Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 08:38

Φόβοι και φοβίες

Έγραψε η
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο φόβος, αν και είναι ένα πολύ έντονο και δυσάρεστο συναίσθημα, λειτουργεί προστατευτικά για τον άνθρωπο και αποτελεί σημαντικό μηχανισμό επιβίωσης. Αν δεν υπήρχε το συναίσθημα του φόβου, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τους κινδύνους που τον απειλούν και να προστατευτεί απ’ αυτούς. Αν ο μέσος, φυσιολογικός άνθρωπος δεν φοβόταν περπατήσει στη μέση ενός δρόμου μεγάλης κυκλοφορίας, αν δεν φοβόταν να ακουμπήσει ένα ηλεκτροφόρο σύρμα, αν δεν φοβόταν να περπατήσει στο χείλος ενός γκρεμού, προφανώς θα έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο και φυσικά δεν θα κατάφερνε να διαιωνίσει το είδος του. Συνοψίζοντας, λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι ο φόβος είναι ένα δυσάρεστο αλλά λογικό συναίσθημα, και αποτελεί φυσιολογική αντίδραση σε έναν υπαρκτό κίνδυνο ή μια επικείμενη απειλή.


Φοβία είναι ο έντονος, παράλογος και αδικαιολόγητος φόβος για μια κατάσταση. Είναι η υπερβολική αντίδραση φόβου απέναντι σε κάτι που ο φοβικός άνθρωπος εκλαμβάνει υποκειμενικά και μη ρεαλιστικά, ως απειλή για τη ζωή του. Κι ενώ ο φόβος έχει επιβιωτική αξία, η φοβία οδηγεί σε έκπτωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας του ατόμου και προκαλεί υπερβολικό άγχος και πανικό. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, οι φοβίες υπάγονται στην ευρύτερη διαγνωστική ομάδα των αγχωδών διαταραχών. Διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: την αγοραφοβία, την ειδική φοβία (φοβία για τα ζώα, για το αίμα –τις ενέσεις-το τραύμα, για φυσικά φαινόμενα, αεροπλάνα, ασανσέρ, φόβος κατάποσης – εμέτου, νοσοφοβία κλπ) και την κοινωνική φοβία.


Είναι σημαντικό για κάποιον που υποφέρει από φοβίες, να αντιληφθεί το παράλογο των συναισθημάτων αλλά και της συμπεριφοράς που εκδηλώνει απέναντι στην φοβογόνα κατάσταση. Να προσπαθήσει μόνος του ή με τη βοήθεια ειδικού να διαχειριστεί τις αρνητικές σκέψεις του απέναντι στην κατάσταση. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία δίνει υψηλά ποσοστά θεραπείας των φοβιών και βασίζεται κυρίως στην σταδιακή έκθεση του ατόμου στο φοβικό αντικείμενο (σ’ αυτό που φοβάται), με σκοπό να ανασταλεί η αποφευκτική του συμπεριφορά, δηλαδή να πάψει να το αποφεύγει (η γνωσιακή προσέγγιση βοηθάει το άτομο να σταματήσει να φοβάται κάτι που δεν είναι ρεαλιστικά απειλητικό). Στρατηγικές πάνω σ’ αυτή τη λογική αλλά και τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι οι διαφραγματικές αναπνοές, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των φοβιών.

Αναστασία Φρόντζου – Χρηστίδη
• Σύμβουλος Σχέσεων, Παιδιού και Οικογένειας
• B.A. Ψυχολογίας, Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στην «Ψυχολογία και Συμπεριφορά του Εφήβου» (ΕΚΠΑ-ΜΕΥ) και στις «Αγχώδεις Διαταραχές Παιδιών και Εφήβων» (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών)
• Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Π.&Α. Κυριακού»

Διαβάστηκε 178 φορές

Σύμβουλος Σχέσεων, Παιδιού και Οικογένειας

×
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

1.    Η «STAR Α.Ε.», Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Κεντρικής Ελλάδας, που εδρεύει στο 4οχλμ. Ν.Ε.Ο. Λαμίας - Αθηνών, (εφεξής καλούμενη Διοργανώτρια), διοργανώνει διαγωνισμό, σύμφωνα με την κατωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία, όπου θα διανεμηθούν δώρα μέσω κληρώσεως. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα μέσω των ιστοσελίδων του σταθμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr.

2.    Δικαίωμα συμμετοχής μπορούν να αποκτήσουν όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν στην Ελλάδα. (στο εξής οι «Δικαιούμενοι Συμμετοχής ή Συμμετέχοντες»). Για όσους συμμετέχοντες δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη γονικής συγκατάθεσης. Αποκλείονται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι εργαζόμενοι στη STAR Α.Ε., τα μέλη της οικογένειας τους καθώς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στην διαχείριση της εν λόγω προωθητικής ενέργειας.

