fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 21:36

Τρία εχέγγυα καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών εν όψει των ερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων....

Έγραψε ο

Έμπλεως ικανοποιήσεως ο συν. Σεραφείμ Κοτρώτσος αποχαιρέτισε χθες, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα τους τηλεθεατές της κρατικής τηλοψίας στην ΕΡΤ-1 με την αυτολεξεί αποφώνηση (κατόπιν οδηγιών από τον τηλεσκηνοθέτη από το control-room ή έστω και αυτού, ως αποδέκτη αντιστοίχων οδηγιών άνωθεν;...) ότι "τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να κάνει άλλο κανάλι".

Επρόκειτο γιά την πολυδιαφημισμένη τηλεμαχία του Υπουργού ΨΗΠΤΕ συντρόφου Νίκου Παππά με την εκπρόσωπο της ΝΔ, Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με συνερωτώντες σε αυτήν τους διευθυντές την εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" συν. Πάνο Αμυρά και του επίσημου Ρ/Ο Σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ σύντροφο Νίκο Σβέρκο. Επρόκειτο γιά τη δεύτερη διαδοχική εκπομπή της ΕΡΤ-1, μετά την χθεσινή με τη συμμετοχή εκπροσώπου από τη ΝΔ, με πρώτο να εγκαινιάζει την άρση το embargo εμφανίσεων από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Βουλευτή Χίου της ΝΔ κ. Νότη Μηταράκη.

Είναι, εξ άλλου, εδώ και αρκετές ημέρες που η κρατική -και βεβαίως ουδόλως δημόσια- ραδιοτηλεόραση επιδίδεται με περισσή αυταρέσκεια στην προβολή του τριπτύχου "διάρκεια-ποιότητα-περιεχόμενο" ως προς την ενημέρωση που παρέχει πλέον το πρώτο κανάλι της τηλοψίας της ΕΡΤ. Κάποιοι δε, περισσότερο ενθουσιώδεις ή/και πληροφορημένοι σχετικώς, αποδίδουν τα προηγούμενα στην ιδιαίτερη κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή, την οποία έχει αναπτύξει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Καθηγητής Γιάννης Ζ. Δρόσος, στον οποίο πιστώνουν μερικώς και την επιστροφή της ΝΔ στα στούντιο της ΕΡΤ.

Γιά να δούμε, όμως, πόσο έχουν έτσι τα πρἀγματα και πώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν, διότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, με την περισσή αυτοϊκανοποίηση να αποτελεί το χειρότερο σύμβουλο.

Αποτελεί, λοιπόν, λόγο γιά γενικότερη ευφορία και ελπίδα περαιτέρω πλουραλισμού στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών η φράση "τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να κάνει άλλο κανάλι", από μόνη της; Μιά τηλεμαχία ζωντανή όντως, αλλά και με έντονη...Μαδουροπληξία εκατέρωθεν να έχει κυριαρχήσει στο τελευταίο ημίωρο της εκπομπής, με το σύντροφο Σβέρκο να πλειοδοτεί τον Παππά, εάν όχι να τον οπλίζει και επιχειρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής του Ρ/Ο των ΣΥΡΙΖΑίων σνομπάρισε τον αυτονακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό, αποφεύγοντας ακόμη και να πει το όνομά του(...). "Είσθε υπέρ αυτού του τύπου", είπε προς τους πάντες, αναγκάζοντας ακόμη και τον Κοτρώτσο να τού θυμίσει τους περιορισμούς του ρόλου γιά τον οποίο ήταν παρών στο στούντιο της ΕΡΤ.

Αλλά το θέ(α)μα αρχίζει μάλλον από αυτό το σημείο...

