fbpx
MENU
MENU
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STAR Κεντρικής Ελλάδας
STARSPORTS.GR
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 15:35

Κάποιος είχε όρεξη χθες (11/3) και ζωγράφιζε τον ουρανό της Λαμίας...

Έγραψε η

Είχαμε καιρό να δούμε αεροπλανάκια να πετούν για πολλή ώρα -από μία έως δύο ώρες είναι η συνήθης διάρκειά τους- πάνω από την Λαμία. Τελευταία φορά, που εθεάθησαν ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Αυτή την φορά, όμως, αποφάσισα να φωτογραφίσω τα ζιγκ-ζαγκ και τις κυκλικές γραμμές που σχημάτιζαν στον ουρανό, ο οποίος από μπλε, σταδιακά έγινε άσπρος, αφού οι γραμμές αυτές αραιώνουν και πλαταίνουν.

Όταν ο καιρός δεν είναι συννεφιασμένος, αυτές οι γραμμές καταφέρνουν και τον γκριζάρουν, και ενίοτε, αρχίζει και βρέχει.
Τα συμπεράσματά μου αυτά είναι μετά από παρατήρηση τουλάχιστον δύο χρόνων. Έχω παρατηρήσει, επίσης, σε περιόδους εκλογών, αυτά τα αεροπλανάκια να πετούν από τις 7.00 το πρωί, κάθε μέρα, τουλάχιστον για 15 ημέρες συνεχόμενες.
Πρόσφατα, πρέπει να ήταν αρχές Δεκεμβρίου, πήγα για ένα καφεδάκι στην εξοχή( κοντά στην Παύλιανη). Σ' ένα καταπράσινο μέρος και σε μία υπέροχη καφετέρια. Ο ουρανός ήταν καταγάλανος και η καταπράσινη πλαγιά χρύσιζε από τις ακτίνες του ήλιου. Κατά τις 11.00 το πρωί εμφανίστηκαν στον ουρανό τα άγνωστα φτερωτά πουλιά. Για δύο ώρες δεν σταμάτησαν να πετούν γύρω-γύρω από το μέρος, όπου βρισκόμουν. Αποτέλεσμα; Το γαλάζιο του ουρανού εξαφανίστηκε. Πυκνά γκρι σύννεφα σχηματίστηκαν στον ουρανό και άρχισε να βρέχει. Το ίδιο ακριβώς, σκηνικό είχα ζήσει πέρυσι στην Υπάτη, όπου είχα πάει για βόλτα.
Έχετε αναλογιστεί, άραγε, τα χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται καθημερινά να καταναλώνουν αυτά τα αεροπλανάκια σε καύσιμα; Έχετε σκεφτεί ποιος τα πληρώνει; Μήπως όλοι εμείς και χωρίς να ξέρουμε γιατί; Μπορούν οι αρχές, πολεμική και πολιτική αεροπορία, επισήμως, να πάρουν θέση και να απαντήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί στο τέλος θα αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι όντως μας ψεκάζουν. Ποιος δίνει άδεια και πετούν όλα αυτά για τόση ώρα πάνω από το κεφάλι μας, με ποιο σκοπό και τι είναι αυτό που αφήνουν στον ουρανό; Από ποιά βάση απογειώνονται;
Και μην μου πει κάποιος ότι είναι οι λευκές γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα από πίσω τους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Θα  απαντήσω πως τα καυσαέρια των κινητήρων παγώνουν ακαριαία, αν βγουν σε περιβάλλον πολύ χαμηλών θερμοκρασιών (π.χ. κάτω από -50 έως -60 βαθμούς). Οπότε, ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης μόλις συναντήσει τις παραπάνω θερμοκρασίες, εμφανίζονται πίσω του αυτές οι λευκές γραμμές, αλλά σε μισό περίπου λεπτό χάνονται και δεν βλέπουμε τίποτε. Επίσης τα αεροπλάνα αυτά σε λίγα δευτερόλεπτα έχουν εξαφανιστεί από το σημείο που βρισκόμαστε, καθώς συνεχίζουν τον προορισμό τους. Δεν κόβουν βόλτες πέρα-δώθε πάνω από τα κεφάλια μας. Άρα, εδώ κάτι άλλο συμβαίνει. Επίσης, εάν όλα αυτά είναι ψεκασμοί για τα χωράφια, όπως κάποιοι ισχυρίζονται ή για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε η εύλογη απορία που δημιουργείται σ' έναν άνθρωπο είναι ότι αν τα απλά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες έχουν χημικά κι άλλα πολλά, τότε αυτές οι ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και αναπνέουμε και μετά από κάποια ώρα κατακάθονται στη γη, από τι είναι φτιαγμένες;
Λίγοι ευνόητοι προβληματισμοί από τα καθημερινά που ζούμε....

Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά σημεία της πόλης

Ιωάννα Καραγιάννη

Δημοσιογράφος Star Κεντρικής Ελλάδας – Εύβοια