fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 10:15

Άρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ και εκ παραλλήλου παράπλευρες απώλειες της εκλογικής ήττας τους...

Έγραψε ο

Τριπλό –νομίζω-το μήνυμα που στέλνει στο Κόμμα της η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συντρόφισσα Ρένα Δούρου, με τη συνέντευξή της στην χθεσινή “Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”(σελ.12-13)

Ερωτάται από το Δημ. Κουκλουμπέρη εάν  “Πώς έχετε πολιτικά στο μυαλό σας τους όρους «μετασχηματισμός» και «επανίδρυση», με τους οποίους περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τη μετάβαση στη νέα φάση του κόμματός σας;” και απαντά επί λέξει: “ Το ζητούμενο είναι να υπερβούμε ό,τι κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Τους όρους για την υπέρβαση αυτή πρέπει να τους διαμορφώσουμε όλοι μαζί, με αριστερό προγραμματικό λόγο και με στόχο μια νέα σχέση με την πολιτική, μέσα από την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού ήθους. Σε αυτό, όμως, δεν βοηθάνε συμπεριφορές που μαρτυρούν αντιμετώπιση της πολιτικής υπό το πρίσμα της καριέρας. Για παράδειγμα, βλέπουμε συντρόφους μας που, αφού δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταπήδησαν με ευκολία στον βουλευτικό θώκο. Τέτοιες ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με το δικό μας ηθικό υπόδειγμα, το παράδειγμα της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, όπου δείξαμε ότι σεβόμαστε την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να εγκαταλείψουμε το μετερίζι της, εκπέμπουν ένα παλαιοκομματικό μήνυμα. Ενα μήνυμα που δεν συνάδει με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ελκυστικού πόλου συσπείρωσης των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων. Γιατί δεν αρκεί να κλίνουμε σε όλες τις πτώσεις τον επιθετικό προσδιορισμό «αριστερός». Χρειάζεται να τον κάνουμε πράξη καθημερινά, με το παράδειγμά μας. Γιατί το νέο ήθος με τη νέα οργάνωση είναι συγκοινωνούντα δοχεία: χωρίς το πρώτο, η νέα οργάνωση θα παραπέμπει στο παλιό, στην απομάκρυνση από την κοινωνία, την πολιτική ως καριέρα”.

 

Και ιδού το τριπλό μήνυμα της Δούρου, με αποδέκτη και στις τρεις περιπτώσεις τον ίδιο τον πρ.Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Κόμματός της, Αλέξη Τσίπρα:

-Πρώτον, σε σχέση με την ίδια και το συνδυασμό της “Δύναμη Ζωής”, από τη θέση του οποίου, ως επικεφαλής (και βεβαίως βέβαιη γιά τη βαρειά ήττα της στις περιφερειακές εκλογές της 2ας Ιουνίου), δεν επεδίωξε τη συμπερίληψή της σε κάποιο ψηφοδέλτιο ή δεν έστερξε προς τούτο ο Τσίπρας, παραμένουυσα επί κεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

-Δεύτερον, τις αντίστοιχες περιπτώσεις του συντρόφου Χρ. Γιαννούλη-υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ γιά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της συντρόφισσας Κατ. Νοτοπούλου γιά το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και οι δύο υπέστησαν ταπεινωτικές ήττες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά δεν έκριναν σωστό και επιβεβλημένο να δώσουν τη μάχη από τις θέσεις που του έστειλαν οι εκλογείς τους, αλλά να τούς εγκαταλείψουν και να καταλήξουν στο Κοινοβούλιο…,

-Τρίτον, και πλέον φαρμακερό, γιά το πράσινο φως από τον Τσίπρα, όχι μόνον να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι Γιαννούλης και Νοτοπούλου, αλλά και να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός της Θεσσαλονίκης γιά την εκλογή τους, εις βάρος εν ενεργεία βουλευτών οι οποίοι και δεν εξελέγησαν (π.χ. Αναστ. Κουράκης, Τρ. Μηταφίδης), χάριν άλλων υποψηφιοτήτων.

Είναι προφανές ότι τα όργανα στο πρώην κυβερνών Κόμμα μόλις τώρα αρχίζουν. Και έχουμε πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα γιά να δούν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας.

Άλλωστε η ήττα –κάθε ήττα…- φέρνει μουρμούρες και ανοίγει στόματα. Προφανώς και προδήλως η Δούρου αποτελεί μόνον την αρχή, δίχως αυτό να την καθιστά συμπαθή και άμωμη, γιά τις ευθύνες της στην τραγωδία στο Μάτι.

Στο μεταξύ αρνητικές παρενέργειες, ορατές κάποιες και διά γυμνού οφθαλμού, έχει αρχίσει να προκαλεί η κυβερνητική αλλαγή από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στο ελεγχόμενο από την απελθούσα εξουσία ΣΥΡΙΖΑ πλέγμα μέσων ενημέρωσης.