Διότι ναι μεν δεν υπάρχει ανάλογη εκπομπή σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια (με την εξαίρεση της κρατικής ομοίως ΕΡΤ-3), αλλά το θέμα είναι και το γιατί δεν υπάρχει, ανάλογη εκπομπή, όπως η "Ανατροπή" του πάλαι ποτέ "MEGA" και όχι μόνον, με τις οποίες θα μπορούσε να γίνουν οι συγκρίσεις...Και ο λόγος, απλός, απλούστατος, έχει να κάνει βεβαίως με το συνεχιζόμενο embargo του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ προς τον "ΣΚΑΪ", βοθροκάναλο γαρ με το οποίο δεν θέλουν να μολυνθούν, όπου δεν είναι δυνατή μία αντίστοιχη τηλεμαχία των (όποιων) Παππά- Μπακογιάννη, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της κυβέρνησής του και μέλη της ΚΟ, να προτιμούν μέχρι τώρα τους μονόλογους που προσέφερε μέχρι σήμερα η ΕΡΤ και τους παράλληλους μονολόγους άλλων τηλεοπτικών σταθμών, έστω και με συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ, όπου η ουσία χάνεται μέσα στη βουή τους από τους πολλούς προσκεκλημένους τους, που κάποτε δεν ακούγονται ευκρινώς, λες και ο ένας θέλει να επισκιάσει τον άλλον με την ένταση της φωνής του...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανάψει "πράσινο φως" γιά τη γενικευμένη συμμετοχή εκπροσώπων του από την Κυβέρνηση και το Κόμμα σε τηλεμαχίες και εκπομπές γενικώς σε όλο το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό φάσμα, δίχως-ομολογημένες ή ανομολόγητες- επιλεκτικές προτιμήσεις και αντιστρόφως ευγενικές αρνήσεις, εγκαταλείποντας την "ασφάλεια" στην οποία προσβλέπουν από την κρατική ΕΡΤ, αμέσως ή εμμέσως, όπως μπορούν να εξασφαλίζουν, με το στελεχικό "απαρράτ" στο Ραδιομέγαρο εγγυημένου ευήκοου ώτος στην κυβερνητική πληροφόρηση ή "πληροφόρηση"; Για να δούμε...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΕΞ ΙΣΟΥ Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ: Θα συνεχίσουν κυρίως η ΕΡΤ, αλλά και μερικώς τα λοιπά μέσα ενημέρωσης, το "δοκιμασμένο", πλην περιορισμένης αξιοπιστίας, έως και αντιστοίχως αμφιβητήσιμης αντικειμενικότητος ενίοτε, φαινόμενο, να προσκαλούνται κατά κανόνα γιά σχολιασμό και ερωτήσεις στους προσκεκλημένους τους δημοσιογράφοι- προέκταση των μετεχόντων εκπροσώπων των Κομμάτων, τελικώς και αυτοί με κομματικά κριτήρια; Η χθεσινή εκπομπή στην ΕΡΤ δεν αφίσταται βεβαίως αυτού του κανόνα...Η ουσία του θέματος βρίσκεται, συνεπώς, στις γνωστές "κλειστές λίστες" (πρωτίστως στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής) βάσει των οποίων γίνονται οι σχετικές προσκλήσεις και η οποία βάλλει ευθέως εναντίον του απαραίτητου πλουραλισμού στην ενημέρωση, στον οποίο οι πάντες, κατά τα λοιπά, ομνύνουν πίστιν. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι στα κατά περίπτωση θέματα, με πολιτικές βεβαίως τοποθετήσεις, αλλά δίχως κομματικές συστάσεις ή/και διαπιστεύσεις αποτελούν σήμερα φωνές εν ελλείψει στην ενημέρωση των Τ/Ο και Ρ/Ο σταθμών και αυτό αποτελεί ΜΕΓΑ πρόβλημα...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ, ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Θα ανοίξει η θεματολογία των εκπομπών με ερωτήσεις επί της ουσίας των συζητούμενων θεμάτων και των προεκτάσεων ή/και συνεπειών αυτών στα μείζοντα συμφέροντα της χώρας και τα προβλήματα των πολιτών της, με ερωτήσεις από ανεξάρτητους δημοσιογράφους-γνώστες των κατά περίπτωση θεμάτων, δίχως εξαρτήσεις από κομματικά κέντρα ή κύκλους συμφερόντων κατά το δυνατόν; Διότι και εδώ υπάρχει πρόβλημα, από τις ποικίλες μεθοδεύσεις αποκλεισμού υποβολής ανεπιθύμητων ή "τολμηρών" ερωτήσεων...Άλλο ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει...

Με τη χώρα να έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο εν όψει των εκλογών της 29ης Μαίου και όποιων άλλων προηγηθούν ή ακολουθήσουν, και τον Έλληνα πολίτη δικαίως να αξιώνει πλήρη και εις βάθος ενημέρωσή του πριν επιλέξει τί και ποιούς θα ψηφίσει, ένα τρίπτυχο όπως το προηγούμενο, αποτελεί την εγγύηση ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αυτά αποτελούν απαίτηση από την ΕΡΤ, η οποία πληρώνεται από τον Έλληνα πολίτη και sine qua non προϋπόθεση γιά τα λοιπά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, ιδιωτικά, δημοτικά, βεβαίως και "συνεταιριστικά", ως προ το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

Άλλως η απαξίωσή τους που καταγράφεται από καιρού θα συνεχισθεί αμείωτη και θα εμβαθύνει περαιτέρω...Ως προς τούτο, βοηθούντων βεβαίως του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, η συνεχής συρρίκνωση της κυκλοφορίας των εντύπων εφημερίδων αποτελεί μάρτυρα αψευδή.

Εννοείται σε σχέση με τα προηγούμενα ότι θα πρέπει να επιληφθούν και να δράσουν άμεσα η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές δημοσιογραφικές ενώσεις, το δε ΕΣΡ, στο μέτρο που το αφορά, να αποτελέσει τον εντεταλμένο εγγυητή.

ΥΓ: Γιά να μην είμαστε πάντως μεμψίμοιροι, η χθεσινή τηλεμαχία από την ΕΡΤ-1 ανέδειξε ένα κάποιο παράθυρο πολιτικού πολιτισμού: Ο Ν. Παππάς δεν απέκλεισε την στήριξη, από την Κυβέρνηση της χώρας της, της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη, ως επόμενης Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποψηφιότητα την οποία έχει καταθέσει ήδη επισήμως η Κυπριακή Δημοκρατία.Ίδωμεν...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

 

 

 

Διαβάστηκε 2217 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.