3.    Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό γίνεται με τους εξής τρόπους:
Οποιοσδήποτε, Δικαιούμενος Συμμετοχής, που εισέρχεται στις διευθύνσεις www.tvStar.gr και www.starsports.gr,  έχει τη δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή στην κλήρωση για τα δώρα, εφόσον κάνει:
•    Like στη σελίδα του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο facebook
•    Like στη δημοσίευση και
•    Share (κοινοποίηση) της δημοσίευσης στο χρονολόγιό του.

4.    Οι νικητές του διαγωνισμού θα προκύψουν από κλήρωση, μέσω της πλατφόρμας random.org, μεταξύ των εγκύρων συμμετοχών, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκειά του.

5.    Τα δώρα είναι προσωπικά, ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα.

6.    Οι τυχεροί/τυχερές θα ενημερώνονται από τη δημοσίευση των ονομάτων που θα αναρτάται στις ιστοσελίδες του διαγωνισμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr. Οι βεβαιώσεις για τα δώρα θα παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή άλλου σχετικού αποδεικτικού, από τα γραφεία της STAR Α.Ε.
(Πληροφορίες: 22310 46725 /  Καθημερινά: 12:30 – 13:30 & 19:00 – 20:00) 

7.    Οι τυχεροί/τυχερές θα πρέπει να παραλάβουν τις βεβαιώσεις για τα δώρα  τους εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης των ονομάτων. Μετά το πέρας των επτά (7) ημερών το δώρα θα παραλαμβάνουν οι επιλαχόντες. Ομοίως, σε περίπτωση που δεν επαληθευτεί η εγκυρότητα της συμμετοχής του νικητή.

8.    Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να ανακοινώσει τα ονόματα των τυχερών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, σε οποιοδήποτε έντυπο ή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προβεί σε διαφημιστική εκμετάλλευση κάθε σχετικού γεγονότος. Οι συμμετέχοντες, δια της υποβολής δήλωσης συμμετοχής συναινούν ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα για τη δημοσίευση του ονόματός τους ή για τη χρήση του σε σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης. Αναφορικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, θα τηρηθεί από τη Διοργανώτρια απόλυτη εχεμύθεια και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα απολύτως λόγο παρά μόνο για τους λόγους που αναφέρονται στο παρόν. Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το email των συμμετεχόντων για την αποστολή ενημερωτικού υλικού που αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, ή σχετικές προωθητικές ενέργειες που πρόκειται να διεξαγάγει η ίδια. Η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα γίνει με βάση τις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Νόμος περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

9.    Η Διοργανώτρια τηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της κλήρωσης ή να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης κατά την κρίση της, να παρατείνει ή να συντομεύσει τη διάρκεια του, ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της Ενέργειας και χωρίς προειδοποίηση, με την δημοσίευση νεότερης ανακοίνωσης στις προαναφερόμενες ιστοσελίδες.
Οι ως άνω τροποποιήσεις θα είναι δεσμευτικές για όλους τους συμμετέχοντες.

10.    Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη εάν για λόγους που βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής και ελέγχου τους, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: προσβολή από ιούς υπολογιστών, παράνομη ενέργεια ή επέμβαση, απάτη, τεχνικά προβλήματα, επηρεάζεται προσωρινώς η ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.

11.    Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιονδήποτε τρόπο τροποποίηση ή απόπειρα τροποποίησης των όρων του παρόντος, με σκοπό κυρίως την τροποποίηση ή αλλοίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή την επιρροή με αυτοματοποιημένο ή αθέμιτο μέσο της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή του καθορισμού του νικητή. Εάν αποδειχθεί ότι κάποιος συμμετέχων έχει αναδειχθεί νικητής παραβιάζοντας τους όρους του παρόντος, με απατηλά μέσα, δεν θα του απονεμηθεί το δώρο του ή θα απώλυται αυτοδικαίως κάθε δικαίωμα κατοχής του, η δε Διοργανώτρια στην περίπτωση αυτή επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της εναντίον του εν λόγω συμμετέχοντα.

12.    Οι παρόντες όροι θα είναι ανηρτημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαγωνισμών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, που διατηρεί η διοργανώτρια στο διαδίκτυο.

13.    Οι παρόντες όροι διέπονται και συμπληρώνονται από το ελληνικό δίκαιο. Λαμβάνοντας μέρος στην κλήρωση, οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι έχουν ανεπιφύλακτα αποδεχθεί και συμφωνήσει με τους δεσμευτικούς αυτούς όρους, κανόνες και προϋποθέσεις. Κάθε επιπλέον ανακοίνωση με οδηγίες για την συμμετοχή, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr ή www.starsports.gr από την Διοργανώτρια και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτών των όρων.

14.    Η συμμετοχή στην κλήρωση προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω όρων.

×
×
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.