Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα φέτος για τους νησιώτες
Από τα καντούνια της Κέρκυρας στα καλντερίμια της Σαντορίνης, Ελληνες και ξένοι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την άνοιξη αναμένοντας την Ανάσταση. Στο νησί των Φαιάκων, μικροί και μεγάλοι αδημονούν για την απελευθερωτική στιγμή που θα ρίξουν όλο φόρα τις στάμνες στα καντούνια, ενώ οι «μυημένοι» στοιχηματίζουν για τα σημεία όπου οι φιλαρμονικές των Επιταφίων θα συναντηθούν και θα χαιρετηθούν σε μελωδίες… ροκ!
Στην Κέρκυρα έχουν ανοίξει τα ξενοδοχεία ακόμα και στα περίχωρα. «Συνολικά είναι διαθέσιμες 50.000 κλίνες», αναφέρει ο κ. Βασίλης Καλούδης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κέρκυρας, «στην πόλη έχει εξαντληθεί η πληρότητα των ξενοδοχείων, τώρα γεμίζουν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία έξω από την πόλη». Σύμφωνα με όλους, η κίνηση είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. «Εχουν έρθει πολλοί Βρετανοί, καθώς εδώ και είκοσι ημέρες έχει ανοίξει η απευθείας αεροπορική σύνδεση», διευκρινίζει ο ίδιος, «εξίσου πολλοί τουρίστες έχουν έρθει οδικώς από τη Βουλγαρία και τη Σερβία».
Μέσος όρος παραμονής τους είναι η μία εβδομάδα. «Ωστόσο, το νησί τιμούν και πολλοί Ελληνες, που κλείνουν δωμάτια για τρεις ή τέσσερις διανυκτερεύσεις», προσθέτει ο κ. Καλούδης. Θεσσαλονικείς εκδρομείς έχουν κάνει «απόβαση» σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία. Ελληνες και ξένοι τουρίστες χαλαρώνουν, λοιπόν, κάνοντας νηστεία και… βουτιές στην ήδη ζεστή θάλασσα του Ιονίου.
Καθολικό και ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζονται με κατάνυξη στη Σαντορίνη, όπου «παρών» δίνουν ταξιδιώτες από όλη την υφήλιο. «Εχουν ήδη αρχίσει οι πτήσεις τσάρτερ από το Λονδίνο», λέει στην «Κ» ο ξενοδόχος στο Ημεροβίγλι, Γιώργος Καραγιάννης, «εξίσου πολλούς επισκέπτες έχουμε από την Ινδία και την Κίνα, ενώ συνολικά υπερτερούν οι Αμερικανοί». Αλλοι από πίστη και άλλοι από καλώς εννοούμενη περιέργεια, ακολουθούν τα πασχαλινά έθιμα με επίκεντρο τον καθολικό ναό του Αγίου Ιωάννη στα Φηρά. «Πολλοί Ασιάτες ταξιδιώτες αυτής της περιόδου κατοικούν στην Ευρώπη, οπότε είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα χριστιανικά έθιμα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ωστόσο, οι Ελληνες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, «έρχονται κυρίως όσοι φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια». Πάντως, εν προκειμένω πόλος έλξης στο νησί δεν είναι τόσο το θρησκευτικό στοιχείο όσο η φύση, που βρίσκεται στα καλύτερά της. «Είναι ανθισμένη όλη η Σαντορίνη, γεμάτη αγριολούλουδα, που δεν θα δείτε ποτέ το καλοκαίρι», περιγράφει ο κ. Καραγιάννης.
Οχι, όμως, μόνο στα προβεβλημένα νησιά, αλλά και σε πιο άγνωστα επικρατεί ευφορία εκ μέρους των επαγγελματιών του τουρισμού, καθώς η αύξηση είναι αισθητή. Οπως ισχυρίζονται, πέρα από τον καλό καιρό, τη σύμπτωση καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η επικαιρότητα. «Η Τουρκία, η Αίγυπτος και όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εσχάτως δεχθεί τρομοκρατικά χτυπήματα, βγαίνουν από τον χάρτη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατρέπεται στον τελευταίο ασφαλή προορισμό», λέει στην «Κ» τουριστικός πράκτορας. Τα νούμερα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, από Μ. Δευτέρα έως Μ. Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν από τον Πειραιά 47 απόπλοι πλοίων και αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 38.000 επιβάτες. Πέρυσι από Μ. Δευτέρα έως Μ. Τετάρτη είχαν πραγματοποιηθεί από τον Πειραιά 43 απόπλοι πλοίων και είχαν φύγει για διάφορα νησιά του Αιγαίου 29.205 επιβάτες.