Η ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό ή εξαγώγιμο προϊόν, χρηματιστηριακό εμπόρευμα;
Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ν’ αλλάξει το ενεργειακό μείγμα της χώρας και να μειωθούν ΣΤΑΔΙΑΚΑ τα ορυκτά καύσιμα -σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο- πρέπει να συμφωνήσουμε πως είναι καίριο ζήτημα η αναγνώριση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια ΔΕΝ μπορεί να είναι χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση της κατανάλωσης με την αλλαγή και του τρόπου ζωής. Η αλήθεια είναι ότι κανένας, από αυτούς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν, δεν μιλάει για φρένο στην ανάπτυξη, το φρένο που χρειαζόμαστε. Δεν μιλάνε για τις σπατάλες της ενέργειας και την εξοικονόμηση, για την πολεμική βιομηχανία, για τον ενεργοβόρο υπερτουρισμό και γενικότερα για τον καταναλωτικό τρόπο ζωής, που μας ωθεί με ταχύτητα στην καταστροφή.
Ναι, να πάμε στη σταδιακή παραγωγή από ΑΠΕ, αλλά με αποθήκευση. Χωρίς αποθήκευση δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ. Με την αστάθεια που τις χαρακτηρίζει, υποχρεωτικά θα πρέπει η σταθερότητα στο δίκτυο να εξασφαλίζεται με μονάδες/εργοστάσια σταθερής παραγωγής με εισαγόμενο φυσικό αέριο και με λιγνίτη, ή με εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις διασυνδεδεμένες γειτονικές χώρες.
Οι ΑΠΕ έχουν και αυτές οικολογικό κόστος και οικολογικό αποτύπωμα. Χαμηλότερο σίγουρα από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά έχουν. Και το ζητούμενο φυσικά είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό. Λέμε λοιπόν πως πρέπει να γίνει επιτέλους η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, η οποία αναθεώρηση σκόπιμα έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια∙ και όλοι ξέρουμε γιατί. Βασική παράμετρος για την αναθεώρηση είναι ο καθορισμός των εθνικών στόχων με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι με βάση την ηλεκτρική ενέργεια ως εμπορικό -εξαγώγιμο- προϊόν, εμπόρευμα χρηματιστηρίου, όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς οι ιθύνοντες.
Το λέω αυτό γιατί έλεγε η Υφυπουργός ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη: «Οι διασυνδέσεις είναι εξίσου σημαντικές. Μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος, δημιουργούμε έναν Πράσινο Ενεργειακό Διάδρομο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό θα συνδέσει τα ενεργειακά συστήματα της Νότιας και της Βόρειας Μεσογείου, μετατρέποντας την Ελλάδα από εισαγωγέα ενέργειας σε σημαντικό εξαγωγέα. Μέχρι το 2035, η Ελλάδα θα εξάγει 3,5 TWh καθαρής ενέργειας, και μέχρι το 2045, πάνω από 11 TWh».
Χθες, 9 Δεκ, το ισοζύγιο διασυνδέσεων στο ενεργειακό μείγμα -εξαγωγές μείον εισαγωγές- ήταν 26%, μέσο όρο, της παραγόμενης ηλ. ενέργειας, με μεγαλύτερο 35% στις 2 το μεσημέρι και μικρότερο 9,2% στις 7 το πρωί [ipto ANALYTICS]. Και βέβαια δεν εξάγεται ΜΟΝΟ καθαρή ενέργεια, αφού πάνω από το 50% της παραγωγής είναι από τις μονάδες φυσικού αερίου και ένα 12% περίπου, μέσο όρο, από τις μονάδες λιγνίτη. Μείγμα εξάγεται. Παράγεται λοιπόν ηλ. ενέργεια όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες και τους στόχους της χώρας σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, αλλά και για εξαγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φυσικά οικοσυστήματα και την παραγωγική γη. Γι’ αυτό ”καίγονται” για τις διασυνδέσεις και τον αγωγό «Αίγυπτος – Ελλάδα – Γερμανία», Νότιας και Βόρειας Μεσογείου, του Ομίλου Κοπελούζου. Να καταλαβαινόμαστε!…
Λαμία, 10.12.2024
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos