Ταξιδέψτε βιώσιμα στις Κυκλάδες
Είστε στον υπολογιστή σας και ψάχνετε Μήλος ακτοπλοϊκά για να κλείσετε τα εισιτήριά σας. Φαντάζεστε εκείνη την ώρα που κάνετε την κράτησή σας, ότι μπορείτε να κάνετε καλύτερο τον κόσμο ταξιδεύοντας;
Με τον βιώσιμο τουρισμό και ταξιδεύοντας με οικολογική συνείδηση μπορούμε να μην επιβαρύνουμε ούτε το περιβάλλον γενικότερα ούτε τον προορισμό, που επισκέπτεστε. Ας δούμε αναλυτικά όμως τι είναι ο βιώσιμος τουρισμός και πως κερδίζουμε όλοι από αυτόν.
Τι είναι ο βιώσιμος τουρισμός;
Ταξιδεύουμε βιώσιμα όταν μέσα από τα ταξίδια μας δημιουργούμε θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην επικοινωνία, που επισκεπτόμαστε. Έχει να κάνει με το να περιορίζουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στον προορισμό, προς τον οποίο ταξιδεύουμε.
Ταυτόχρονα ταξιδεύοντας βιώσιμα συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη των προορισμών, όπου ταξιδεύουμε. Η ανάπτυξη αυτή όμως δεν έχει ως κύριο άξονα την υπέρμετρη δόμηση, την αποψίλωση δασών και την υπερεξάντληση των φυσικών πόρων ενός μέρους. Αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ευημερίας όσων ζουν στον προορισμό.
Ποια είναι τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού;
1.Έχει χαμηλότερο οικολογικό αντίκτυπο
Πολλές φορές δεν το σκεφτόμαστε καν, όμως ότι κάνουμε στη διάρκεια των διακοπών μας έχει αντίκτυπο στο αποτύπωμα άνθρακα. Από το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, το κατάλυμα, τις δραστηριότητές μας και το τι θα φάμε. Και ναι, μέρος των διακοπών είναι η χαλάρωση, την οποία δε στερείται κάποιος αν σέβεται τον προορισμό του.
Σέριφος ακτοπλοϊκά: Επιλέξτε τοπικά!
Αποφασίσατε να αναζητήσετε Σέριφος ακτοπλοϊκά. Αρχικά ελέγξτε αν η ακτοπλοϊκή εταιρεία διαθέτει ηλεκτρονικά εισιτήρια, ώστε να μη χρειαστεί να χαλάσετε χαρτί για να τα τυπώσετε. Επίσης φθάνοντας στο νησί επιλέξτε φαγητά της τοπικής κουζίνας και εποχικά πιάτα.
Η λογική είναι γύρω από τα εποχικά πιάτα είναι απλή. Αρχικά ως προς τα θαλασσινά και τα ψάρια, έχουν ορισμένες περιόδους αναπαραγωγής. Αν αλιεύουμε σε αυτές τις περιόδους τα ψάρια κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Όσον αφορά στα κηπευτικά, σκεφτείτε, πως οτιδήποτε δεν υπάρχει στο νησί, θα πρέπει να γίνουν παραγγελίες από τους μαγαζάτορες και να φτάσει στο νησί με καράβι. Κάτι που είναι και κοστοβόρο και επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Άλλωστε η μαγεία των συνταγών του Αιγαίου είναι, ότι οι κάτοικοι των νησιών εκμεταλλεύονταν, ότι καλό τους έδινε κάθε εποχή η φύση και έφτιαξαν απλές συνταγές με λίγα υλικά. Αυτές τις συνταγές που μας κερδίζουν. Είναι μέσα από τη γαστρονομία ενός μέρους που μπορούμε να κατανοήσουμε και τις συνήθειές του, αλλά και να γνωρίσουμε τον τόπο αυτό.
2.Ο βιώσιμος τουρισμός ενισχύει την τοπική κοινότητα
Τονώστε την τοπική οικονομία διαμένοντας σε τοπικά καταλύματα και ξενώνες, που ανήκουν σε ντόπιους. Επίσης οι μαραθοκεφτέδες σε κάποιο τοπικό μαγαζί της Σερίφου ή η ρεβυθάδα της Σίφνου δε συγκρίνονται με τα πιάτα, που θα δοκιμάσετε σε ένα εστιατόριο μιας διεθνούς αλυσίδας.
Απλούστατα επειδή το αυθεντικό, ντόπιο στοιχείο βρίσκεται στις συνταγές, όπως αυτές εκτελούνται σε μικρά, τοπικά εστιατόρια. Όμοια και με τα σουβενίρ. Υπάρχουν τα μπρελοκ και τα μαγνητάκια, που προμηθεύονται οι έμποροι στους τουριστικούς προορισμούς. Υπάρχουν κι εκείνα τα μοναδικά κομμάτια των ντόπιων καλλιτεχνών, που βγάζουν έτσι το ψωμί τους. Αυτά θα τα βρείτε αποκλειστικά στον προορισμό σας.
3.Σίφνος ακτοπλοϊκά: Σεβασμός στην πολιτισμική κληρονομιά μέσω του βιώσιμου τουρισμού
Εύλογα διερωτάται ο επισκέπτης, που αναζητά Σίφνος ακτοπλοϊκά, τι σχέση έχει ο βιώσιμος τουρισμός με την πολιτισμική κληρονομιά. Όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος ως συνειδητοί ταξιδιώτες, το ταξίδι μπορεί να μας εκπαιδεύσει. Ενθαρρύνουμε έτσι τους ντόπιους να γνωστοποιούν και να μοιράζονται την τοπική κουλτούρα τους.
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής οι τεχνίτες των κεραμικών, μπορούν να συνεχίσουν την πολιτιστική τους παράδοση. Κι εμείς με τη σειρά μας επισκεπτόμενοι τα τοπικά εργαστήρια ενισχύουμε τους καλλιτέχνες να συνεχίσουν το έργο τους και διδασκόμαστε ταυτόχρονα την τέχνη τους.
Image by Freepik