fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 13:59

Με αφορμή την αυστηρή προειδοποίηση του κ Φάμελλου προς τους δημάρχους για τη διαχείριση των αποβλήτων

Έγραψε ο

Διαβάζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έκανε αυστηρή προειδοποίηση προς τους δημάρχους από το βήμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τους χαμηλούς ρυθμούς εκπλήρωσης των κοινοτικών στόχων ως προς την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.
Παράλληλα ο κ Φάμελλος τόνισε ότι «…θα στηρίξει τους δήμους με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και νομοθετικών παρεμβάσεων». Αυτό λογικά σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Άρα να υποθέσουμε ότι έχει ευθύνες και η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ για την καθυστέρηση;

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων πλην των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ); Η επιλογή να μη δοθεί κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση για τις μελέτες των έργων της αποκεντρωμένης διαχείρισης και των ΤΟΣΔΑ, οδήγησε σε αδυναμία ωρίμανσης των έργων αυτών από τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ και σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Οι ΜΕΑ που υλοποιούνται, προχωράνε γιατί είναι ώριμες από την προηγούμενη περίοδο. Πέρα από τη χρηματοδότηση λείπουν και οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως π.χ. τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ) δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν, διότι εμπλέκεται η ανακύκλωση, που δεν επιδοτείται. Με αποτέλεσμα να μην έχει ωριμάσει ούτε ένα ΠΣ πανελλαδικά. Μόνο μεγάλα λόγια ακούμε και ημερίδες.

Στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί η ΕΜΑΚ Φυλής αναγκαστικά, αφού δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή άλλης μονάδας. Έχει επαρκή δυναμικότητα όμως η ΕΜΑΚ Φυλής για να γεμίσει η Αθήνα με καφέ κάδους; Δε φταίνε μόνο οι δήμοι λοιπόν. Κάπου εδώ φαίνεται τελικά χάθηκε το παιχνίδι ή δεν προχώρησαν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα.
Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, γιατί οι καθυστερήσεις είναι και απαράδεκτες όσον αφορά στους στόχους και επικίνδυνες όσον αφορά στα πρόστιμα. Εκτός αν υπάρχουν σκοπιμότητες…

Είναι ολοφάνερο ότι οι δημοτικές αρχές δεν «καίγονται» για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Τα σκουπίδια είναι μόνο μπελάς γι’ αυτούς και κάνουν το ελάχιστο δυνατό. Μόνο αποκομιδή και αυτή σε ιδιώτες Όποιος θέλει πραγματικά να καθυστερήσει «κοσκινίζοντας» δέκα χρόνια, ξέρει πώς θα το κάνει και με ποια πολιτική και πρακτική. Είδατε κανέναν από τους δήμους και την Περιφέρεια να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στα Πράσινα Σημεία; Είδατε κανέναν να προχωράει στην υλοποίηση έστω μέρους όσων προβλέπονται στο Τοπικό Σύμφωνο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ); Δεν έχουν σκοπό να βάλουν ούτε ένα ευρώ γι’ αυτά.

Μάλλον περιμένουν όλοι να αποτύχει το σύστημα της Διαλογής στην Πηγή για να πάνε στην μοναδική αποτελεσματική λύση κατά την άποψή τους, των ΜΕΑ και της καύσης.
Λαμία, 6.3.2019
* Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Διαβάστηκε 1997 φορές

Mέλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς»

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.