Η πολυεπίπεδη σημασία της τέχνης
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της τέχνης στον άνθρωπο, είτε κάποιος δημιουργεί είτε απλώς παρατηρεί έργα Μυταρά, είναι ήδη γνωστά. Χωρίς υπερβολή η τέχνη έχει μια παγκόσμια φύση, αφού αποτελεί τρόπο έκφρασης των ανθρώπων. Ως τέτοια λοιπόν είναι μια διεθνής πλατφόρμα διασύνδεσης των ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Ακόμη κι αν κάποιος δε γνωρίζει τη μητρική γλώσσα του δημιουργού, μπορεί μέσω ενός έργου να κατανοήσει το συναίσθημα ή τις σκέψεις του. Από αυτή τη σκοπιά αξίζει να δούμε την πολυεπίπεδη συνεισφορά της τέχνης στις ζωές μας.
Πολιτισμική συνεισφορά της τέχνης
Επί σειρά αιώνων η τέχνη υπήρξε μέρος της ανθρώπινου πολιτισμού. Ο άνθρωπος μέσω αυτής ανέκαθεν εξέφραζε συναισθήματα, επικοινωνούσε ιδέες, εξιστορούσε βιώματα και περνούσε γνώση από τη μια γενιά στην άλλη. Ως εκ τούτου η τέχνη είναι σημαντική και πολιτισμικά και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς είναι το μέσον δια του οποίου επεξεργαζόμαστε ιδέες και συναισθήματα. Ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας, καθώς μέσω αυτής καταγράφει, διδάσκει κι επικοινωνεί ιστορικά γεγονότα, αλλά και το πώς ήταν η ζωή παλιότερα.
Την ίδια στιγμή αποτελεί το σήμα κατατεθέν μιας τοπικής κουλτούρας. Οι λαϊκές τέχνες για παράδειγμα είναι μοναδικές σε κάθε χώρα και αποτελούν μαρτυρία των ηθών και των παραδόσεων ενός τόπου. Η ζωγραφική, και μάλιστα τα έργα Μυταρά αποτελούν τέτοια αποτύπωση του ελληνικού στοιχείου, η γλυπτική, η μουσική, η λογοτεχνία αποτελούν την παρακαταθήκη του κοινού συλλογικού.
Τα έργα Φασιανού στην εκπαίδευση
Τα έργα Φασιανού έχουν από το δημοτικό κιόλας καθοριστικό ρόλο στη σχολική εκπαίδευση. Σε αναγνώριση της συμβολής της τέχνης σε εκπαιδευτικό επίπεδο επιχειρείται μέσω αυτών η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη. Πέραν τούτων όμως η δημιουργία τέχνης συνεισφέρει στη γνωστική λειτουργία. Βοηθά παράλληλα τους μαθητές να είναι πιο δημιουργικοί και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους επίλυσης προβλημάτων.
Γι’ αυτό άλλωστε η τέχνη υπήρξε στα σχολεία χρόνια και εξακολουθεί να υπάρχει ως μάθημα. Ωστόσο στο παρελθόν η τέχνη δεν κατέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία τη θέση, που της άξιζε. Στη σύγχρονη εποχή παρόλα αυτά έχει αναγνωριστεί η παιδευτική της αξία και το ότι προωθεί ικανότητες, όπως η συναίσθηση και η κριτική σκέψη.
Εν ολίγοις τα παιδιά ύστερα από την ενασχόλησή τους με την τέχνη αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα. Μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο, που τα περιβάλλει, γι’ αυτό και συστήνεται σε γονείς να «εκθέτουν» τα παιδιά στην τέχνη.
3 τρόποι που η τέχνη μας βελτιώνει
Δεδομένου, ότι καθένας μας αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας, βελτιώνοντας τον εαυτό μας μέσα από την ενασχόληση μας με την τέχνη, βελτιώνουμε και την κοινωνία μας. Ας δούμε πως.
Αποτελεί πανίσχυρο μέσο έκφρασης των σκέψεών μας, αλλά και τρόπο διασύνδεσης με τους συνανθρώπους μας.
Μας βοηθά να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να κατανοήσουμε το περιβάλλον μας. Μας επιτρέπει να βλέπουμε τη ζωή από διαφορετική οπτική.
Από καταβολής κόσμου η τέχνη είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Υπήρξε εργαλείο πολιτιστικής έκφρασης, μόρφωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.