
Κύρα Αδάμ
Δημοσιογράφος
Ελλάδα και Τουρκία σε νέο περιβάλλον
Η Τουρκία βγήκε διχασμένη από το δημοψήφισμα της Κυριακής, με περιορισμούς στη δημοκρατία της, με εσωτερική πόλωση ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις και τις κουρδικές περιοχές και στην καθυστερημένη, ισλαμική, κατά βάση, ενδοχώρα.
Και πάλι στο κενό
Παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του τελευταίου διαστήματος, η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, τουναντίον ξεπήδησαν προβλήματα, που η ελληνική πλευρά τουλάχιστον θεωρούσε ήδη κλεισμένα.
Στην Αθήνα, το ταγκό χορεύεται με τρείς
Το προχθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες ήταν από τα συντομότερα στην ιστορία του και μάλιστα με ελληνικό θέμα στην ατζέντα, καθ’ ομολογία του προέδρου του κ Ντάισεμπλουμ.
Χρειάστηκε ίσα ίσα η συνεδρίαση, για να ανακοινωθεί η έλευση, την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα, του κουαρτέτου, προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την β’ αξιολόγηση.
Το 2017 δεν είναι το 2015
Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ, ως αναμενόταν άλλωστε, διαμόρφωσαν κοινή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των διαφορών μεταξύ τους. Το περίγραμμα της συμφωνίας αυτής φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός, ανάμεσα στον κ Σόιμπλε και την κα Λαγκάρντ, απουσία της ελληνικής πλευράς που επέλεξε να μην παραστεί στο Φόρουμ.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα , τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ( Μάρτιο Απρίλιο), όταν , θεωρητικώς η Αθήνα έβλεπε τον εαυτόν της να μπαίνει στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών με ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, «διαβατήριο» για έξοδο στις αγορές.
Από τον Δεκέμβριο, μετά την απρόσεκτη κίνηση του εφάπαξ «μπουναμά» των 600εκ ευρώ, ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ πιέζουν πλέον συντονισμένα και ασφυκτικά την Αθήνα να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους , που διαφέρουν μεν, καταλήγουν δε, στον ίδιο παρονομαστή.
Το ανακατωμένο και μπερδεμένο 2017
*Άκρατη εσωτερική πολιτική λιτότητας-made in Greece, δια χειρός κυβέρνησης Τσίπρα,
*Διαρκής αμφιβολία για το αν, πότε και πως, θα ολοκληρωθεί η Β αξιολόγηση, (που η κυβέρνηση θα την έκλεινε τον Νοέμβριο του 2016), ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να δοθεί το πράσινο φως για να βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.
*Ασταθές πολιτικό περιβάλλον με τις τρεις εκλογές στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) και τις άγνωστες βουλές της κυβέρνησης Τράμπ στις ΗΠΑ.
Μπουναμάδες και κόλλυβα
Απέναντι στον χριστουγεννιάτικο μπουναμά του Α. Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ακριτικούς νησιώτες, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν χθες κόλλυβα, ενταφιάζοντας μέχρι νεωτέρας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποφάσισαν στο Eurogroup μόλις στις 5 Δεκεμβρίου.
Κηδεμονία στο διηνεκές
Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την εποπτεία των δανειστών για αρκετά ακόμα χρόνια και μετά τη λήξη του παρόντος Μνημονίου το 2018 και μάλιστα θα έχει προαποφασίσει τα μέτρα και τους μηχανισμούς εκείνους, που θα επιτρέπουν να παραμείνει σταθερός ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5 % ΑΕΠ και μετά το 2018.
Δεσμώτες στο διηνεκές
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Α Τσίπρας εξέφραζαν πολλαπλώς και σε όλους τους τόνους ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ήταν ένας περίπατος, καθώς ο απαράβατος στόχος της κυβέρνησης ήταν η μείωση του χρέους και η μείωση του ήδη συμφωνημένου πλεονάσματος 3,5% από το 2018 και μετά, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να αυξηθεί η πολυπόθητη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το αλαλούμ στο Κυπριακό
Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα ήταν να εμπλακεί σε μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με τον Τ. Ερντογάν για το Κυπριακό, παράλληλα με το κρίσιμο euro group της 5ης Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και την υπόθεση του ελληνικού χρέους.