fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τελευταίες Ειδήσεις
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 21:13

Μερική έστω, πλην όμως οφειλόμενη, απόδοση δικαιοσύνης από την κυβέρνηση στα ασφαλιστικά των δημοσιογράφων

Έγραψε ο

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι, εάν πρόκειται να προχωρήσει η τριμερής πρωτοβουλία για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, όπως αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συμβεί, με χθεσινό τους κοινό άρθρο από την "Εφ.Συν" οι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφοι Κ. Τσουπαρόπουλος και Γιώργος Μέρμηγκας, αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη. Βεβαίως δε, όπως και οι ίδιοι επισημαίνουν και αναγνωρίζουν, τον τελευταίο λόγο έχει βεβαίως η κυβέρνηση, από την οποία θα πρέπει να εκκινήσει η προαπαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Ας δούμε, όμως, κάποιες κρίσιμες παραμέτρους του όλου θέματος, που δεν πρέπει να τύχουν ήσσονος ενδιαφέροντος, ώστε η απαιτούμενη θεραπεία του οξύτατου, όντως, προβλήματος ως προς τον ΕΔΟΕΑΠ να είναι πλήρης και στις διαστάσεις που πρέπει.

Το οξύ πρόβλημα με τον ΕΔΟΕΑΠ, οργανισμό με μορφή ΝΠΙΔ, αυθυπόστατου και αυτοχρηματοδοτούμενου, έχει προέλθει από την κατάρρευση των εισπράξεων από το αγγελιόσημο, συνεπεία της κατάρρευσης των διαφημιστικών καταχωρήσεων στα ΜΜΕ, άρα και της σχετικής ποσόστωσης υπέρ του συγκεκριμένου πόρου, ενώ συνυπάρχουν και περιπτώσεις σημαντικών καθυστερήσεων βεβαιωμένου αγγελιοσήμου, πλην ακόμη εκκρεμούντος προς καταβολή.

Το θέμα σχετίζεται, όμως, και περιπλέκεται μετά την αυθαίρετη και πλήρως παράλογη κυβερνητική επιλογή, να καταργήσει το κύριο ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το οποίο ενετάχθη υπό την ομπρέλα του εξόχως προβληματικού ΕΦΚΑ. Με σκοπό να δυστυχήσει και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το οποίο παρέμενε εύρρωστο και αυτοχρηματοδοτούμενο Ταμείο, δίχως ποτέ να χρειασθεί οικονομική "ένεση" από οπουδήποτε.

Εν συνεχεία χαριστική βολή γιά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απετέλεσε η αυθαίρετη και αιφνιδιαστική απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, γιά οιονεί ριφιφί στο εναπομείναν αποθεματικό του καταργηθέντος Ασφαλιστικού Ταμείου, περί τα 975 εκατ. €, το οποίο πέρασε στον ΕΦΚΑ, για τις ανάγκες πρόσκαιρης κάλυψης των αναγκών της...χοάνης του.

Θα μπορούσε, μάλιστα, να εκλάβει κανείς την ενέργεια αυτή, ως ενδεικτική της...στοργής Πετρόπουλου προς τους δημοσιογράφους, στην δευτεροβάθμια συνδικαλιστική ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΕΣΥ) απασχολείτο ως νομικός σύμβουλος, μέχρι την υπουργοποίησή του στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε ένα σημείωμα-σύντομη ιστορική στα ασφαλιστικά των δημοσιογράφων από τους δύο συναδέλφους (ακόμη και στην εποχή του προδικτατορικού Λαχείου Συντακτών, που καταργήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς) μία αναφορά στα αμέσως προηγούμενα θα είχε την έννοιά της, για το πληρέστερο της περιγραφής, όσο και στα αυτών επιπτώσεων..

Αλλά και εξ ίσου ή και περισσότερο, διότι ΟΦΕΙΛΕΙ η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην περιγραφόμενη ρύθμιση σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ, σε ελάχιστη αποκατάσταση της αδικίας που διεπράχθη - με αποκλειστική της ευθύνη - στα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τη δημιουργία των οποίων δεν υπήρξε ποτέ επιβάρυνση του Δημοσίου. Εάν, λοιπόν, απαιτείται, πλέον, κάποια μικρή-πλέον- συμβολή του Δημοσίου για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, αυτή διαγράφεται σαφώς, απείρως υποπολλαπλάσια του προπαναφερθέντος οιονεί ριφιφί, με την εξασφάλιση ετησίως πόρων μέχρι 40 εκατ. €, όπως προσδιορίζεται στο κοινό άρθρο των Κ. Τσουπαρόπουλου-Γ. Μέρμηγκα.

Υπάρχει ακόμη και η θεσμική διάσταση στη διέγερση της εν "υπνώσει" μέχρι σήμερα διαδικασίας που περιγράφουν οι δύο συνάδελφοι, η οποία, μέχρι τώρα, είχε μάλλον το χαρακτήρα "εσωτερικής" διαβούλευσης προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ με την κυβέρνησή "τους", στο επίπεδο των Ν.Παππά-Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Δημ. Τζανακόπουλου-κυβερνητικού εκπροσώπου. Τι και πως έχει ακριβώς συζητήσει μαζί τους, τι έχουν ζητήσει και τι θα μπορούσε να τους έχει προταθεί/ζητηθεί ως "αντάλλαγμα";

Εάν ισχύει το τελευταίο-πράγμα προδήλως αθέμιτο ως διαδικασία συναλλαγής(...) - από μία Κυβέρνηση που δεν παραλείπει να ανοίγει μέτωπα με τον Τύπο και ειδικότερα με τους μη αρεστούς σε αυτήν δημοσιογράφους και αντίστοιχα ενημέρωσης, τότε πολύ περισσότερο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, ως προς την κυοφορούμενη διαδικασία αυτή να γίνει στο επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων, ωστε όλα να γίνουν στο φως και δημοσίως, με πλήρη διαφάνεια και καθαρούς όρους.

Η απαιτούμενη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αποτελεί τον πυλώνα της αλληλεγγύης και της αρωγής των ανθρώπων του Τύπου, θα είναι σωστή και ουσιαστική μόνον εάν λάβει χώρα υπό τις προηγούμενες απαράβατες προϋποθέσεις, όχι ως "χάρισμα" της εξουσίας στον Τύπο, του οποίου ο ρόλος θα παραμένει πάντοτε απέναντι σε κάθε εξουσία και αρχή. Ως ακριβοδίκαιος, αμερόληπτος και απροκατάληπτος κριτής!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Διαβάστηκε 1955 φορές

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.