fbpx
STAR Κεντρικής Ελλάδας
Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 14:22

Αδιαφορία και "κρυφτό" πίσω από το ρεκόρ στις νέες εκπομπές ρύπων

Έγραψε ο

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εντός του 2012, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού παρουσιάζοντας,  μόνο στο διάστημα 1990-2012, αύξηση κατά 32%.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού έρχεται λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Βαρσοβία της Πολωνίας, με τη συμμετοχή 190 και πλέον κρατών.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, το 2012 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 475,6 μερών ανά εκατομμύριο (p.p.m.).

Ιδίως αυτές του διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες αποτελούν το 80% των συνολικών συγκεντρώσεων στην γήινη ατμόσφαιρα έφτασαν στα 393,1 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ σημαντική αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζουν σταθερά και οι συγκεντρώσεις μεθανίου.

Από την περίοδο της έναρξης της βιομηχανικής Επανάστασης το 1750, εκτιμάται ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 41%, του μεθανίου κατά 160% και του οξειδίου του αζώτου κατά 20%.

Η αύξηση των εκπομπών ρύπων είναι συνεχώς επιταχυνόμενη τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 1990 έχει σημειωθεί συνολική αύξηση κατά 32%.

Τα δραματικά συμπεράσματα της έκθεσης έρχονται έναν μήνα μετά την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (I.P.C.C.) σύμφωνα με την οποία, με το παρόν “σενάριο” οι κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες η ανθρώπινη δράση ευθύνεται σε ποσοστό άνω του 90%, θα οδηγήσουν σε καταστροφική άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4,8 °C έως το τέλος του αιώνα.

Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις από ολόκληρο τον επιστημονικό κόσμο, κράτη και κυβερνήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν ούτε καν στα ελάχιστα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα. Ενόψη της Συνόδου της Βαρσοβίας (11-22 Νοεμβρίου),καμία προοπτική δεν φαίνεται να υπάρχει για την υιοθέτηση κοινής δεσμευτικής συμφωνίας.

Όπως σε όλες τις μεγάλες και μικρές συνόδους των προηγούμενων ετών, το πρόβλημα της υιοθέτησης δεσμευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται και πάλι να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων μολυντών, ΗΠΑ και Κίνας, με τον τρίτο μολυντή, την Ε.Ε. να κρύβεται βολεβόμενη πίσω από τους δύο.

Ήδη η Κίνα έστειλε “μύνημα” στις ανεπτυγμένες χώρες, ότι οι δεσμεύσεις από το 2009, των ανεπτυγμένων κρατών για χρηματοδότηση των αδύνατων προηγούνται των όποιων μεμονωμένων πρωτοβουλιών για το κλίμα, ερχόμενες σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, η οποία σχεδιάζει να προωθήσει στην σύνοδο, την λογική των εθελοντικών και μεμονωμένων ανά χώρα πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων στη Βαρσοβία, είναι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η “προετοιμασία” για την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, η οποία θεωρείται πλέον από αρκετούς ως η “τελευταία ευκαιρία”.
«Όσο περισσότερο περιμένουμε να δράσουμε (και δεν το κάνουμε), τόσο δυσκολότερο θα είναι να μείνουμε κάτω από το όριο των 2 βαθμών και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επίδραση για πολλά κράτη» σημειώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, προσθέτοντας ότι «θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών μας και των επόμενων γενεών».


Πηγές: Planet Ark, The Verge, World Meteorological Organization
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστηκε 1867 φορές

ΜΚΟ για την Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.