Απολογισμός Πεπραγμένων Πρωτογενούς Τομέα για το 2020
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής προχώρησε σε Απολογισμό των Πεπραγμένων στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2020.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Βουρδάνος αναφέρθηκε:
• Στην πανδημία του κορωνοϊού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της «Θάλειας» και του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», γεγονόνα που αναμφίβολα σημάδευσαν την χρονιά που πέρασε.
• Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας την περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά ακόμη και σήμερα οι αγρότες μας, στις διεκδικήσεις και παρεμβάσεις προς την πολιτεία για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, ώστε κανένας πλητόμενος αγρότης να μη μείνει χωρίς οικονομική στήριξη.
• Στο γεγονός ότι πετύχαμε να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς παράκτιας και μέσης αλιείας, ρητινοκαλλιεργητές, ελαιοκαλλιεργητές, αμπελουργοί, παραγωγοί χειμερινής και ανοιξιάτικης πατάτας και καρπουζιού.
• Στην γρήγορη επούλωση των πληγών των αγροτών μας από την «Μήδεια» και «Ιανό» και στο γεγονός ότι πετύχαμε άμεσες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. σε διάστημα μόλις δύο (2) μηνών και εφάπαξ, καθώς και αλλαγή του τρόπου αποζημιώσεων των ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).
• Στις δράσεις – παρεμβάσεις σε θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τον Πρωτογενή Τομέα, προβλήματα και αναζήτηση λύσεων, ύστερα από συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς, Δήμους, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και εκπροσώπους παραγωγών.
• Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο Υπουργείου με την συνεργασία των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας με θεματολογία τα Προγράμματα ΠΑΑ του ΥπΑΑΤ, προβλήματα ΤΟΕΒ, Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, Δακοκτονία και προσλήψεις στις υπηρεσίες ΔΑΟΚ.
• Στην στρατηγική της Περιφέρειας και στο πέρασμα της ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα με την ελιά, το βαμβάκι και τη ντομάτα να μετατρέπονται σε «έξυπνες καλλιέργειες» και να συνθέτουν τον χάρτη των «ψηφιακών» προϊόντων της Περιφέρειάς μας, αλλά και τη βάση για τη διάδοση της καινοτομίας στις αγροτικές δραστηριότητες, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος, την μείωση του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
• Στην επέκταση της ψηφιοποίησης με τον σχεδιασμό της υλοποίησης του προγράμματος της «ευφυούς κτηνοτροφίας», ενός τομέα με εξίσου σημαντικό ρόλο για την περιφερειακή οικονομία.
• Στους στόχους και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων είναι η σύνδεση του Πρωτογενούς Τομέα με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να δημιουργεί τον κόμβο καινοτομίας στην «ευφυή γεωργία» σε Αλίαρτο-Θήβα και Άμφισσα, έχοντας στόχο να στηρίξει τους αγρότες μας, ώστε να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εργαλεία, ξεφεύγοντας από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα και να γίνουν ανταγωνιστικοί.
• Στην συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους Ερευνητικούς Φορείς με τους οποίους εκπονούμε ερευνητικά έργα με αντικείμενα:
1. Με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «Φυσική μαύρη επιτραπέζια ελιά με προβιοτικό δυναμικό».
2. Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, «Διατροφικό χάρτη για τα Παραδοσιακά Προϊόντα της Περιφέρειας» και «Δημιουργία Προτύπου Πιστοποίησης Τοπικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων».
3. Με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), «Μελέτη των θαλάσσιων βιολογικών πόρων».
• Στην αξιοποίηση – με τον καλύτερο τρόπο και σε γρήγορους χρόνους – που προχώρησε η Περιφέρεια, ώστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ του ΥπΑΑΤ να γίνουν πράξη στα χέρια των αγροτών μας, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για ουσιαστική αποκέντρωση του σχεδιασμού της Περιφερειακής ανάπτυξης από τις ίδιες τις Περιφέρειες.
• Στην υπογραφή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δίνοντας λύση με επιστημονικό τρόπο σε ένα σημαντικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων μας (της σημερινής τεχνικής λύσης), που οδηγεί σε συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
• Στην εξωστρέφεια που αποτελεί αναμφισβήτητα την μεγαλύτερη πρόκληση για τον Πρωτογενή Τομέα και στις εκθέσεις να αποτελούν σημαντικά εργαλεία που συνδράμουν στην ολοένα αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα των Στερεολλαδίτικων προϊόντων.
• Στην Δακοκτονία, την ελλειματική χρηματοδότηση και στις καθυστερήσεις για να γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί, τις προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει τουλάχιστον σαράντα (40) χρόνια, την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας, την αναγκαιότητα συνεργασίας με τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Ιδρύματα και την συμμετοχή των Δήμων και εκπροσώπων παραγωγών στο πράγραμμα εφαρμογής της Δακοκτονίας.
Κλείνοντας τον απολογισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος δήλωσε: «Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μας αποτελούν τους δύο πιο σημαντικούς κρίκους μιας αλυσίδας που θα ωθήσουν την Στερεά Ελλάδα σε ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών μας. Γνώμονάς μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη. Η Σχέση που θα του επιτρέπει να αισθάνεται ασφάλεια για το παρόν και σιγουριά για το μέλλον».