Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 21:09

Στην Αθήνα, το ταγκό χορεύεται με τρείς

Έγραψε η
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το προχθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες ήταν από τα συντομότερα στην ιστορία του και μάλιστα με ελληνικό θέμα στην ατζέντα, καθ’ ομολογία του προέδρου του κ Ντάισεμπλουμ.
Χρειάστηκε ίσα ίσα η συνεδρίαση, για να ανακοινωθεί η έλευση, την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα, του κουαρτέτου, προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την β’ αξιολόγηση.

Η καθοριστική δουλειά είχε γίνει προηγουμένως, όταν το ελληνικό οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) αποδέχθηκε τελικώς «το τελεσίγραφο» των θεσμών, (Κομισιόν, ESM ΕΚΤΔΝΤ), δηλαδή την προ-ψήφιση στην Βουλή των «μεταρρυθμίσεων» (σσ βλέπε μέτρα) στο αφορολόγητο, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας). Μόλις η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τους όρους αυτούς, τότε ο κ Ντάισεμπλουμ κήρυξε και έληξε την συνεδρίαση του Eurogroup, ανακοινώνοντας ότι :
*Αφού η Ελλάδα δέχθηκε να προ- νομοθετήσει μέτρα στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό και εργασιακό που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, προκειμένου να εξειδικεύσουν «το πρόσθετο πακέτο των δομικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες είναι «στοιχείο κλειδί για το ΔΝΤ» , όπως είπε.
*Επέμεινε όμως ότι «σ αυτό το σημείο δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει πολιτική απόφαση, είναι πολύ νωρίς..»
*Αποσαφήνισε μάλιστα ότι πρώτα θα επέλθει συμφωνία στην Αθήνα με τους θεσμούς, η συμφωνία αυτή θα ξαναγυρίσει σε μελλοντικό Eurogroup, όπου θα επισημοποιηθεί, στη συνέχεια η Αθήνα θα περάσει από τη Βουλή τα μέτρα αυτά που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και τότε όπως ανέφερε «θα υπάρξει μια τελική πολιτική συζήτηση για τα τελευταία στάδια του προγράμματος για το πώς θα πορευτούμε..».
*Σε ότι αφορά στο στοιχείο του χρόνου, ο κ Νταισεμπλουμ εμφανίστηκε χαλαρός επισημαίνοντας ότι η Αθήνα, για το επόμενο διάστημα δεν έχει ανάγκη ρευστότητας..


Οι κερδισμένοι του προχθεσινού Eurogroup είναι εμφανώς οι ευρωπαίοι δανειστές. Και τούτο διότι:
*ουδείς απείλησε το συμφωνημένο από τον Μάιο του 2016 με την Αθήνα, πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5% του ΑΕΠ που οφείλει να παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018. (σ σ. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χαλαρώσει την ασφυκτική φορο-εισπρακτική και εισφορο-εισπρακτική πολιτική της, διότι διαφορετικά χωρίς επενδύσεις και με την ανεργία στο 23% δεν μπορεί να «μαζέψει χρήμα» για πλεόνασμα 3,5%)
* ουδείς, ούτε το ΔΝΤ, επανέφερε το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα αυτό, όπως είπε ο κ Ντάισεμπλουμ θα εξεταστεί «κάποτε» μετά το 2018
*οι ευρωπαίοι δανειστές έκαμψαν όλες τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ περί συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, γι αυτό και το Ταμείο επιστρέφει ομαλά στην Αθήνα τη Δευτέρα για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις. (σσ Η τελική συμφωνία Ευρώπης –ΔΝΤ για την Ελλάδα πρόκειται να γίνει την Τετάρτη στη συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ)
* μέσω του ΔΝΤ δέσμευσαν την Αθήνα και έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις βαριές μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο το εργασιακό και το ασφαλιστικό, για μετά το 2018- κάτι που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πέτυχαν ποτέ. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στους ευρωπαίους, εν μέσω προεκλογικών περιόδων, στις χώρες τους, να υπερηφανεύονται ότι οι ίδιοι δεν θέλουν άλλη λιτότητα!!, απλώς βαριές μεταρρυθμίσεις που ..απαιτεί το ΔΝΤ.
*αφαίρεσαν από τους ίδιους την πίεση του χρόνου για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, με την αφοπλιστική δήλωση Ντάισεμπλουμ ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης ρευστότητας . Δηλαδή, οι ευρωπαίοι δανειστές μας μπορούν τώρα να πάνε για σκι, να ασχοληθούν με τα προεκλογικά τους και όταν κληθούν, να υπογράψουν την τελική συμφωνία , όποτε συμφωνήσει η Αθήνα με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έκανε το όνειρο του πραγματικότητα:
να αναλάβει το Ταμείο την ουσία της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα για τις βαριές μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, στα οποία επέμενε από την πρώτη στιγμή των Μνημονίων, εξαρτώντας μάλιστα άμεσα στο αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Με δύο λόγια, το ΔΝΤ χορεύει από τώρα μόνο του με την Ελλάδα το ταγκό με τους ευρωπαίους σε ρόλο χορευτή – κομπάρσου.
Μένει να κάνει απολογισμό και η κυβέρνηση Τσίπρα:
*Όλοι θυμούνται ότι τον περσυνό Οκτώβριο, όταν άνοιγε η β΄ αξιολόγηση, η κυβέρνηση είχε υψώσει κόκκινες γραμμές στο εργασιακό, το οποίο δεν συζητούσε, και πρόσθετε υπερηφάνως ότι οι δανειστές θα δεσμευθούν σε ελάφρυνση του χρέους για να κλείσει η συμφωνία και τούτο γιατί η Αθήνα «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο»..


