Να σταματήσει η καταστροφή των αιωνόβιων Καστανιών στην Κάρυστο
Την ακύρωση των αποφάσεων της Διεύθυνσης Δασών Νόμου Εύβοιας για την υλοτομία που εκετελείται στο αιωνόβιο δάσος Καστανόλογγος του Όρους Όχης στην Κάρυστο ζητά με προσφυγή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.
Το κείμενό τους αποστέλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά και την ενημέρωση που έλαβαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα πρέπει ν’ απευθυνθούν στον ίδιο. Επίσης, έχουν ετοιμάσει κείμενο – καταγγελία προς το Δασαρχείο Αλιβερίου γιατί πριν από μερικές ημέρες άρχισε στο δάσος “Καστανόλογγος” η υλοτόμιση με άναρχο τρόπο και χωρίς επίβλεψη. Επειδή επίκειται τεράστια βλάβη στο μοναδικό στην Ευρώπη αρχέγονο δάσος καστανιών, παρακαλούνα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να επέμβει άμεσα.
Ο Καστανόλογγος, που κατατάσσεται στα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, είναι ένα αιωνόβιο δάσος με άγριες καστανιές που βρίσκεται στα ανατολικά της ψηλότερης κορυφής του όρους ‘Οχη στα 900-1000 μέτρα υψόμετρο (Δήμος Καρύστου). Καλύπτει μια έκταση 600 στρεμμάτων περίπου. Τα κάστανα είναι γνωστό ότι αποτελούσαν προϊόν της Εύβοιας, και αναφέρονται σε διάφορες ιστορικές πηγές ως “ευβοϊκά κάστανα” (ευβοϊκά κάρυα, Θεόφραστος, ευβοϊδες, Δίων ο Χρυσόστομος). Ο Καστανόλογγος είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Η Διεύθυνση Δασών Ν. Εύβοιας, μετά από εισήγηση του Δασαρχείου Αλιβερίου (βλ. συνημμένες αποφάσεις στο τέλος της παρούσας προσφυγής), ενέκρινε την υλοτόμηση ξεραμένων, απολιθωμένων αρχαιοτάτων καστανιών όπως και ξεριζωμένων καστανιών που έχουν πέσει στο έδαφος και την συλλογή διαφόρων σπασμένων κλαδιών επίσης. Θεωρούμε μη σύννομη και επιβλαβή αυτήν την παρέμβαση μέσα στο αισθητικό δάσος “Καστανόλογγος” για τους παρακάτω λόγους:
Α) Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103/2010 (Β 1495) 3.1. “Κάθε έργο ή δραστηριότητα, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση μιας ΖΕΠ, το οποίο όμως είναι δυνατόν να την επηρεάζει σημαντικά, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα έργα ή δραστηριότητες, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης της εν λόγω ΖΕΠ”. Δηλαδή χρειάζεται Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων η οποία δεν έχει εκπονηθεί.
Β) Οι αρχαίες απολιθωμένες καστανιές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αισθητικού δάσους, έχουν φωτογραφηθεί πολλές φορές και αποτυπωθεί σε άρθρα και διαφημιστικές καμπάνιες για τα αξιοθέατα της Καρυστίας, αποτελούν δηλαδή πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή. Είναι απαράδεκτο και ύβρις λοιπόν να υλοτομηθούν και να καταλήξουν καύσιμη ύλη σε κάποιο τζάκι.
Γ) Μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, θα πρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση να γίνεται με προσοχή διότι μπορεί να διαταραχτεί από άστοχες ενέργειες το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής. Η οποιαδήποτε παρέμβαση επίσης, θα πρέπει να κρίνεται άκρως απαραίτητη για την διαχείριση της ΖΕΠ, αλλιώς θα πρέπει να υπόκειται σε Δέουσα Εκτίμηση όπως αναφέραμε ανωτέρω. Ποια η αναγκαιότητα να υλοτομηθούν οι ΞΕΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ από ένα αιωνόβιο δάσος και σε τι εξυπηρετεί την διαχείριση της ΖΕΠ όρους Όχη; Όλη η διαδικασία υλοτομίας θα αποτελέσει ένα σοκ για την πανίδα της περιοχής, πόσο μάλλον που ποτέ μέχρι σήμερα δεν κρίθηκε αναγκαία ανθρώπινη παρέμβαση τέτοιου είδους στο δάσος. Το δάσος επειδή είναι ζωντανό και παρθένο, αυτοκαθαρίζεται και όσον αφορά την βιομάζα που μαζεύεται από κλαδιά και φύλλα κάτω από τα δέντρα, υπάρχουν ένα, δύο κοπάδια της περιοχής που μέσω της βόσκησης το απαλλάσσουν από την υπερβολική συσσώρευση. Αναφέρουν οι επίμαχες αποφάσεις ότι αυτή η εργασία είναι απαραίτητη για λόγους δασοκομικούς!
Η δασοκομία περιλαμβάνει ένα σωρό δραστηριότητες και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξηγεί το Δασαρχείο ποιες ακριβώς από αυτές τις δραστηριότητες ενισχύονται. Αν είναι η υλοτομία, τόση ανάγκη υπάρχει για ξυλεία στην περιοχή που πρέπει να κοπούν αυτά τα γλυπτά της Φύσης για να καλυφθεί η ζήτηση; Θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε πως σε όλες τις ενέργειες του Δασαρχείου Αλιβερίου, σχετικά με την διαχείριση του Καστανόλογγου, δεν λαμβάνεται υπόψιν η πολύ σοβαρή μελέτη της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (βλ. συνημμένο). Η οποία στις προτάσεις της στο τέλος, πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να αποκλεισθεί εντελώς η βόσκηση στο δάσος η ότι χρειάζεται υλοτόμηση για την αναγέννηση του. Εκείνο που αναφέρει και δεν λαμβάνεται υπόψιν, είναι ότι πρέπει να γίνεται περίφραξη μόνον γύρω από τα νέα δενδρύλια είτε αυτοφυή είτε όχι και απαραίτητα να υπάρχει η συνεργασία με τους βοσκούς της περιοχής για την προστασία τους.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Με ρητή επιφύλαξη παντός άλλου δικαιώματός μας ΖΗΤΟΥΜΕ Να ακυρωθούν και εξαφανιστούν οι τρεις προσβαλλόμενες αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Νόμου Εύβοιας. Κάρυστος, 17-7-2020 Οι προσφεύγοντες Συλλόγος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)