Με την αποχώρηση της τριάδας Τζανακόπουλου-Παππά-Κρέτσου, δεδομένα στο παιχνίδι σχέσεων κυβερνητικής εξουσίας-ΜΜΕ αλλάζουν αυτομάτως στο πεδίο των οικονομικών δεδομένων, καθώς  οι όποιοι δεσμοί  προτίμησης μέσω διαφημίσεων και εν γένει καταχωρήσεων Φορέων του Δημοσίου και ΔΕΚΟ θα τεθούν σε νέα βάση. Το ίδιο θα ισχύσει και γιά το καθεστώς ενισχύσεων σε “εφημερίδες γνώμης” ή  “συνεταιριστικά φύλλα” που ετοιμαζόταν προεκλογικώς.

Στο κομματικό δελτίο της “ΑΥΓΗΣ” επί παραδείγματι οι σελίδες με πληρωμένες καταχωρήσεις  από Φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ μετά τις 7 Ιουλίου παρουσιάζουν διαρκή μείωση και  βεβαίως και τα αντίστοιχα έσοδα, με τον παροπλισμό της “γραμμής Γκανά” που υπήρχε επί εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμη δεν είμαστε παρά 14 ημέρες μετά τις τελευταίες εκλογές.

Εάν αμφιβάλλει κανείς, έστω και κατ’ ελάχιστον, ακόμη και αδαής περί των του Τύπου, αρκεί να ρίξει μία ματιά στο χθεσινό φύλλο του κομματικού δελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 24 σελίδες:

-Τα “πληρωμένα” δεν υπερβαίνουν τη μία σελίδα και από αυτά κανένα από Φορέα του Δημοσίου, ΟΤΑ ή ΔΕΚΟ

-Η αποψίλωση σε δημοσιογραφικό προσωπικό, η οποία προήλθε από τη δεδομένη υποστελέχωση του φύλλου που επεδεινώθη από την απασχόληση συντακτών του φύλλου σε γραφεία Τύπου στο Δημόσιο Τύπου, στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στην ΕΡΤ κ.ο.κ. αποτυπώνεται στην έλλειψη  δημοσιογραφικής ύλης, η οποία αναγκάζει σε μονοθεματικές σελίδες, όπου η παράθεση μεγάλων φωτογραφιών καλύπτει μεγάλο μέρος της σελίδας, σε ποσοστό που υπερβαίνει ενίοτε και το 75%.

-Κατά τα λοιπά “θέματα ψυγείου” στη δημοσιογραφική γλώσσα ή αδιάφορα πλήρως, όπως  ο απολογισμός έργου της “διοικήτριας” (έτσι υπογράφει)του ΟΑΕΔ συντρόφισσας Μαρίας Καραμεσίνη, γιά την περίοδο 2015-2019

Και κάτι σχετικό με την “ΑΥΓΗ”: Αλήθεια οι υπηρεσίες του καταργηθέντος ΣΕΠΕ, γιά το οποίο τόσον κόπτεται ο απελθών Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εργασίας, σύντροφος Ανδρέας Νεφελούδης (βλέπε φύλλο Πέμπτης, 18/07/19), προέβησαν σε κάποιους-στοιχειώδεις, έστω-ελέγχους γιά τη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων μισθών, εισφορών υπέρ Ταμείων και βεβαίως περικοπών στις αμοιβές; Θα είχε ενδιαφέρον να το γνωρίζαμε…

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον στην επιβίωση της προβληματικής-ούτως ή άλλως- “Εφημερίδας της Αριστεράς”, τώρα που και τα οικονομικά του Κόμματος-Εκδότη του φύλλου θα μειωθούν με το “καλημέρα” της νέας Βουλής, λόγω της μειώσεως κατά 41% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση της κρατικής επιχορήγησης στα Κόμματα.

Βεβαίως από την ίδια μοίρα δεν θα αποστεί και η “πλατειά” εφημερίδα του χώρου, η “Εφ.Συν”, καίτοι κόπτεται γιά την οικονομική της αυτοτέλεια, με το γνωστό “μοναδικοί εργοδότες είναι οι αναγνώστες μας”. Θα δούμε στη συνέχεια πόσον αυτή μόνον η γραμμή εσόδων θα αποτελεί ασφαλή βάση οικονομικής επιβίωσης, με επισφαλές το μερίδιο τους στην ασφαλιστική πίττα, αλλά και περιορισμού βεβαίως στη διαρροή “αποκλειστικών”, “κράτος της Δεξιάς” επανήλθε, έτσι γράφουν! Αλλά ακόμα και το τελευταίο, διά της κυβερνώσης πλέον ΝΔ, ετίμησε προεκλογικώς το φύλλο με ένθετη συμπερίληψη του εκλογικού της προγράμματος, πράγμα το οποίο επέφερε οιονεί εμφύλιο μεταξύ των φύλλων του χώρου, καθώς το Βαξεβάνειο “Documento» αισθάνθηκε προσβεβλημένο! Ως τις επόμενες εκλογές του 2023 θα μεσολαβήσει χρόνος πολύς!

Έπονται επεισόδια, τα οποία θα δούν τα μάτια μας!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Διαβάστηκε 1698 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.