Οι τιμές του βαμβακιού «χτύπησαν» υψηλό δεκαετίας στις ΗΠΑ. Αναμένεται κύμα ανατιμήσεων
Αύξηση κοντά στο 20% το τελευταίο δεκαπενθήμερο – την υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2011 – κατέγραψαν οι τιμές του βαμβακιού στις ΗΠΑ – τον μεγαλύτερο εξαγωγέα διεθνώς – εξέλιξη που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στις τιμές των ρούχων όπως τα τζιν, τα t-shirt και άλλα.
Οι προθεσμιακές τιμές του βαμβακιού εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ με ειδικούς να προειδοποιούν ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τους επόμενους μήνες και τις τσέπες των καταναλωτών καθώς αναμένεται να ακριβύνουν όλα τα βαμβακερά προϊόντα, από ρούχα μέχρι σεντόνια και πετσέτες.
Αναλυτές αποδίδουν το ράλι των τιμών του βαμβακιού σε διάφορους παράγοντες, από τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αυξημένη ζήτηση από την Κίνα – που καλύπτεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την παραγωγή αμερικανικού βαμβακιού – μέχρι την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται μ’ αυτήν, όπως οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα που είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων. Η σοδειά δεν πήγε καλά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γιόγκερ της Mizuho Securities προσθέτοντας παράλληλα ότι και η δράση κερδοσκόπων στη Wall Street συνέβαλε τις τελευταίες ημέρες στην εκτόξευση των τιμών του βαμβακιού. Οι τιμές στα ρούχα είχαν ήδη πάρει την ανιούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.
Οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 4,2% το τελευταίο δωδεκάμηνο μέχρι τον Αύγουστο σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση για τον πληθωρισμό. Οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στα ανδρικά πουκάμισα και πουλόβερ (4,4%), στα ανδρικά παντελόνια και σορτς (6,6%) και στα γυναικεία φορέματα (11,9%).
Στο μείγμα των προβλημάτων προστίθεται και η απαγόρευση εισαγωγών βαμβακιού και βαμβακερών προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας – λόγω φόβων ότι αποτελούν προϊόν καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων μουσουλμάνων, που ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – στις αμερικανικές εταιρείες, απαγόρευση την οποία είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2020 και συνεχίζει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Αναλυτές λένε ότι το εμπάργκο αυτό οδήγησε κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν αμερικανικό βαμβάκι, να το μεταποιούν και να πωλούν στη συνέχεια τα προϊόντα στις ΗΠΑ και άλλες αγορές.
Πηγή: iefimerida