fbpx
MENU
MENU
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STARSPORTS.GR
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 12:59

"Μαμά βοήθεια"

Έγραψε η

Χτυπάει το τηλέφωνο.... με αργά βήματα η ηλικιωμένη γυναίκα κατευθύνεται στη συσκευή. Αυτό επιμένει ...έντονα.. και η πρώτη σκέψη της είναι τα παιδιά της. Πριν προλάβει καλά καλά να φτάσει το ακουστικό στο αυτί της οι φωνές ξεπηδούν και την τρομοκρατούν...

Τι συμβαίνει ποιος είναι; αποκρίνεται ταραγμένη. “Μαμά, βοήθεια” φωνάζει αδιάκοπα μέσα από λιγμούς μια γυναικεία φωνή. Συγχρόνως μια αντρική κοφτά της λέει: τηλεφωνούμε από την αστυνομία. Η κόρη σας είχε ένα τροχαίο με το μηχανάκι της. Σκότωσε ένα 12χρονο παιδί και για να μην μπει φυλακή χρειάζεται αμέσως χρήματα.
Αυτό είναι το σενάριο με διάφορες παραλαγές κάθε φορά... Η συνέχεια εξελίσσεται ανάλογα με την ψυχραιμία του θύματος.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι σαστίζουν, αντιδρούν απερίσκεπτα, πέφτουν θύματα μέσα στην παγίδα των απαταιώνων. Σπεύδουν να βρουν χρήματα, όσα τυχόν έχουν στο σπίτι και τα δίνουν στον άγνωστο Χ που θα τους χτυπήσει το κουδούνι σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή του τηλεφώνου. Ο δράστης ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Εχει φροντίσει να μάθει για τα παιδιά του θύματος, ονόματα επαγγέλματα και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά για να γίνει πιο πιστευτός.
Τι απαιτείται; Λίγες ψύχραιμες σκέψεις και κινήσεις. Με σημαντικότερες... επικοινωνούμε πρώτα με το άτομο που υποτίθεται βρίσκεται σε κίνδυνο και εφόσον διαπιστώσουμε ότι είναι καλά, συμβουλευόμαστε την αστυνομία για τις επόμενες κινήσεις μας με ένα απλό τηλεφώνημα στο 100.
Η ενημερωτική καμπάνια της Ελληνικής Αστυνομίας έχει φέρει αποτελέσματα. Οι ηλικιωμένοι που πέφτουν θύματα εξαπάτησης είναι πλέον λιγότεροι.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας προτρέπει τους πολίτες:

• να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν (συνήθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας) να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. πρόκληση τροχαίου ατυχήματος - νοσηλεία σε νοσοκομείο). Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί - συγγενείς τους.
• να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους), έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές, είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Θώμη Παληού

Δημοσιογράφος Star Κεντρικής Ελλάδας

Τελευταία άρθρα από τον/την Θώμη Παληού