάξεις Αναπηρίας αρχικές, Πράξεις συνέχισης προσωρινών αναπήρων, Επιδόματα Αναπηρίας (Τυφλότητα, Τετραπληγία-Παραπληγία),Ασφάλιση – αρχικές εγγραφές, Επανεγγραφές, Διακοπές, Ελλήνων και Αλλοδαπών, Μισθωτοί Ν. 3232/2004.
Επιπροσθέτως, στις υποχρεώσεις του τμήματος είναι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση και η εξυπηρέτηση κοινού.

Το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος είναι μόνο 4 άτομα μαζί με την αναπληρώτρια προϊσταμένη. Τέσσερα (4) άτομα για πέντε (5) νομούς!! Τμήμα γραμματείας δεν υπάρχει και η υλικοτεχνική υποδομή είναι σε ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι:

Μεγάλες καθυστερήσεις 1,5 – 2 χρόνια για την διεκπεραίωση των υποθέσεων αρμοδιότητας του τμήματος.
Πρωτοφανής ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι αφού διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από κάθε νομό της περιφέρειας προκειμένου να έρθουν στη Λαμία, γράφουν το όνομα τους χειρόγραφα στη λίστα προτεραιότητας και περιμένουν τη σειρά τους για δουν τον έναν από τους τέσσερεις υπαλλήλους που ταυτόχρονα βέβαια προσπαθούν να ανταποκριθούν και σε άλλες υποχρεώσεις (τηλεφωνικές κλήσεις, καταχωρήσεις πρωτοκόλλου, διαχείριση παραπόνων κτλ)

Η πίεση από το κοινό στους υπαλλήλους για την άμεση εξυπηρέτησή τους είναι ασφυκτική και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σημειώνονται και επεισόδια.

Για όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωθεί πλήρως και επανειλημμένα και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (επισυνάπτονται επτά επιστολές) .

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου να ζητήσει να επιμεριστούν τα αντικείμενα στους κατά τόπους νομούς έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις από τα αντίστοιχα τμήματα που έχουν περισσότερο δυναμικό για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των αιτήσεων και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;
2. Είναι στο σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του Υπουργείου και αν ναι σε τι χρόνο και με ποιόν τρόπο, η άμεση ενίσχυση με προσωπικό του Περιφερειακού Τμήματος ΕΦΚΑ Αγροτών Στ Ελλάδος για να διεκπεραιώνονται στο λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα οι υποθέσεις τόσο των Συντάξεων, όσο και της Ασφάλισης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Γιάννης Οικονόμου

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.