fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 15:57

Συμβολομάχοι και Υπέρμαχοι

Έγραψε ο

Στις Δικαστικές Αίθουσες, η εικόνα του Ιησού Χριστού ενδεδυμένου με το κόκκινο και μπλε χρώμα, της αγάπης και της δικαιοσύνης αντίστοιχα, χρησιμεύει ως ενδεικτικό απέναντι στους κατηγορουμένους ότι θα δικαστούν από ανθρώπους, που διαπνέονται από το μήνυμα του Χριστού και του Ευαγγελίου. Αλλά και για αυτούς που δικάζουν το μήνυμα είναι σαφές: πάνω από αυτούς είναι ο Χριστός, ως Εκείνος που θέτει τα κριτήρια της ανθρώπινης Δικαιοσύνης, σε σχέση με τη ακριβοδίκαιη αλλά ταυτόχρονα φιλάνθρωπη θεϊκή Δικαιοσύνη.

Στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η εικόνα του Χριστού με την Παναγία δίνει την παρηγοριά και τη σιγουριά, που ζητούν τα παιδιά και οι νέοι, μαθητές και σπουδαστές, σε κάθε φάση της σχολικής τους ζωής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο τίμιος Σταυρός υπενθυμίζει στον κάθε άνθρωπο τη θυσιαστική σταυρική προσφορά τού Κυρίου Ιησού Χριστού, καθώς και την σταυροαναστάσιμη διδασκαλία του.

Μόνο καλό έχουν να παρουσιάσουν τα ιερά της πίστης Σύμβολα και ποτέ στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Ιστορία τα Σύμβολα δεν έβλαψαν. Αντίθετα, κάθε φορά που άνθρωποι τα οικειοποιήθηκαν, όπως έδειξαν παραδείγματα στο παρελθόν, και μάλιστα από την ιστορία τού Ρωμαιοκαθολικισμού, ταυτόχρονα αλλοίωναν το χριστιανικό μήνυμα για να «καθαγιάσουν» τους δικούς τους σκοπούς, το δικό τους μήνυμα, τα δικά τους συμφέροντα.
Λύση, όμως, δεν αποτέλεσε και ούτε συνιστά ποτέ η καθαίρεση των συμβόλων. Αν κάποιοι ορθόδοξοι χριστιανοί βρεθούμε σε μια βουδιστική ή ινδουιστική χώρα για φιλοξενία ή επιμόρφωση, μάλλον παράλογο θα ήταν οι εκεί υπεύθυνοι να αρχίζουν να αφαιρούν τους βούδες ή τους βράχμα τους και τα άλλα θρησκευτικά τους σύμβολα για να μην ... επηρεάζουν ή «σκανδαλίζουν» τους χριστιανούς. Μήπως, τελικά, η υποτιθέμενη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων, λειτουργεί έτσι ώστε να εκμηδενίζονται τα ανθρώπινα, συνταγματικά και φυσικά δικαιώματα των πολλών και να καταπιέζονται οι ζωές και οι συνειδήσεις των περισσοτέρων, προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων;

Αν τώρα κάποιοι δεν τα πιστεύουν αυτά και έχουν θέσει έργο ζωής την αποκαθήλωση, το παραμερισμό, τη λήθη, θα διαπιστώνουν καθημερινά, ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευδοκιμούν. Καλό είναι την όρεξη, τον ενθουσιασμό, τον δυναμισμό και την ενεργητικότητά τους να την στρέψουν σε δράσεις, που πραγματικά θα ωφελήσουν τον λαό και θα τους δώσει την ευκαιρία να τους αποδοθεί ο χαρακτηρισμός των ανθρώπων, που αναλώθηκαν στην δημιουργία και το καλό και όχι στην αντιπαλότητα και την καταστροφή. Και μέσα στο καλό εμπεριέχεται και η ανάδειξη του θετικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου των Χριστιανικών Συμβόλων και Εικόνων.

Με την ευκαιρία της επερχόμενης μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων ας θυμόμαστε και το εξής: η δυνατότητα εορτασμού των θρησκευτικών γιορτών των ετεροθρήσκων δεν συνεπάγεται τον αποχρωματισμό και αποχριστιανισμό των δικών μας.
Συνεπώς, Κατανυκτική και Ευλογημένη Αγία Τεσσαρακοστή! Ευτυχισμένα και Ζωογόνα Χριστούγεννα!

Διαβάστηκε 3779 φορές

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.