Μέσα σε ένα δίμηνο μαζεύτηκαν ογκώδη από 2.800 σημεία της Θεσσαλονίκης – Αυξάνεται το πρόστιμο για τους ασυνείδητους
Αύξηση του προστίμου για όσους ασυνείδητους πολίτες πετούν ανεξέλεγκτα ογκώδη αντικείμενα σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης, χωρίς να έρχονται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του δήμου για άμεση αποκομιδή, προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους στο δημαρχιακό μέγαρο.
«Έβλεπα το φαινόμενο προτού εκλεγώ, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ την πολιτιστική αναλγησία. Δεν είναι δυνατόν, το περασμένο Σάββατο, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Παλαιών Πατρών Γερμανού να υπάρχουν συμπολίτες μας που κατέβασαν στο πεζοδρόμιο μια λεκάνη τουαλέτας. Ντρέπομαι γι’ αυτούς», είπε ο κ. Αγγελούδης, ερωτηθείς για το πρόβλημα με τα ογκώδη αντικείμενα που πετιούνται σε όλες τις γειτονιές.
Πρόσθεσε πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, εντός του Οκτωβρίου, θα συζητηθεί η αύξηση του προστίμου από τα 500 στα 3.000 ευρώ για όσους κατεβάζουν ογκώδη, χωρίς να ενημερώνουν τον δήμο. «Κάποιους θα τους πιάσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης κάμερες και τα δύο drones προκειμένου στο θέμα της καθαριότητας να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε πως μόνο στο τελευταίο δίμηνο η υπηρεσία Καθαριότητας επιχείρησε σε 2.800 σημεία της πόλης για τη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων: «Δεν υπάρχει δικαιολογία. Έχουμε 14 συνεργεία, τα οποία συγκεντρώνουν και μεταφέρουν τα ογκώδη. Με ένα τηλέφωνο και ένα σχεδιασμό, μέσα σε διάστημα δύο-τριών ημερών, τα μαζεύουμε. Δεν γίνεται να θέλουμε το σπίτι μας καθαρό και για το μεγάλο μας σπίτι μας, που είναι η Θεσσαλονίκη, να φροντίζουμε για το αντίθετο».
«Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα πατίνια θα γίνει διαβούλευση για ενδεχόμενη κατάργησή τους»
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να μπει τάξη στην κυκλοφορία των πατινιών και στους νέους κανόνες που έρχεται να βάλει η νέα κανονιστική. Δήλωσε πως η κανονιστική θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν.
«Η κανονιστική θα έρθει προς ψήφιση. Δεν γίνεται σε μια πολιτισμένη πόλη να έχουμε έναν αστυνόμο για κάποιον που παραβιάζει βασικές διατάξεις του δημόσιου χώρου. Εάν στον επόμενο χρόνο δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες για ενδεχόμενη κατάργηση της κυκλοφορίας των δημόσιων πατινιών», σημείωσε.
Τέλος, για την επίσκεψή του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου ζητήθηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αστέγων, διευκρίνισε πως «το θέμα δεν αφορά όλους τους άστεγους».
«Μιλάμε για μια μειοψηφία που έχει μετατρέψει βασικά σημεία του κέντρου και τουριστικά αξιοθέατα σε υγειονομικές βόμβες. Ζήτησα να υπάρξει πρόβλεψη ώστε και οι ίδιοι να βοηθηθούν και να βρεθεί λύση για τους συμπολίτες μας που διαμαρτύρονται για θέματα καθαριότητας», είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