Αυτή την στιγμή λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει οριστικώς στο ορατό πεδίο, κάθε νύξη για ελάφρυνση του χρέους, αφού προχθές δέχθηκε ότι το θέμα του χρέους, θα εμφανιστεί κάποτε, κάπου, μετά το 2019.
*Παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην δέσμευσή της να δημιουργήσει και διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και μετά, (αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης), δηλαδή να εξακολουθήσει την αδιέξοδη και δολοφονική για την οικονομία και τους εργαζομένους φοροεισπρακτική λιτότητα, στην οποία διαπρέπει.
*Υποχρεώθηκε να διαπραγματευτεί με τον σκληρότερο από όλους τους δανειστές, το ΔΝΤ, τις αλλαγές στο φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις, καταρρίπτοντας η ίδια η κυβέρνηση κάθε έννοια «κόκκινης γραμμής» που η ίδια σήκωνε μέσα στο κεφάλι της.
*Δεσμεύθηκε στην αντισυνταγματική και εξευτελιστική διαδικασία να προ-ψηφίσει στη Βουλή μέτρα που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, τα οποία όμως δεν έχει ακόμα διαπραγματευθεί και συμφωνήσει.
*Δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από την προχθεσινή «Συμφωνία» στις Βρυξέλλες , ενώ δέχθηκε να πιεστεί η ίδια μέχρι σκασμού να συμφωνήσει με τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο, αν ακόμα θέλει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ προκειμένου να ανασάνουν κάπως οι ελληνικές τράπεζες.


Φυσικά, η κυβέρνηση όφειλε να περάσει στην αντεπίθεση δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νίκης και αισιοδοξίας για..μετά το 2018. Με μια ομοβροντία παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τη Δευτέρα, η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο των «δημοσιονομικώς ουδέτερων μέτρων». Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θα δημιουργείται μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του συμφωνημένου, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προχωρά σε αντίστοιχη μείωση κάποιου άλλου μέτρου ( πχ μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ, ή του ΦΠΑ) ώστε δημοσιονομικώς να μην υπάρχει υπερχρέωση των πολιτών.


Αυτό το σενάριο για «δημοσιονομικώς ουδέτερα μέτρα» η κυβέρνηση το έχει ήδη θέσει στο τραπέζι προκειμένου να το παρουσιάσει ως «αντίμετρα ελάφρυνσης» στα βαριά μέτρα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μάλιστα να προψηφίσει και αυτά. Μόνον που η κυβέρνηση δεν κατοχύρωσε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα στο Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι και αυτά τα «αντίμετρα» θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα είναι η νέα «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γι’ αυτό και τα διαπραγματεύθηκε μόνη της από τηλεοράσεως την Δευτέρα το βράδυ..

Διαβάστηκε 154 φορές

Δημοσιογράφος

×
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

1.    Η «STAR Α.Ε.», Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Κεντρικής Ελλάδας, που εδρεύει στο 4οχλμ. Ν.Ε.Ο. Λαμίας - Αθηνών, (εφεξής καλούμενη Διοργανώτρια), διοργανώνει διαγωνισμό, σύμφωνα με την κατωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία, όπου θα διανεμηθούν δώρα μέσω κληρώσεως. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα μέσω των ιστοσελίδων του σταθμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr.

2.    Δικαίωμα συμμετοχής μπορούν να αποκτήσουν όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν στην Ελλάδα. (στο εξής οι «Δικαιούμενοι Συμμετοχής ή Συμμετέχοντες»). Για όσους συμμετέχοντες δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη γονικής συγκατάθεσης. Αποκλείονται από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι εργαζόμενοι στη STAR Α.Ε., τα μέλη της οικογένειας τους καθώς και τα πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στην διαχείριση της εν λόγω προωθητικής ενέργειας.

3.    Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό γίνεται με τους εξής τρόπους:
Οποιοσδήποτε, Δικαιούμενος Συμμετοχής, που εισέρχεται στις διευθύνσεις www.tvStar.gr και www.starsports.gr,  έχει τη δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή στην κλήρωση για τα δώρα, εφόσον κάνει:
•    Like στη σελίδα του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο facebook
•    Like στη δημοσίευση και
•    Share (κοινοποίηση) της δημοσίευσης στο χρονολόγιό του.

4.    Οι νικητές του διαγωνισμού θα προκύψουν από κλήρωση, μέσω της πλατφόρμας random.org, μεταξύ των εγκύρων συμμετοχών, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκειά του.

5.    Τα δώρα είναι προσωπικά, ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα.

6.    Οι τυχεροί/τυχερές θα ενημερώνονται από τη δημοσίευση των ονομάτων που θα αναρτάται στις ιστοσελίδες του διαγωνισμού www.tvStar.gr και www.starsports.gr. Οι βεβαιώσεις για τα δώρα θα παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή άλλου σχετικού αποδεικτικού, από τα γραφεία της STAR Α.Ε.
(Πληροφορίες: 22310 46725 /  Καθημερινά: 12:30 – 13:30 & 19:00 – 20:00) 

7.    Οι τυχεροί/τυχερές θα πρέπει να παραλάβουν τις βεβαιώσεις για τα δώρα  τους εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης των ονομάτων. Μετά το πέρας των επτά (7) ημερών το δώρα θα παραλαμβάνουν οι επιλαχόντες. Ομοίως, σε περίπτωση που δεν επαληθευτεί η εγκυρότητα της συμμετοχής του νικητή.

8.    Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να ανακοινώσει τα ονόματα των τυχερών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, σε οποιοδήποτε έντυπο ή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προβεί σε διαφημιστική εκμετάλλευση κάθε σχετικού γεγονότος. Οι συμμετέχοντες, δια της υποβολής δήλωσης συμμετοχής συναινούν ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα για τη δημοσίευση του ονόματός τους ή για τη χρήση του σε σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης. Αναφορικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, θα τηρηθεί από τη Διοργανώτρια απόλυτη εχεμύθεια και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα απολύτως λόγο παρά μόνο για τους λόγους που αναφέρονται στο παρόν. Η Διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το email των συμμετεχόντων για την αποστολή ενημερωτικού υλικού που αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, ή σχετικές προωθητικές ενέργειες που πρόκειται να διεξαγάγει η ίδια. Η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα γίνει με βάση τις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Νόμος περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

9.    Η Διοργανώτρια τηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους της κλήρωσης ή να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης κατά την κρίση της, να παρατείνει ή να συντομεύσει τη διάρκεια του, ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της Ενέργειας και χωρίς προειδοποίηση, με την δημοσίευση νεότερης ανακοίνωσης στις προαναφερόμενες ιστοσελίδες.
Οι ως άνω τροποποιήσεις θα είναι δεσμευτικές για όλους τους συμμετέχοντες.

10.    Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη εάν για λόγους που βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής και ελέγχου τους, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: προσβολή από ιούς υπολογιστών, παράνομη ενέργεια ή επέμβαση, απάτη, τεχνικά προβλήματα, επηρεάζεται προσωρινώς η ομαλή εξέλιξη του διαγωνισμού.

11.    Απαγορεύεται αυστηρά η με οποιονδήποτε τρόπο τροποποίηση ή απόπειρα τροποποίησης των όρων του παρόντος, με σκοπό κυρίως την τροποποίηση ή αλλοίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή την επιρροή με αυτοματοποιημένο ή αθέμιτο μέσο της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ή του καθορισμού του νικητή. Εάν αποδειχθεί ότι κάποιος συμμετέχων έχει αναδειχθεί νικητής παραβιάζοντας τους όρους του παρόντος, με απατηλά μέσα, δεν θα του απονεμηθεί το δώρο του ή θα απώλυται αυτοδικαίως κάθε δικαίωμα κατοχής του, η δε Διοργανώτρια στην περίπτωση αυτή επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της εναντίον του εν λόγω συμμετέχοντα.

12.    Οι παρόντες όροι θα είναι ανηρτημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαγωνισμών στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr και www.starsports.gr, που διατηρεί η διοργανώτρια στο διαδίκτυο.

13.    Οι παρόντες όροι διέπονται και συμπληρώνονται από το ελληνικό δίκαιο. Λαμβάνοντας μέρος στην κλήρωση, οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι έχουν ανεπιφύλακτα αποδεχθεί και συμφωνήσει με τους δεσμευτικούς αυτούς όρους, κανόνες και προϋποθέσεις. Κάθε επιπλέον ανακοίνωση με οδηγίες για την συμμετοχή, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.tvStar.gr ή www.starsports.gr από την Διοργανώτρια και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτών των όρων.

14.    Η συμμετοχή στην κλήρωση προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω όρων.

×
×
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.